Visos dienos

Barbara Strozzi: moteris baroko muzikos avangarde

Koncertas, skirtas vienos pirmųjų moterų kompozitorių Barbaros Strozzi 400 metų jubiliejui paminėti.

2019 metais minimas vienos pirmųjų moterų kompozitorių ir baroko dainininkės-virtuozės Barbaros Strozzi (1619–1677) keturių šimtų metų jubiliejus. Ji yra viena ryškiausių XVII a. Italijos muzikos kūrėjų, reikšmingai prisidėjusi prie naujo muzikos žanro – kantatos – raidos ir išspausdinusi net 8 savo kūrinių rinkinius – daugiau, nei pavyko išleisti garsiausiems to laiko kompozitoriams. Absoliučiai vyrų dominuojamoje visuomenėje ši drąsi moteris sugebėjo tapti unikalia kūrėja, kurios muzikinės vizijos ir po daugelio šimtmečių jaudina klausytojus. Jos kantatose ir arijose tarsi mini operose ypatingai emocionaliai, melodingai ir dramatiškai perteikiami meilės išgyvenimai – netikėti disonansai, staigūs šuoliai, dinamiška epizodų kaita, kontrastingos nuotaikos įtraukia klausytoją į tikrą jausmų dramą.

Baroko dainininkės Renatos Dubinskaitės parengtoje programoje pirmą kartą Lietuvoje išsamiai pristatoma B. Strozzi kūryba, programa parengta gavus Lietuvos kultūros tarybos individualią stipendiją. Kartu su klavesinininke Vaiva Eidukaityte-Storastiene atliekamą muziką papildo dainininkės pasakojimai apie B. Strozzi gyvenimą ir kūrybą, supažindinantys klausytojus su šia įkvepiančia moterimi ir talentinga kompozitore. Šis koncertas – tai atlikėjų dovana visoms moterims, dalijantis muzika, kurioje kiekviena moteris atpažins savo išgyventus jausmus.

Renata Dubinskaitė. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė dainininkė Renata Dubinskaitė jau daug metų aistringai tyrinėja baroko muziką, ji tobulino savo įgūdžius senosios muzikos meistriškumo kursuose Prancūzijoje, Čekijoje, Danijoje, Italijoje, Brazilijoje ir Lietuvoje. R. Dubinskaitė yra dueto „Duo Barocco“ dainininkė ir meno vadovė, tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Canto Fiorito“ dainininkė ir prodiuserė. Su šiais ansambliais ji pristatė daugybę programų ir solo rečitalių ne tik Lietuvoje, bet ir Paryžiuje, Ženevoje, Osle, Zalcburge, Trondheime, Amsterdame, Stokholmo ir Braitono senosios muzikos festivaliuose, “Musique3” Briuselyje, Namiūro muzikos festivalyje, “Jeunesse” Vienoje, Rygos Bacho kamerinės muzikos festivalyje, “Glasperlenspiel” Tartu ir kituose festivaliuose. R. Dubinskaitė nuolat rengia baroko muzikos programas su Nacionalinės filharmonijos ansambliu "Musica Humana".
Vaiva Eidukaitytė-Storastienė. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) absolventė, meno aspirantė, senosios muzikos atlikimo meno tyrinėtoja. Atlikėja tobulinosi LMTA, Muzikų rėmimo fondo bei tarptautiniuose senosios muzikos meistriškumo kursuose Estijos muzikos ir teatro akademijoje, Šveicarijos muzikos akademijoje „Schola Cantorum Basiliensis“, Prancūzijoje. V. Eidukaitytė-Storastienė daug koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje su įvairiais kameriniais bei senosios muzikos ansambliais, orkestrais, solistais ir kt., nuolat dalyvauja festivaliuose „Gaida“, „Thomo Manno“, „Jauna muzika“, „Kristupo vasara“, „Banchetto musicale“, „Klaipėdos muzikos pavasaris“, „Europa musicale“, „Didysis muzikų paradas“, įvairiuose senosios muzikos projektuose. Ji yra ansamblio „Affectus“ narė, nuo 2010 metų – Lietuvos kamerinio orkestro klavesinininkė.

RENGINYS NEMOKAMAS.
Renginys yra Foundation FRIDA organizuojamo "Baltojo kaspino" festivalio dalis.

Taip pat rekomenduojame
27
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.