Visos dienos

Holokausto (ne)pabaiga: parodos atidarymas, knygos pristatymas ir diskusija

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Kęstučio Grigaliūno parodos atidarymas, knygos „Lietuvos žydai, grįžę iš nacių konclagerių“ pristatymas ir diskusija.  

Diskusijos dalyviai – Vilniaus dailės akademijos Įvietinto meno ir scenografijos katedros profesorius Kęstutis Grigaliūnas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė dr. Natalija Arlauskaitė, Lietuvos istorijos instituto istorikas dr. Tomas Balkelis. Diskusiją moderuos Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė.

Holokausto pabaigą įprasta sieti su nacistinės Vokietijos pralaimėjimu sąjungininkams 1945 m. pavasarį. Vis dėlto tokios chronologinės ribos nėra nei istoriškai, nei morališkai tikslios. Nacių konclagerius išgyvenusių, netektis ir traumas patyrusių Lietuvos žydų laukė nauji išbandymai ir naujos žiaurumo apraiškos.

Procesas, kai po Antrojo pasaulinio karo į Lietuvą iš Vakarų grįžtantys, tarp jų ir sugrąžinti iš nacių konclagerių, asmenys SSRS patikrinimo punktuose arba lageriuose buvo tikrinami, ar yra lojalūs naujajai sovietinei santvarkai, vadintas filtracija. Lietuvos ypatingajame archyve saugomos 32 598 filtracinės bylos, o abėcėlinėse kartotekose – daugiau nei 100 tūkstančių kortelių.

Parodoje pristatomos nacių konclagerių kalinių, perėjusių filtracijos lagerius, veidų fotografijos su trumpomis biografijomis ir knyga „Lietuvos žydai, grįžę iš nacių konclagerių“. Joje, be parodoje eksponuojamų nuotraukų, yra 2700 biografijų, kurias K. Grigaliūnas surinko peržiūrėjęs Lietuvos ypatingajame archyve saugomas mažai tyrinėtas filtracines bylas.

„Mano pagrindinis ieškojimų taikiklis – žmonių veidai, svarbiausia – jų akys. Galima sakyti, aš kaip menininkas kolekcionuoju šitų bylų akis“, – viename interviu yra sakęs menininkas.

Paroda atidaroma Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos išvakarėse.

Prašome registruotis čia: http://inx.lv/j9Rm

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galiojantį galimybių pasą arba kitą jam prilygstantį dokumentą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami.

Uždarose erdvėse vyksiančiuose renginiuose visi vyresni nei šešerių metų žiūrovai ir dalyviai, personalas privalo renginio metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius. Nuo to atleidžiami tik neįgalumą turintys žmonėms, kurie to daryti negali dėl savo sveikatos būklės. Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį. Taip pat dalyviai turi laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

 Laukiame V a. atrijuje.

Taip pat rekomenduojame
29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.