Visos dienos

Atminties ženklai

Parodoje pristatomi menininkų Rymanto Penkausko ir Antano Andziulio darbai, kurie pateikia savitą žvilgsnį į memorialinių namų palikimą, detales, šiandien tampančias vis aktualesnėmis.

2020 m. antroje pusėje Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus memorialiniai namai įgyvendino projekto „Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejaus skaitmeninių paslaugų plėtra“ edukacijų ciklą „Virtualios animacijos praktikos tarpukario tyrimų kontekste“. Projekto veiklos apjungė ne tik tiriamą darbą su muziejuose esančiais eksponatais, archyvine medžiaga, bet ir suteikė įkvėpimo menininkų kūrybos interpretacijoms kultūros paveldo tema.

Projekto įgyvendinimo metu R. Penkauskas sukūrė keletą tikrai išskirtinių – vertinant jų meniškumą – darbų ciklų. Jo pastangų dėka dabar turime visą pluoštą labai puikių fotografinių vaizdų: viena vertus, savaip interpretuotų, antra vertus, ne tik pasižyminčių didele įtaiga, bet ir išsiskiriančių nepaprastu preciziškumu bei pagarba fiksuojamai medžiagai.

A. ir P. Galaunių namuose-muziejuje parengtai parodai „Atminties ženklai“ skirtuose Rymanto darbuose matome daugybę vertingų kultūros paveldo objektų, t.y. jo buvo atliktas didžiulis tiriamasis / dokumentavimo darbas. Daiktai čia – tarsi kokie atminties ženklai. Ne veltui, matyt, šis (raktinių) žodžių junginys šiuo atveju tapęs ir visos darbų kolekcijos, t.y. muziejų eksterjerų, interjerų ar eksponatų atvaizdų etc., bendru pavadinimu. Laikas, kaip žinia, kultūros paveldo objektams nėra gailestingas. Taigi, metams bėgant, šios Rymanto fotografijos, kaip fiksuojančios tai, kas nuolat nyksta, turėtų būti tik vertingesnės ir unikalesnės…

Projekto „Virtualios animacijos praktikos tarpukario tyrimų kontekste“ įgyvendinimo metu medžiagą apie muziejuose esančius eksponatus, istorijas, asmenybes (etc.) rinko bei archyvavo ir menininkas Antanas Andziulis. Šioje vietoje reikia atkreipti dėmesį, jog kaip savo kūrinių pagrindą Antanas naudoja presuotą kartoną, dengia jį rupiu gruntu ir užtapo emalio sluoksniu. Be to, pažymėtina, kad kone pagrindiniu inspiracijos šaltiniu šiame projekto kontekste dailininkui tapo tiek  A. ir P. Galaunių, tiek  L. Truikio ir M. Rakauskaitės namuose-muziejuje saugomų kilimų raštai bei spalvos.

Kviečiame su paroda ir jos menininkais susipažinti virtualiai https://www.youtube.com/watch?v=JrIxpZRO97Q

Parodų kuratorius: Gintaras Kušlys

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

26
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.