Visos dienos

Vilniaus festivalis 2021. Martynas Levickis ir SIGNUM. „Hommage a Ástor“

Projektas rengiamas su „ProArte“ (Hamburgas)

Atlikėjai:
MARTYNAS LEVICKIS (akordeonas)
Saksofonų kvartetas SIGNUM (Vokietija):
BLAŽ KEMPERLE (sopraninis saksofonas)
HAYRAPET ARAKELYAN (altinis saksofonas)
ALAN LUŽAR (tenorinis saksofonas)
GUERINO BELLAROSA (baritoninis saksofonas)

Programa 

JOHANN SEBASTIAN BACH– Orkestrinė siuita Nr. 2 h-moll, BWV 1067 („Signum“ aranžuotė akordeonui ir saksofonų kvartetui)RICHARD GALLIANO– „Opale Concerto“ („Signum“ aranžuotė saksofonų kvartetui)ALEXANDER SHMYKOV – „Jazz-Rock Partita“ Nr. 2 akordeonui soloALBERTO GINASTERA– „Três danzas argentinas“, op. 2 („Signum“ aranžuotė saksofonų kvartetui)ÁSTOR PIAZZOLLA– „Solitude“ („Signum“ aranžuotė baritoniniam saksofonui ir akordeonui); „Escualo“ (Izidoro Leitingerio aranžuotė akordeonui ir saksofonui)MICHEL CAMILO– „Caribe“ (Izidoro Leitingerio aranžuotė akordeonui ir saksofonų kvartetui)

Įžymiojo tango nuevo pradininko Ástoro Piazzollos (1921–1992) kompozicijos, grįstos džiazo ir klasikinėmis formomis, sukūrė ne tik visiškai naują harmoninį ir ritminį žodyną, bet ir ryškų muzikinių emocijų pasaulį, o aistringąjį šokį iš vakarėlių ar klubų perkėlė į koncertų sales. Šioje muzikoje nebijoma nei aštrių disonansų, nei staigių tempo ir metro permainų, jos plėtotę dažnai sudaro ir fragmentiškas dėstymas, ir nenutrūkstama improvizacija, kviečianti klausytoją nuoširdžiai pasinerti į aistros ir nostalgijos prisodrintą skambesį. Nors praėjo jau 100 metų, Piazzollos muzika kiekvienam žmogui nepaliauja būti artima savastimi. Piazzollą Lietuvai kadaise padovanojo ištikimas tango gerbėjas Gidonas Kremeris su savo „Kremerata Baltica“. „Ar yra kas reikšmingesnio už tą emocinės įtampos kupiną muziką?“ – kadaise sakė G. Kremeris.

Kompozitoriaus gimimo 100-mečio proga jo muzika skamba ir Vilniaus festivalyje. Nepakeičiamas tango tembras – akordeonas, tad išskirtiniame koncerte pasirodys aistringas Piazzollos gerbėjas ir jo muzikos puoselėtojas akordeonininkas Martynas Levickis. Atlikėjas yra Londono Karališkosios muzikos akademijos, Ispanijos „Musikene“ aukštosios muzikos mokyklos absolventas, Londono Karališkosios muzikos akademijos asocijuotasis narys (ARAM), daugiau kaip 30 konkursų laureatas ir prizininkas, tarp ryškiausių laimėjimų – I vieta pasaulio akordeonistų konkurse „Coupe Mondiale“ (2010, Kroatija), penki I vietos prizai skirtingo žanro kategorijose AAA (American Accordionists’ Association) konkurse (2009, JAV). 2011–2012 m. M. Levickis buvo atrinktas dalyvauti „Park Lane Group“ koncertų serijose, taip pat laimėjo Londono filharmonijos „Martin Musical Scholarship“ fondo įsteigtą premiją. Viename didžiausių Vokietijoje klasikinės muzikos festivalių „Festspiele Mecklenburg–Vorpommern“ pelnė Publikos prizą (2014), tapo šio festivalio rezidentūros laureatu (2020; tai pirmasis kartas, kai šį prestižinį įvertinimą pelnė akordeonininkas). Atlikėjas koncertuoja visame pasaulyje, organizuoja didelio populiarumo sulaukiančius renginius.

M. Levickio partneriai Vilniaus festivalyje – „keturi saksofonininkai, kurie sugeba įsiūbuoti pastatus“, – taip apie charizmatiškus „Signum“ muzikantus rašė „Hamburger Abendblatt“. 2006 m. Kelne susibūręs kvartetas laimėjo keletą konkursų, pasirodė „Carnegie Hall“ Niujorke, o Europos koncertų salių organizacijos (ECHO) įteiktas „Kylančios žvaigždės“ (2014–2015 m.) apdovanojimas jiems atvėrė kelius į daugelį kitų prestižinių scenų: Londono „Barbican Centre“, Vienos „Konzerthaus“, Amsterdamo „Concertgebouw“, „Elbphilharmonie Hamburg“, „Konzerthaus Dortmund“, Kelno filharmoniją ir daugybę kitų. Neseniai „Signum“ buvo apdovanotas kaip geriausias ansamblis prestižiniame Vokietijos festivalyje „Festspiele Mecklenburg–Vorpommern“. Saksofonininkų kvartetas nuolat ieško naujų idėjų ir novatoriškų meninių susitikimų. Jų eksperimentinį universalumą atspindi įdomios programos ir unikalios aranžuotės. Savitų tembrinių potėpių aranžuotėmis ansamblio nariai „nuspalvino“ ir šio koncerto kūrinius nuo Bacho iki Piazzollos.

26
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.