Visos dienos

Baletas KARMEN

Baletas KARMEN tai vienaveiksmis spektaklis, pagal G. Bizet–R. Ščedrino „Karmen siuitą“, su holograminėmis video instaliacijomis.

Fatališkas Karmen paveikslas jau daugiau kaip šimtą metų žadina įvairių sričių menininkų vaizduotę. Už jį turime būti dėkingi Prosperui Merime. Jo novele rėmėsi ir režisierė bei choreografė Marija Simona Šimulynaitė. Pasako jos, kūrinio ašis yra ne Karmen, o vyrų istorijos, jų likimai, kuriuos ši moteris suraizgo kaip voratinklius. Tai kenčiančio vyro drama.
Baleto spektaklis, kaip ir novelė, prasideda atvirkštine chronologija - Don Chose atsidūrus ties beprotybės riba, praradus moralę ir viltį, suvokiant, kad laukia mirtis, atsitiktinai sutiktam keliautojuj jis pasakoja savo istoriją, kurioje galutinį tašką padės Karmen.Labai svarbu, kad žiūrovas nesitikėtų scenoje pamatyti mums įprastą Karmen. Ši versija - kitokia. Tai moteris, primenantį chameleoną. Vieną akimirką ji seksuali, jautri ir gundanti, kitą - šiurkšti, vyriška, buitiška, tarsi šnypščianti gyvatė. Jos emocijų skalė labai plati ir nuolat kintanti. Karmen trokšta mirti ir atgimti, ji per susinaikinimą siekia naujos pradžios kitame gyvenime - sako režisierė ir choreografė.
„Karmen vaidmuo – kiekvienos balerinos svajonė, – sako režisierė ir choreografė M. S. Šimulynaitė, pagrindinį baleto vaidmenį patikėjusi Evelinai Fokinai. Karmen mylimuosius įkūnys šokėjai – Pijus Ožalas (Don Chosė), Simonas Laukaitis (toreadoras Eskamiljas), Danielius Voinovas (leitenantas, keliautojas) toks rekordiškai mažos sudėties baleto pastatymas turbūt bus unikalus ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, o taip pat techniškai realizuoti - labai sudėtingas.
Šis spektaklis tai bendras projektas Baltijos baleto teatro (BBT) ir Panevėžio muzikinio teatro.BBT režisierės Marijos Simonos Šimulynaitės pagal G. Bizet–R. Ščedrino „Karmen siuitą“ kuriamas vienaveiksmis baletas keturiems šokėjams ir hologramai bus pirmoji šio kūrinio pastatymo versija, kurioje ypatinga vieta skiriama technologijoms: į spektaklio dramaturgiją lyg atskiras personažas įsilies holograminės vaizdo projekcijos.
Spektaklyje naudojamas legendinis Sauliaus Sondeckio ir Lietuvos kamerinio orkestro interpretacijos įrašas.

Režisierė ir choreografė – Baltijos baleto teatro įkūrėja Marija Simona Šimulynaitė
Vaizdo projekcijų kūrėjas – Vytautas Žarnauskas
Scenografija ir kostiumai – Erlandas Smolskas, Egidijus Rainys
Šviesų dailininkai – Mantas Bardauskas

Taip pat rekomenduojame
18
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.