Visos dienos

Saulės Muzika | Pasaulio muzikos festivalis

„Saulės muzikos“ festivalis skelbia programą: lapkričio mėnesį sostinę šildys pasaulio muzikos garsai bei edukacijos vaikams
Lapkričio 9–12 dienomis Vilniaus senamiestyje skambės pasaulio muzikos festivalis – „Saulės muzika“. Pilnas meilės ir šviesos, slėpingiausių pasaulio instrumentų bei melomaniškų garsų, festivalis kvies į keturias dienas tunkančią šventę – koncertus bei muzikines edukacijas, skirtas visai šeimai. Renginiai vyks Mokytojų namuose bei Šv. Kotrynos bažnyčioje

Koncertai:
lapkričio 9 d. 19.00 val. Vilniaus Mokytojų namų didžioji salė:
Jausmė, Austieja, Afrikos būgnai ir Liepaičių choras.

lapkričio 10 d. 19.00 val. Vilniaus Mokytojų namų didžioji salė:
Lassi Logren (Suomija), Triuka (Estija), Saulius Petreikis.

lapkričio 11 d. 18.00 val. Šv Kotrynos bažnyčia
Ehale (Estija), Duo Cavez Paulson (Švedija/Belgija), Rahel Talts (Estija), Freija (Suomija)

lapkričio 11 d. 12.00 val. Mokytojų namai
Specialus Sauliaus Petreikio bei grupės Freija koncertas vaikams

Edukacijų programa:

Austieja. „Ožkorkem daina“ (lapkričio 9 d. 17.30 val. Mokytojų namai)
Užkurkime dainą, arba žemaitiškai – „Ožkorkem daina“! 
„Kviečiu kartu kurti dainą, dainuoti. Sudėsime žodį po žodžio, natą po natos. Kursime čia ir dabar. Įliesime po dalelę savo gražaus žodžio į bendrą minties upę. Galbūt, net paleisime tekėti!“, – sako Austėja Gendvilaitė–Austieja. 
Numatoma, kad šioje edukacijoje bus paprasta, jauku ir šilta, o dar pramoksite žemaitiškai! Užsiėmimas vyks žemaičių kalba. 

Triuka. „Labajalgo” (lapkričio 11 d. 11.00 val. Mokytojų namai)
„Triuka“ edukacijoje turėsite galimybę pažinti estų „labajalgo” ritmus ir melodijas, gilindamiesi į turtingą estų liaudies muzikos repertuarą. 
„Labajalg“ – unikali, estų kultūroje susiformavusi valso forma, priklausanti Vidurio Europos valsų grupei. Apie 1820-tuosius metus, valsui išpopuliarėjus Europos pokylių salėse, šis šokis atkeliavo ir į Estijos kaimus. 
Edukacijoje laukiami visi – tiek jau pradėję mokytis groti instrumentais, tiek ir tie, kurie nori pažinti artimiau tokius instrumentus, kaip smuikas, fleita ir akordeonas. Pasinerkite į nuostabią šokio ir muzikos tradiciją ir dalinkitės džiaugsmu kartu su mumis! Užsiėmimas vyks anglų kalba. 

Duo Cavez Paulson. Nyckelharpa / „Samspel“ (lapkričio 11 d. 13.30 val. Mokytojų namai)
Susipažinkite su paslaptingu senoviniu instrumentu – nyckelharpa, kitaip vadinamu švediškuoju „klavišiniu smuiku“ arba „klavišų arfa“. 
Edukaciją ves dvi nuostabios atlikėjos – nyckelharpa grojanti Josefina Paulson ir akordeonu skambinanti Sophie Cavez. Jos papasakos apie „samspel“ (iš švedų kalbos) – grojimą kartu, nepaisant kultūrinių ar tradicijų skirtumų. 
Jei grojate instrumentu, būtinai atsineškite jį į edukaciją – čia galėsite išmokti labai įdomių melodijų, jas atsirinkdami iš klausos. Kviečiame prisijungti įvairaus amžiaus vaikus, paauglius ir suaugusiuosius! Užsiėmimas vyks anglų kalba. 

Ehale. „Man from Savikoda” (lapkričio 11 d. 14.30 val. Mokytojų namai)
Muzikinėse dirbtuvėse galėsite susipažinti su senąja estų polka „Jūreivis iš Savikodos“. Jos melodija yra kilusi iš Kodavere parapijos Rytų Estijoje, esančios netoli Peipsi ežero. Visus dalyvius kviesime išmokti ne tik melodijos, bet ir dainos žodžių, parašytų estų kalba. 
Į dirbtuves atsineškite savo melodinius instrumentus! Labai laukiami ir mėgstantys dainuoti! Kadangi „Ehale“ yra tradicinės muzikos grupė, melodijos jie mokys iš klausos, todėl natų sąsiuvinio jums neprireiks. 
Edukacijoje dalyvauti gali visi, nepriklausomai nuo amžiaus ar muzikinio išsilavinimo. Ateikite, muzikuokite drauge, net jei ir neturite savo instrumento! Užsiėmimas vyks anglų kalba. 

Gediminas Mačiulskis. „Afrikos būgnai“ (lapkričio 11 d. 15.30 val. Mokytojų namai)
Gediminas Mačiulskis, perkusijos studijos „Afrikos būgnai“ įkūrėjas kviečia visus į įspūdingą Afrikos būgnų ratą – net 100 būgnų vienu metu panirs į bendrą ritmą, pojūtį ir garsą! 
„Tikiu, kad tai bus būgnų sutartinė, kurioje visi susirinkę sutars tarpusavyje, ir būgnai suskambės žmonių rankose – iš širdies į širdį. Tai, turbūt, svarbiausia šių dienų pasaulyje. Ir visai nesvarbu, ar jūs esate groję, ar ne. Būgnai įtraukia visus, ir jais groti gali visi“, – sako studijos įkūrėjas, perkusininkas G. Mačiulskis. 
G. Mačiulskis pažada, kad šioje edukacijoje būgnai bus skirti visiems susirinkusiems, tačiau labai kviečia tuos, kas turi, atsinešti ir savo instrumentą. Visada smagiau groti su gerai pažįstamu instrumentu! Užsiėmimas vyks lietuvių kalba. 

Lassi Logren. „Pažinkite jouhikko“ (lapkričio 12 d. 09.30 val. Mokytojų namai)
Susipažinkite su jouhikko – tradicine dviejų-trijų stygų suomiška lankine lyra, kuri ir vėl populiarėja šiomis dienomis. Jouhikko grojama unikalia grojimo technika – viena ranka braukiant per stygas su lanko formos smičiumi, o kita – liečiant stygas pirštų galais ir taip išgaunant skirtingas natas. 
Pažinti šį nuostabų instrumentą bei jo melodines galimybes galėsite drauge su šiaurės šalyse gerai žinomu pasaulio muzikos atlikėju – suomiu Lassi Logren. Logrén turi daugiau nei 35-erių metų grojimo patirtį, grojant jouhikko. Šiuo metu jis studijuoja doktorantūrą Sibelijaus akademijoje, Helsinkyje. 
Į edukaciją kviečiami visi – tiek grojantys įvairiais instrumentais, tiek ir norintys pažinti senuosius instrumentus pažinti vaikai bei suaugę. Beje, į šį užsiėmimą galite atsinešti ir savo instrumentą, jeigu jo natos yra C, D, E, F, G, A! Edukacija vyks anglų kalba.

Freija. „Suomijos dainos ir instrumentai“ (lapkričio 12 d. 10.15 val. Mokytojų namai)
Pažinkite Suomijos krašto dainas bei įspūdingus instrumentus su talentingais vietos muzikais – „Freija“. 
Grupės narys Matti Laitinenas pristatys 10-ties stygų mandolą su unikaliu derinimu, Maija Karhinen-Ilo papasakos apie pučiamąją instrumentą, kantelę, ir dviejų eilių akordeoną, Lassi Logrénas parodys, kaip groti tradicinedviejų-trijų stygų suomiška lankine lyra, jouhikko, o Arto Anttila – bosine gitara. 
Edukacijos metu „Freija“ nariai visus susirinkusius išmokys atlikti paprastą, bet labai įsimintiną suomišką dainą. Užsiėmimas vyks anglų kalba.

Rahel Talts - „Folk improvizacija džiazo ausimis“ (lapkričio 12 d. 11.15 val. Mokytojų namai)
Jaunos kartos estų džiazo pianistų bei kompozitorė Rahel Talts kviečia į praktines dirbtuves, skirtas grojantiems fortepijonu, pianinu bei klavišiniais instrumentais. Jose ji kvies naujai pažvelgti į instrumento galimybes, dainos kūrimą bei akompanavimo, muzikavimo drauge subtilybes. 
Kaip teigia Rahel, pasirinkę tam tikrus akordus galite stebuklingai pakeisti paprastos (kad ir liaudies dainos) melodijos nuotaiką. Beje, kad viską suprastumėte dar aiškiau ir vaizdingiau, edukacijoje dalyvaus ir Rahel kolega, saksofonininkas. Bus labai įdomu ir smagu, prisijunkite! Užsiėmimas vyks anglų kalba.

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.