Visos dienos

LNDT spektaklis || RESPUBLIKA

Režisierius — Łukasz TWARKOWSKI

Dramaturgė — Joanna BEDNARCZYK

Scenografas — Fabien LÉDÉ

Vaizdo projekcijų kūrėjai — Karol RAKOWSKI, Adomas GUSTAINIS

Choreografas — Paweł SAKOWICZ

Kompozitorius — Bogumił MISALA

Kostiumų dailininkė — Svenja GASSEN

Šviesos dailininkai — Julius KURŠYS, Dainius URBONIS 

Vaidina: Nelė SAVIČENKO Airida GINTAUTAITĖ Rasa SAMUOLYTĖ Jan DRAVNEL Rytis SALADŽIUS Valentinas NOVOPOLSKIS Vainius SODEIKA Augustė POCIŪTĖ Gediminas RIMEIKA Ula LIAGAITĖ Martynas NEDZINSKAS Diana ANEVIČIŪTĖ Algirdas DAINAVIČIUS Komi TOGBONOU  

Žmonija visą laiką tikrina revoliucingas idėjas. Atrodo, kad dabartinis idėjų, socialinių ir politinių naratyvų pagrindas jau nebetinkamas. Stebėdami didėjančią nelygybę, griūvančią demokratiją, valdžios struktūrų persiskirstymą ir klimato katastrofos grėsmę, vis daugiau žmonių supranta, kad dabartiniai įstatymai yra nebe įstatymai, o chaosas ir neteisybė.

„Respublika“ yra meninis projektas, kurio kūrėjai siekė išbandyti bazinių pajamų idėją. Kas nutiks, jei iš naujo apibrėšime darbo sąvoką? Ar darbu gali būti vadinama tik veikla, kuria siekiama padidinti BVP ir atlyginimą?
Projekto dalyviai, pasitraukę į Lietuvos gamtą, gaudavo nustatytą sumą pragyvenimui ir jų buvo prašoma sukurti bendruomenę, veikiančią už įprastų socialinių ir ekonominių struktūrų ribų. Jie tyrė darbą, kuris neatitinka 40 valandų per savaitę suvokimo. Netrukus paaiškėjo, kad žmones suvienijo ir jų bendra veikla tapo šokiai bei muzika. Ar muzikos kūrimas ir šokiai laukinėje gamtoje (nepaisant pramogų pasaulio primestų taisyklių) turi platesnę, ritualinę, suvienijančią prasmę?

Po penkerių metų, kai supanti tikrovė tampa vis problemiškesnė ir didėja skilimo pavojus, jie pabandė grįžti prie savo mažo eksperimento, išmėginto praeityje. Būnant kartu įvyko kai kas, kas juos įtikino, kad eksperimentas, prasidėjęs nuo bazinių pajamų idėjos, gali būti jiems nerimą keliančių sudėtingesnių pasaulio problemų sprendimo būdas.

Ar patirtis, neturinti finansinių matų, turi kokią nors vertę? Ar nuo seno žinomas ryšys tarp muzikos, šokio ir pasipriešinimo veikia šiais laikais? Ar muzika ir šokis turi ritualinę jėgą sustiprinti išsigandusį ir susirūpinusį žmogų? Padaryti jį ir ją ne tokį bejėgį? Atsakingesnį? Jautresnį? Ar respublikos ir jos komponentų idėja gali viršyti politinę struktūrą ir įgyti naujų egzistencinių prasmių?

„Respublika“ yra nauja teatrinė patirtis erdvėje ir laike, jos režisierius – keturis „Auksinius scenos kryžius“ pelniusio „Lokio“ kūrėjas Lukaszas Twarkowskis. Spektaklį kuria tarptautinė komanda (dalis jos dirbo prie „Lokio“ spektaklio). Ypatingas Lietuvos teatro gyvenimo įvykis, kad šio spektaklio koprodiuseris yra garsusis Miuncheno Kammerspiele, aktorius Komi Togbonou iš šio teatro trupės vaidins „Respublikoje“.

Žiūrovus kūrėjai kviečia į didelę Vilniaus kino klasterio erdvę, kur kiekvienas galės pasijusti bendruomenės dalimi. Neįpareigojančios struktūros teatrinis renginys suteiks progą pabūti uždaroje komunoje, kur galima dalytis istorijomis, maistu ir net pirtimi, įsitraukimo lygis priklausys nuo paties žiūrovo – jam visad lieka laisvė tik stebėti spektaklį. Šios ypatingos teatrinės patirties, kuri Lietuvoje pristatoma pirmą kartą (angliškai tai įvardijama kaip immersive ir durational theatre), trukmė – 6 valandos.

N-18, dalis spektaklio vyksta anglų kalba, vertimai į lietuvių kalbą pateikiami subtitruose. Spektaklyje nuolat naudojamos ryškios blyksinčios šviesos ir stiprus garsas.

26
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.