Visos dienos

Tomo Lagūnavičiaus paroda „Lytis nesvarbu, svarbu gender'is? Taip ar ne?“

Vilniuje, tarpdisciplininio menininko Tomo Lagūnavičiaus galerijoje – muziejuje atidaroma nauja paroda „Lytis nesvarbu, svarbu gender'is? Taip ar ne?“

           Pagal atliktus tyrimus Amerikoje (McKinsey & Company) vadinamoji Z karta nuo 15,9 iki 22 % žmonių save priskiria LGBTQ+ bendruomenei, tai yra asocijuoja save su kita lytimi arba iš vis laiko save aseksualiais. Pagrindinių “gender'ių“ rūšių išskiriama virš 30. Pagal apibrėžimą internete: „genderizmas – požiūris, jog lytis yra binarė, arba, kad yra tik dvi lytys – vyriška ir moteriška – ir kad kiekvieno asmens lyties išraiškos aspektai yra neatsiejamai priklausomi nuo lyties, jam priskirtos nuo gimimo.“

        Kodėl ši problema yra aktuali? Karta prieš Z kartą su kita lytimi save identifikavo arba buvo neapsisprendę virš 6 %. Pagal atliktas sociologines apklausas Amerikoje, save su kitu “gender'iu“ negu jo prigimtinė lytis identifikuoja iki 22 % Z kartos respondentų. (Ar iš tikrųjų gerai atlikti tyrimai? Ar tyrėjai nebuvo angažuoti?)

        Kas įvyko vienos kartos bėgyje, kad tiek žmonių identifikuoja save su kitu “gender'iu“? Kada prasideda “savo gender'io“ paieška?

        Užduodamas šiuos klausimus menininkas nežada duoti atsakymo, o  skatins žiūrovus dalyvauti postakcionistiniame veiksme – diskusijoje. „Mano užduotis pateikti faktus, pateikti alternatyvas ir variantus, o žmonės patys priims sprendimus kaip reaguoti į šią situaciją. Menas kaip ir mokslas turi žadinti norą pažinti pasaulį, žmones ir save patį. Labai svarbu suprasti kodėl jūs taip reaguojate į tam tikrus faktus, kas įtakoja šią situaciją? Kokios vertybės ir požiūriai daro įtaką jūsų priimamiems sprendimams? Menas kuria ryšį tarp mokslo ir socialinių problemų. Mano kaip menininko pozicija- mokslininko pozicija.

         Kviečiu aplankyti parodą, kurioje keliu klausimus aktualiausiomis šio laikmečio temomis: „Lytis nesvarbu, svarbu gender'is? Taip ar ne?“

         Tai diskusinė postakcionizmo paroda, kurios esmė iškelti klausimus žiūrinčiajam, kad žiūrovas aktyviai įsitrauktų į atsakymų paiešką. Klausimų parodoje bus daug, paminėsiu kelis iš jų: ar prigimtinė lytis yra svarbiau ar svarbiau “gender'is“? ar tai yra lytinės orientacijos sutrikimas, ar tai tik “gender'inis“ nepatogumas? Ir  t.t.

           Lietuvoje, Amerikoje ir visame pasaulyje yra daugybė skirtingų atsakymų į kelis čia pateiktus klausimus. Atsakymai priklauso nuo dominuojančios toje šalyje pasaulėžiūros, pvz. jei šalyje yra tradicinė visuomenė tokių klausimų niekas neuždavinėja, galioja požiūris: “gydyti arba į kalėjimą“, modernistai šiuo atveju sakytų: „baikit užsiiminėti nesąmonėm, eikit kurti verslus, tai nėra labai svarbus klausimas, yra svarbesnių.“, postmodernistinė visuomenė sakytų: „lytis nesvarbu, “gender'is“ yra svarbu. Svarbu kaip tu pats save suvoki“, o metamodernistai sakytų: „tai ne aplinkinių reikalas, tai tavo jausmų reikalas: tu gali būti kuo tu nori - šiandien vienoks “gender'is“, ryt kitoks..“

          Žmonių reakcija į šį klausimą priklauso nuo jų žiūros taško, ir jeigu jūs žiūrite iš bent vieno mano pateikto požiūrio taško, tai jūs esate užprogramuoti pateikti atsakymą tam tikru būdu. Požiūriai nėra nei blogis nei gėris, tai  yra subjektyvi interpretacija ir vertybinis angažuotumas.

           Dar vienas svarbus aspektas: priklausomai nuo atsakymų, atsiranda ir pasekmės. Viena iš galimų  pasėkmių -  tai, kad visus “gender'inius“ reikia į psichiatrinę ligoninę guldyti ir gydyti, kita pasekmė- tiems žmonėms reikia padėti, jiems reikia kompensuoti hormonines terapijas, daryti lyties keitimo operacijas ir t.t.

          Tai labai jautrus klausimas visose bendruomenėse. Kitaip sakant, žmonės nežino kaip į visa tai reaguoti, nors iš tikrųjų iš savo požiūrio taško žino, tačiau dar neturi vientiso požiūrio kaip reikėtų reaguoti - dar neturi sprendimo, pvz. Amerikoje viskas yra apibrėžta įstatymu, nuo 2013 m.  šiems žmonėms yra teikiama pagalba: hormoninė terapija, lyties keitimo operacijos. O kaip turi būti  Lietuvoje, Europoje?

Suintrigavo? Kviečiu aplankyti parodą!“ (T. Lagūnavičius)

Tomo Lagūnavičiaus galerija – muziejus, Visų Šventųjų g. 5-2, Vilnius

Galerijos - muziejaus lankymo laikas: V 18.00 - 21.00; VI 10.00 - 18.00

 

 

 

18
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Spalis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.