Visos dienos

Šiuolaikinės muzikos maratonas tarptautinei muzikos dienai

 

17.30  val. Andrius Vasiliauskas (fortepijonas)

Programa: Maurice Ravel, Julius Juzeliūnas, Tomas Juzeliūnas

 

18.30 val.  Caroline Savickienė (obojus, Danija– Lietuva), Rimvydas Savickas (klarnetas)

Programa: Julius Juzeliūnas, Vaida Striaupaitė-Beinarienė, Finn Høffding

 

19.30 val.  Ingrida Armonaitė (smuikas), Indrė Baikštytė (fortepijonas)

Programa: Eduardas Balsys, Osvaldas Balakauskas, Vytautas Barkauskas

 

20.30 val.  Gleb Pyšniak (violončelė), Pavel Giunter (perkusija)

Programa: Anatolijus Senderovas, Arvo Pärt, Viktor Grišin, Wim Henderickx

 

Maratono vedėja – muzikologė Veronika Janatjeva

Neformalūs pokalbiai su atlikėjais pertraukų metu

 

Tarptautinę muzikos dieną šįkart paminėsime šiuolaikinės muzikos maratonu. Tai bus keturių dalių renginys, truksiantis net keturias valandas!

 

Maratoną pradės pianisto Andriaus Vasiliausko atliekama programa. Joje išgirsime žymaus prancūzų impresionisto Maurice’o Ravelio, lietuvių muzikos klasiko Juliaus Juzeliūno ir jo sūnaus Tomo Juzeliūno kūrinius. Atlikėjas teigia, kad „ieškojo progos viešai pristatyti prasmingą tėvo ir sūnaus muzikos kalbos požiūriu be galo įdomiai evoliucionuojančią kūrybą“.

Beje, pats pianistas yra garsios muzikų Vasiliauskų dinastijos atstovas: jo tėvas buvo muzikas, o trys broliai, dvi seserys ir žmona taip pat yra muzikai. Andrius rengia rečitalius, groja kameriniuose ansambliuose, akompanuoja vokalistams. Jo dėmesio centre – XIX–XXI a. autorių kūryba.

 

Obojininkė Caroline Savickienė ir klarnetininkas Rimvydas Savickas, pasirodysiantys antrojoje maratono dalyje, pripažįsta, kad jų kaip dueto kelias nėra ilgas: pirmą kartą kartu jie grojo per savo vestuves. Magistro laipsnį Kalifornijos valstijos Fulertono universitete (JAV) įgijęs klarnetininkas grįžo į tėvynę ir čia vedė iš Danijos kilusią obojininkę. Pasak atlikėjų, „programą pasirinkome tokią, nes norėjome, kad būtų lietuviški ir daniški kūriniai. Lietuviška muzika (J. Juzeliūnas ir Vaida Striaupaitė-Beinarienė) atspindės ir mūsų šeimos apsisprendimą kurti gyvenimą Lietuvoje. Danų kompozitoriaus Finno Høffdingo „Dialogų ciklas“ kelia asociacijų su dialogais šeimos gyvenime, tad manome, kad atliekant šį kūrinį mūsų šeiminis duetas galėtų įdomiai suskambėti“.

 

Trečiojoje maratono dalyje išgirsime muziką kompozitorių, kurių pavardės prasideda B raide. Tai Eduardas Balsys, Osvaldas Balakauskas ir Vytautas Barkauskas. Pasak koncerto atlikėjų – smuikininkės Ingridos Armonaitės ir pianistės Indrės Baikštytės, visi šie autoriai savo kūryba įnešė permainų į lietuvių muzikos istoriją. Lygiai prieš 100 metų gimusio E. Balsio kūriniai iki šiol žavi polėkiu ir temperamentu. Kompozitorius buvo 7-ojo dešimtmečio stilistinio lūžio lyderis, turėjęs didžiulės įtakos tolesniam lietuvių muzikos atsinaujinimo procesui.

Balakauskas nuo 7-ojo dešimtmečio vidurio įsitvirtino lietuvių moderniosios muzikos „smaigalyje“ kaip vienas ryškiausių kūrėjų ir svariausių autoritetų, darančių įtaką ne vienai kompozitorių kartai.

Vienas pirmųjų Lietuvoje išbandęs serializmo, aleatorikos, polistilistikos galimybes, Vytautas Barkauskas vėliau pasuko intuityvesnio komponavimo link, siekdamas natūralaus skambesio grožio ir išraškingumo.

 

Maratono finalas patikėtas violončelininko Glebo Pyšniako ir perkusininko Pavelo Giunterio duetui. Pasak Pavelo, „mano tėvas buvo violončelininkas, tad šis instrumentas yra man artimas. Esu nemažai koncertavęs su violončelės atlikėjais, o su Glebu kartu grosime pirmą kartą“.

Tarp koncerte skambėsiančių kūrinių bus pavasarį anapilin išėjusio kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo Sonata violončelei ir mušamiesiems. Nors pripažintas autorius ją dedikavo žymiam violončelininkui  Davidui Geringui, tačiau pažymėjo, jog P. Giunteris yra nepakeičiamas šio kūrinio perkusijos partijos atlikėjas. Ryškus jaunosios kartos muzikas, Čiurlionio kvarteto artistas, vertingų meninių projektų iniciatorius G. Pyšniakas su A. Šenderovo kūryba taip pat yra gerai susipažinęs.

 

Šiuolaikinės muzikos gerbėjų lauks ne tik įkvepianti muzika, bet ir neformalūs pokalbiai su atlikėjais pertraukų metu, vėsų rudens vakarą sušildanti arbata bendrauti nuteikiančiose jaukiose Koncertų salės erdvėse.

08
Gegužė
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Gegužė
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.