Visos dienos

Vilniaus festivalis 2021. Pabaiga yra pradžia. G. Gelgotas, NIKO ir R. Marcinkutė-Lesieur

Atlikėjai:
NIKO (NAUJŲ IDĖJŲ KAMERINIS ORKESTRAS)
(meno vadovas ir dirigentas Gediminas Gelgotas)
Solistai: RENATA MARCINKUTĖ-LESIEUR (vargonai), GEDIMINAS GELGOTAS (vargonai)
Dirigentas GEDIMINAS GELGOTAS

Programa
ARVO PÄRT – „Fratres“
PĒTERIS VASKS – „Castillo Interior“
GEDIMINAS GELGOTAS – „Mountains. Waters. (Freedom)“; „Sacred Unreligious Soul“; „Unknown 21, Free“; „An End Is a Beginning“
MAX RICHTER – „On the Nature of Daylight“
KARSTEN GUNDERMANN – „Faust“

Naujų idėjų kamerinį orkestrą NIKO 2006 m. įkūrė kompozitorius ir dirigentas Gediminas Gelgotas. Tai styginių instrumentų grupė, žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką atmintinai, integruojanti į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius vizualinius scenos efektus. Muzikavimo džiaugsmas, originalumas, drąsa ir išskirtinė atlikimo kokybė – visi šie žodžiai tinka apibūdinti NIKO.

Pastaraisiais metais NIKO debiutavo pasaulinio lygio salėse ir festivaliuose, tarp jų – Leipcigo „Gewandhaus“, Londono „Saint Martin-in-the-Fields“ ir „Roundhouse“, Liepojos „Great Amber“, Sankt Peterburgo ir Odesos filharmonijų salės, Maskvos valstybinio Puškino menų muziejaus koncertų salė, taip pat Uznamo (Vokietija), Tulono (Prancūzija), Venturos (JAV), „Odessa Classics“ (Ukraina), Vilniaus ir kiti Europos ir JAV festivaliai. Kolektyvas yra Vilniaus miesto rotušės rezidentas, nuolatos atstovaujantis Vilniui ir Lietuvai svarbiose diplomatinėse misijose.

Šį vakarą po Šv. Kazimiero bažnyčios skliautais skambės mūsų amžininkų Arvo Pärto (Estija), Pēterio Vasko (Latvija), Maxo Richterio, Karsteno Gundermanno (Vokietija) ir visos programos sumanytojo Gedimino Gelgoto (Lietuva) kompozicijos. Pastarojo muzika jau skambėjo Paryžiaus „Théâtre des Champs-Élysées“, Berlyno „Konzerthaus“, Ciuricho „Tonhalle“, Marijos teatre Sankt Peterburge, P. Čaikovskio koncertų salėje Maskvoje ir kitur. Kritikai atkreipia dėmesį į unikalią ir labai patrauklią Gelgoto muzikinę kalbą, paremtą minimalizmo estetika, moderniomis, daugiastilistinėmis įtakomis, jungiančiomis asketiškos melodijos grožį užkrečiančiu ritminiu pradu.

„Mountains. Waters. (Freedom)“ originaliai buvo sukurtas simfoniniam orkestrui, premjera įvyko 2015 m. Ciuricho „Tonhalle“, diriguojant Kristjanui Järvi. „Sacred Unreligious Soul“ – viena iš pagrindinių pirmosios Gelgoto simfonijos „Extracultural“ dalių, kurioje ryški ritminė vara kontrastuoja su sakralinio skambesio harmonijomis. Eksperimentinio skambesio kompozicijoje „Unknown 21, Free“ (2011) styginiams itin lėtas kūrinio disonansinis vystymas pasiekia kulminaciją ritminiais piešiniais ir konsonansiniais akordais, o „An End Is a Beginning“ – viena ankstyviausių kompozicijų.

Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO:Augusta Jusionytė (smuikas)
Dalia Simaška (smuikas)
Julija Ivanovaitė (smuikas, altas)
Liudvikas Silickas (violončelė)
Augustinas Sokalski (violončelė)
Vincas Bačius (kontrabosas)

27
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.