Visos dienos

MIDSUMMER Vilnius: Mari Samuelsen ir NIKO

Vidurvasarį gausybę modernios klasikinės muzikos gerbėjų sukvies „Midsummer Vilnius“ festivalio koncertas, kurio metu scenoje kartu pasirodys didžiulį tarptautinį pripažinimą pelniusi jauna norvegų smuikininkė Mari Samuelsen ir Naujų Idėjų Kamerinis Orkestras NIKO. Liepos 17 d. Valdovų rūmų kieme klasikinės ir populiariosios muzikos motyvus savyje jungiantys garsai apgaubs Vilniaus senamiestį ypatinga atmosfera.

Išskirtinio talento norvegų smuikininkė Mari Samuelsen staigaus pasisekimo pasaulyje sulaukė dėl jai būdingo profesionalumo, meniškumo ir inovatyvumo derinio. Jos koncertai apjungia muzikos subtilumą, virtuoziškumą ir vaizduotę bei novatorišką požiūrį į kūrinių atlikimą, todėl muzikantė puikiai geba pasiekti naujas klausytojų auditorijas.

„Mari Samuelsen hipnotizuoja savo energija, atlikimo stiliumi ir ekspresija, ji unikali smuikininkė. Pirmą kartą scenoje ją pamačiau 2017 m. Šveicarijoje, festivalio „Montreux Jazz“ atidarymo koncerte su žymiu vokiečių kompozitoriumi Max Richter, “ - apie pirmą pažintį su M. Samuelsen pasakojo Valdas Petreikis, festivalio „Midsummer Vilnius” vadovas.

Šalia solo karjeros, atlikėja daugiau nei 25 metus groja su savo broliu, violončelininku Hakon Samuelsen - kartu rengia koncertus ir bendradarbiauja su kitais muzikantais visame pasaulyje. 2015 m. pavasarį jie išleido savo debiutinį albumą „Pas de Deux“, kuriame skamba specialiai jiems sukurtas kūrinys, parašytas plačiai pripažinto Amerikos filmų kompozitoriaus, „Oskaro" laureato Jameso Hornerio (James Horner). Šis albumas tapo numeriu vienas Norvegijos pop muzikos sąrašuose ir tai buvo pirmasis klasikinės muzikos albumas, kuris daugiau nei per 20 metų pasiekė tokias aukštumas. 

Mari taip pat reguliariai bendradarbiauja su kompozitoriumi Max Richter, kaip solistė koncertuose atlikdama jo kūrinius „Recomposed“ bei „Memoryhouse“. 

Mari Samuelsen kūrinys ir vaizdo klipas „Timelapse“: https://youtu.be/D3PDoxrsE48 

„Midsummer Vilnius“ festivalyje Mari Samuelsen pasirodys kartu su Lietuvos muzikiniame kontekste gerai žinomu ir jau antrą kartą festivalyje grosiančiu Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO. Pasirodymo metu skambės ne tik NIKO įkūrėjo Gedimino Gelgoto kompozicijos, bet ir tokių kompozitorių kaip Philip Glass, Arvo Pärt, Peteris Vasks, Peter Gregson kūryba. 

Kompozitoriaus ir dirigento Gedimino Gelgoto įkurtą styginių sekstetą NIKO sudaro talentingi muzikantai - kiekvienas jų, kaip solistas, yra laimėjęs ne vieną apdovanojimą tarptautiniuose konkursuose. Savo pasirodymuose NIKO sujungia aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą, netradicines grojimo technikas. Visame pasaulyje koncertuojančių muzikantų pasirodymai jau tapo įsimintinu reiškiniu paliekančiu neišdildomą įspūdį. Šiuolaikinės ir klasikinės muzikos mylėtojus suburiantys koncertai žavi savo energija bei originaliu repertuaru.

NIKO atlieka G. Gelgoto kūrinį „HigherEnergy“: https://youtu.be/icNSZtzgt7I

Festivalis „Midsummer Vilnius“ vyks šių metų liepos 16-27 d.

Festivalio „Midsummer Vilnius“ 2017 m video:
https://youtu.be/N3xCtmBa8So

Daugiau informacijos apie festivalį „Midsummer Vilnius“ – „Facebook“ paskyroje ir internetiniame puslapyje www.midsummervilnius.com

27
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.