Visos dienos

Andrius Butvilas „Mėnesienos sonata“

ANDRIUS BUTVILAS. MĖNESIENOS SONATA

… paroda apie patį žmogų …

„Mėnesiena man visada tapatinasi su tyla. O aš ir nesu iš tų dailininkų, kurie garsiai rėkia. Mano kuriamas menas ramus ir lėtas. Kai šiuolaikinis pasaulis, taip skuba į priekį, noriu, kad ši paroda būtų tiesiog ramybės stotelė. Dar studijų metais pajutau trauką piešimui sausa pastele. Pastelė – tai kreidelės, jas įtrinu į popierių trintuku. Tai lėtas procesas – sluoksnis, po sluoksnio ir juodame lape pradeda ryškėti formos. Visi šie piešiniai yra nupiešti ant juodo popieriaus. Ant juodo popieriaus net menkiausias prisilietimas kreidelėmis švyti. Piešimas baltame ir juodame popieriaus lape skiriasi – pagrindinis skirtumas yra tas, kad baltame lape turi piešti šešėlį, o juodame – šviesą. Ta šviesa labai primena mėnulio šviesą. Kalbant apie pačius paveikslus, man labai svarbi yra kūrinio idėja, mintis. Dėl to, praeina labai ilgas laiko tarpas, kol ta mintis išsigrynina ir nugula ant popieriaus. Kiekvienas paveikslas – tai atskira istorija. Nesiplėsiu pasakodamas šias istorijas, o pakviesiu jas perskaityti patiems,“ – sako Andrius Butvilas. 

Juodo popieriaus lape menininkas pastele sukuria ištisus pasakojimus, istorijas ir net gyvenimus. Vienas pagrindinių Andriaus Butvilo kūrinių herojų – paukštis. Kaip teigia pats menininkas, šis paukščio įvaizdis įsirėžė jo pasąmonėje ir vaizduotėje dar vaikystėje, kai vaikams skirtose knygose matydavo įvairių piešinių. Tačiau iš pasakų knygų paukštis išskrido ir persikėlė į A. Butvilo kūrinius, kuriuose atskleidžiama žmogaus gyvenimo istorija.

Eksponuojamuose menininko kūriniuose visas dėmesys yra skiriamas centrinei figūrai, fonas tėra kaip užsklanda, kaip spalvinis pagrindas, nekuriantis pasakojimo, o jį tiesiog įrėminantis. Dažniausiai per vieną figūrą, per vieną objektą menininkas atskleidžia jį dominančias temas.

Piešdamas kūrinių herojus menininkas bando pats išskaityti, kas jie tokie yra, pažinti juos ir tik baigęs darbą, galutinai juos perpranta. Kūriniuose ryškiai dominuoja trys keturios spalvos, dėl to žiūrovo akis neperkrauta margumynais. Būtent per šį minimalistinį spalvų pasirinkimą geriausiai pabrėžiamos kūrinių prasmės.

Nors A. Butvilas sako, kad jo kūrinių pradžia yra labai tamsi (kadangi visi parodos darbai nupiešti ant juodo arba balto lapo), iš tiesų jie yra itin paveikūs, tačiau tik tuomet, kai pamatai patį svarbiausią kūrinio akcentą, kurio menininkas neišryškina – taip palikdamas žiūrovui neapsakomai malonų savarankiško atradimo jausmą.

Pats dailininkas sako, kad jo kūriniuose nėra nieko sudėtingo – „viskas yra paprasta“. Tačiau paprastume būtent ir slypi stebuklai.

Parengė Zigmas Kalesinskas. Panaudoti Neringos Krikščiūnaitės ir Andriaus Butvilo tekstai.

Paroda rengiama kartu su „Eglės“ galerija ir veiks 2019 10 04 – 2019 11 03.

www.instagram.com/pastele.art
www.facebook.com/AndriusButvilasArt
www.pastele.lt
www.instagram.com/andre_de_conte

26
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.