Visos dienos

Šilainių bitės: Teisės į bites? Bičių teisės? Diskusija

Apskritojo stalo diskusija Rights to Bees? Rights for Bees? (Teisės į bites? Teisės bitėms?)

Lietuvių ir anglų kalbomis.

Kviečiami pasisakyti visi susirinkusieji, taip pat bus pakviesti keli pranešėjai, kurie pristatę (10 minučių trukmės) pranešimus, taip pat prisijungs prie diskusijos. Pranešėjai skatinami pristatyti savo darbą, o po to pasidalinti savo mintimis apie tai, kokias teises galėtų turėti bitės, ir kaip tai galėtų papildyti ar sutrikdyti egzistuojančias teises į nuosavybę, bendrą nuosavybę ir t.t.

Dalyvauja tarpdisciplininio miesto bitininkystės projekto "Melliferopolis" komanda Ulla Taipale and Christina Stadlbauer, Suomija (video ryšys), vietinis Šilainių bitininkas, Vytautas Šliuburys VšĮ „Miško istorijos", ir kiti. Diskusiją moderuos Elizabeth Hudson.


APIE PROJEKTĄ

„Šilainių bitės" – tai dalyvaujamasis-tiriamasis projektas, kurį išplėtojo „Šilainių projekto" menininkų rezidencijos dalyvė Elizabeth Hudson.

Šilainių bendruomenės nariai vieną mėnesį praleis įsivaizduodami situaciją, kad pabėgusi naminių bičių kolonija ieško namų, bei mokysis apie bičių poreikius ir svarstys, ar (kaip) galėtų joms padėti. Galimas projekto baigiamasis darbas – avilio statybos, arba kitoks, nuo bendruomenės grupės sprendimo priklausantis rezultatas. „Šilainių bičių" tikslas – pasitelkus apgalvoto sprendimų priėmimo procesą, skatinti veiklumą ir plėtoti aktyvias diskusijas apie empatiją, poreikius, teises bei bičių svarbą.

Bičių svarba lietuvių kultūroje išlikusi nuo senų laikų. Istoriškai Lietuvoje valstiečiams palikta teisė eksploatuoti bites. Tai buvo gyvybiškai svarbus būdas pagerinti racioną ir gauti papildomų pajamų, tačiau medų iš laukinių avilių kopinėjant ne profesionaliems bitininkams, bičių kolonijos būdavo sunaikintos. Šiandien net ir bitininkyste nesidomintys lietuviai apie bitininkystę žino – iš žodinių patarimų, kaip atskirti įvežtinį, netikrą ir vietinių bičių medų, iki senelių ir kaimynų atsiminimų apie avilius.

Atvirų renginių metu, kuriuose vertinamas horizontalus bendradarbiavimas, padedami menininkės, Šilainių gyventojai mokysis ir dalinsis žiniomis. Vyks grupiniai pasivaikščiojimai, konstravimo sesijos ir išvyka. Šio proceso metu gautos žinios suteiks papildomų duomenų E. Hudson tyrimui apie bendrosios nuosavybės teisę, ir apie tai, kaip šiais laikais galėtų atrodyti bendrosios nuosavybės teisės taikymas bičių atveju.

Laikantis horizontalių kūrybos ir sklaidos principų, projekto rezultatais dalyviai viešai dalinsis „Wikipedios" puslapyje apie bites.

Pilnas projekto aprašas ir kaip prisijungti: https://silainiaiproject.com/2019/06/21/elizabeth-hudson/

Taip pat rekomenduojame
26
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.