Visos dienos

Fortepijono universitetai | Prof. Alexanderio Paley klasė

Prof. Alexander‘io Paley‘aus VDU Muzikos akademijos fortepijono klasės koncertas Organum salėje

Pianistas prof. Alexander‘is Paley‘us Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje ugdo būsimuosius fortepijono meno profesionalus jau trejus metus. Gimęs Moldovoje, studijavęs Maskvos konservatorijoje Belos Davidovič ir Veros Gornostajevos klasėse, 1988 m. pasirinko išvykti į JAV. Ryški jo ligšiolinė koncertinė veikla Europoje (ypač Prancūzijoje) bei Kinijoje su svarbiausiais šalių kolektyvais. Šios patirtys suformavo įvairialypį pianisto repertuarą, atlikimo stilių bei savitą pianizmo mokyklą, kuria pianistas dalijasi su VDU Muzikos akademijos studentais. Visi jie yra pasirodę su VDU Muzikos akademijos kameriniu ir Kauno miesto simfoniniu orkestrais.

Prof. A. Paley‘aus studentai Elena Šešelgytė, Aušrinė Plonytė, René Marines‘as, Vardan‘as Gyodakyan‘as paskambins didžiųjų baroko, klasicizmo ir romantizmo kompozitorių kūrinius. Apie programos pasirinkimą A. Plonytė teigė: „Į kiekvieną studentą žvelgti tarsi į augalą, kuriam reikia suteikti būtent tai, kas padės jam kuo labiau augti. O kadangi kiekvienas studentas toks skirtingas, todėl ir koncerto programa tikrai kontrastuojanti ir įvairi”. Apibūdindama A. Paley‘aus pedagoginį stilių, A. Plonytė pridūrė: „Profesorius yra iš tiesų išskirtinis pedagogas, – turėti tokį mokytoją mums yra didžiulė sėkmė. Paskaitų metu su kiekvienu iš mūsų jis dirba labai skirtingai, siekdamas atskleisti kiekvieno charakterį bei geriausias savybes, išryškinti individualumą. Profesorius su mumis yra labai nuoširdus – jaučiame didžiulį rūpestį, kad mums sektųsi. Toks jo absoliutus atsidavimas savo profesijai mus labai motyvuoja, įkvepia ir įžiebia didelę meilę muzikai”. 

PROGRAMA

Johann Sebastian BACH (1685 -1750)

Arija ir variacijos a-moll, BWV 989

(Elena Šešelgytė)

Joseph HAYDN (1732-1809)

Sonata C-dur, HOB. XVI:50

(René Marines)

Ferenc LISZT (1811-1886)

Du koncertiniai etiudai, S. 145: I. Waldesrauschen; II. Gnomenreigen

(Aušrinė Plonytė)

PERTRAUKA

Johannes BRAHMS (1833-1897)

Pjesės op. 76: Kapričas h-moll, Nr. 2; Intermezzo A-dur, Nr. 6; Intermezzo, a-moll, Nr. 7

(Aušrinė Plonytė)

Johann Sebastian BACH (1685 -1750)

Preliudas ir fuga H-dur, BWV 892 GTK II t.; Preliudas ir fuga h-moll, BWV 893 iš GTK II t.

(Vardan Gyodakyan)

Wolgang Amadeus MOZART (1756-1791)

Sonata dviem fortepijonams D-dur, KV 448

(René Marines, Vardan Gyodakyan)

Elena Šešelgytė įgijo bakalauro ir magistro laipsnius Briuselio karališkoje konservatorijoje (prof. Daniel Blumenthal). Po magistro tęsė studijas Vienos menų universitete, kamerinės muzikos srityje. Tobulinosi su žymiausiais pasaulio pedagogais bei atlikėjais: Ph. Entremont, M. Beroff, R. Roux, Ph. Collard, N. Delle Vigne Fabbri, J. Lowenthal, Eugene Indijc. Koncertavo Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Austrijoje, Japonijoje, JAV. Yra įvairių tarptautinių konkursų laureatė. 2021 m. ji užėmė antra vietą „MAP-IMC“, 2022 m. - antrą vietą „King‘s Peak“ tarptautiniuose konkursuose JAV. 2022 m. buvo garbingai paminėta „Excellence Piano Awards“ Londone.

Aušrinė Plonytė mokytis groti fortepijonu pradėjo Palangos S. Vainiūno meno mokykloje būdama šešerių. Vėliau mokėsi Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje pas mokytoją ekspertę J. Liutkienę. Aušrinė yra daugybės muzikos festivalių Lietuvoje dalyvė bei tarptautinių pianistų konkursų prizinių vietų laureatė Lietuvoje, Lenkijoje, Slovėnijoje, Kanadoje ir Vokietijoje. 

René Marines‘as bakalauro laipsnį įgijo Nuevo Leon universitete Meksikoje, kur jis mokėsi doc. Antoninos Dragan klasėje. René Marines yra laimėjęs prizines vietas konkursuose Meksikoje, taip pat ir tarptautiniuose konkursuose Niujorke, San Fransiske bei Sankt Peterburge. Jis yra koncertavęs kaip solistas su Monterėjaus orkestru (Meksika), Sankt Peterburgo orkestru (Rusija).

Vardan‘as Gyodakyan‘as fortepijonu skambinti pradėjo būdamas penkerių ir tais pačiais metais jau dalyvavo jaunųjų pianistų konkursuose. Jis mokėsi pas Armen Babakhanian Jerevano valstybinėje konservatorijoje, pas doc. Donaldą Račį VDU Muzikos akademijoje, taip pat pas prof. Peter Lang Zalcburgo universitete Mozarteum. Jis yra prizinių vietų laureatas tarptautiniuose pianistų konkursuose Malaizijoje, Lietuvoje, Jerevane ir Italijoje. V. Gyodakyan yra koncertavęs Armėnijoje, Italijoje, Lietuvoje, Austrijoje, Vokietijoje, JAV ir Jungtinėje Karalystėje. Vandan‘as Gyodakyan‘as buvo apdovanotas stipendijomis bei yra dalyvavęs meistriškumo kursuose su pasaulinio lygio pianistais: Pavel Gilinov, Dmitry Bashkirov, Svetlana Navasardyan, Boris Berman ir kitais.

01
Gegužė
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Gegužė
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.