Kategorija
Visos dienos

Tęstinio dailininkų plenero "Dailininkų sodai 2021" paroda "Išgirsk upės dainą"

Maloniai kviečiame į Irenos Mikuličiūtės Mikos, Rūtos Eidukaitytės, Lilijos Valatkienės, Daivos Kairevičiūtės, Gintauto Vaičio, Romano Averincevo, Sigito Straigio tęstinio dailininkų plenero “Dailininkų sodai 2021” - kuruojamo Irenos Mikuličiūtės dailės galerijos - tapybos, fotografijos ir skulptūros parodą “Išgirsk upės dainą”, kuris bus eksponuojama nuo spalio 22 d. iki lapkričio 22 d. meno galerijoje “Fojė”, Vytauto g. 69 Trakų kultūros rūmai.

Jau penktus metus balandžio – lapkričio mėnesiais grupė menininkų susirenka skulptoriaus Sigito Straigio sodyboje, esančioje Salupiuose (Jonavos raj.), kur intensyviai kuria, semdamiesi įkvėpimo iš supančios natūralios gamtos, joje tvyrančios ramybės ir harmonijos tiek Salupiuose, tiek iš įspūdžių iš Trakų, Kalvių ir Viliūnų.
„Neris, tekanti visiškai šalia Sigito vasarnamio, įkvepia spalvinių dėmių žaismui darbuose, o netoliese esantis miškas – apgaubia raminančiais garsais. Nuo miestietiško gyvenimo ritmo nepabėgsime, tačiau būnat šioje sodyboje ir kuriant, kiekvienas turime galimybę pasijusti esantys gamtos dalimi“, – įspūdžiais pasidalina tapytojas Romanas Averincevas. „Pleneras suburia menininkus ne tik kūrybai, bet ir patirties pasidalinimui, bendroms diskusijoms“, – sako plenero kuratorė Irena Mikuličiūtė–Mika.

Parodos pavadinimas "Išgirsk upės dainą" pasirinktas neatsitiktinai - tai vaizdinga metafora vedusi plenero dalyvius į apmąstymus, ne tik apie Lietuvos, bet ir visos planetos komplikuotą ir daugiasluoksnę ekologinę situaciją.

Plenere dalyvavo menininkai iš Kauno, Vilniaus, Veiverių.

Dailininkų pleneras “Dailininkų sodai 2021” yra kuruojamas Irenos Mikuličiūtės dailės galerijos, kuri yra pirmoji privati galerija, 1991 metais įkurta Kaune. Galerijos vadovė ir siela – menininkė Irena Mikuličiūtė, atrandanti ir pristatanti visuomenei Kauno menininkus ir užsienio menininkus.
Savo veiklą galerija plėtoja keliomis kryptimis: eksponuoja šiuolaikinių lietuvių ir užsienio dailininkų kūrinius, rengia konceptualias ir temines parodas, organizuoja įvairias akcijas, tarptautinius plenerus. Galerijai ypač svarbi veiklos kryptis – edukacija.
Galerija suruošė piešinių parodą Paryžiuje, „City des Arts“ (2019), grafikos ir Tarptautinėje bienalėje piešinių parodą Izraelyje 2018 metais. Irenos Mikuličiūtės galerija jau 20 metų Kauno mieste organizuoja piešimo akciją iškiliam tarptautiniam džiazo festivaliui „Kaunas jazz ant grindinio“, kuriame kasmet dalyvauja 200 vaikų ir jaunuolių.

APIE AUTORIUS
Irena Mikuličiūtė-Mika – dailininkė tapytoja, dailės pedagogė, galeristė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė, Lietuvos dailės ugdytojų draugijos narė, Lietuvos meno galerininkų asociacijos ir Nacionalinių kūrybinių industrijų asociacijos narė – iki šiol yra surengusi bei dalyvavusi daugiau nei 60 parodų, plenerų bei kitų meno projektų. Irena Mikuličiūtė - Mika apdovanota Kauno miesto savivaldybės įsteigtu Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medaliu už aktyvią kūrybinę veiklą, taip pat 2021 m. pelnė Kauno miesto savivaldybės kultūros premiją.

Rūta Eidukaitytė - Galerijos ,,Ra" Vilniuje savininkė, organizuoja parodas ir plenerus, Lietuvos Dailininkų sąjungos narė. Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos Mokslų Akademija, Kauno Žydų muziejus, privatūs kolekcininkai Lietuvoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitur. 2014 m. ji tapo A. Gudaičio premijos laureate.

Lilija Valatkienė – Trakų kultūros sostinės 2020 ambasadorė, žurnalistė, redaktorė, fotomenininkė. 1989–2009 laikraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistė, žurnalų „Stilius“ ir „Stilius PLIUS“ įkūrėja ir vyriausioji redaktorė. Šiuo metu skaito paskaitas, iliustruoja knygas, rašo straipsnius apie Lietuvos menininkus bei aktyviai dalyvauja parodose, projektuose. 2015 m. suteiktas Lietuvos Meno kūrėjo statusas. 2020 m. pelnė Antano Macijausko premiją.

Daiva Kairevičiūtė baigė grafikos studijas Vilniaus dailės akademijoje, yra Lietuvos dailininkų sąjungos ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė. Parodose dalyvauja nuo 1999 m., per tą laiką yra surengusi per dešimt personalinių parodų. Stebint jos kūrybą, atgyja asociacijos su antikine juodafigūre keramika – šviesus, neutralus fonas, juodos, itin dinamiškos, judrios figūros. Jos išsiveržia iš lapo formato ir išsiveda mintį į kitas erdves.

Gintautas Vaičys baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, dėsto Kauno dailės gimnazijoje, nuo 2009 m. - Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas. Dirba tapybos, fotografijos, video ir objekto meno, piešinio srityje. Gintautas Vaičys apdovanotas Kauno miesto savivaldybės įsteigtu Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medaliu už aktyvią kūrybinę veiklą.

Romanas Averincevas gyvena ir kuria Veiveriuose, o savo kūrybą vadina literatūrine. Primytivizmo dailės dvasią įkūnyjantys paveikslai – tai žodžiai, o šia ryškiaspalve, drąsia kūryba tapytojas kalba žiūrovui apie save. Nuo 2004m. dailininkas dalyvauja profesionaliose parodose ir yra surengęs 6 personalines parodas.

Sigitas Straigis baigė Kauno S. Žuko taikomosios dailės technikume (dabar Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakultetas) ir gijo meninio medžio, akmens, kaulo apdirbimo specialybę ir dailininko meistro kvalifikaciją, yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, Tėvynės sąjungos Kauno architektų ir dailininkų klubo „Sfinksas“ narys, Kauno dailininkų klubo „Meno sparnai“ narys. Meninei formacijai įtakos turėjo J. Mozūraitė-Klemkienė, K. Švažas, B. Zalensas. Nuo 1971 m. dirba tik kūrybinį darbą. Sigitas Straigis apdovanotas Kauno miesto savivaldybės įsteigtu Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medaliu už aktyvią kūrybinę veiklą.

Paroda bus eksponuojama 2021 10 22 - 2021 11 22.
Parodos lankymas - nemokamas. Parodos atidarymas - tik su galimybių pasu.

Plenero “Dailinkų sodai 2021” kuratorius Irenos Mikuličiūtės dailės galerija

Parodos “Išgirsk upės dainą” kuratorius meno Galerija “Fojė” 

Taip pat rekomenduojame
28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.