Visos dienos

Kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo atminimui

Koncertas atkeltas iš 2020 m. lapkričio 14 d., turimi bilietai lieka galioti.
Dėmesio - keitėsi atlikėjai ir programa: 

Atlikėjai:
LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS
(meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas)
Solistas: DAVID GERINGAS (violončelė; Vokietija, Lietuva),
Trio „KASKADOS“: ALBINA ŠIKŠNIŪTĖ (fortepijonas), RUSNĖ MATAITYTĖ (smuikas), EDMUNDAS KULIKAUSKAS (violončelė)
Dirigentas MODESTAS BARKAUSKAS

Programa:
ANATOLIJUS ŠENDEROVAS
„Sulamitos giesmės“ violončelei ir orkestrui
Koncertas fortepijoniniam trio ir orkestrui
Fragmentai iš baleto „Dezdemona“


2019 m. netekome vieno žymiausių Lietuvos kompozitorių Anatolijaus Šenderovo (1945–2019), nuoširdaus Lietuvos nacionalinės filharmonijos bičiulio ir ilgamečio kūrybinės veiklos partnerio. Lietuvos muzikos istorijon nugula šio kompozitoriaus kūrybos įrašai ir koncertai su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO), Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) ir Čiurlionio kvartetu, įspūdingas smuiko koncerto atlikimas (solistas Džeraldas Bidva) Frankfurto „Alte Oper“ 2018 m. Europos centrinio ir Lietuvos banko organizuotų Lietuvos kultūros dienų proga. Vieną paskutinių kūrybinės bičiulystės patirčių primena dar vis spaustuve kvepianti „Odradek Records“ išleista LKO įrašų kompaktinė plokštelė „Baltic Concerti“ („Baltijos koncertai“) ir joje skambantis A. Šenderovo Smuiko koncertas (solistas Džeraldas Bidva, dirigentas Modestas Pitrėnas).

Muzikų dinastijos šeimoje gimęs Anatolijus Šenderovas kompozicijos studijas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Sankt Peterburgo konservatorijoje, stažavosi Tel Avivo Samuelio Rubino muzikos akademijoje. Šenderovo muzika nuolat skamba ir Lietuvoje, ir įvairiose Europos šalyse, JAV, Kanadoje, Brazilijoje, Japonijoje, Pietų Afrikoje, Izraelyje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Pietų Korėjoje, Kinijoje ir kt. Jo kūryba pelnė įvairių įvertinimų, tarp kurių – prestižinė Europos kompozitoriaus premija Berlyne už „Concerto in Do“, taip pat kompozitoriui paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) apdovanojimas ir kiti reikšmingi įvertinimai.

Specifinė derminė spalva, aritmiška, improvizacinė muzikinės medžiagos plėtotė, kūrinio auginimas iš tam tikro teminio motto, ryškus emocingumas, tvirta muzikos dramaturgija, energija – visa tai suteikė Šenderovo muzikai ryškų atpažįstamą skambesį, kuriam netrūko magiško paveikumo. Joje tarsi susipynė archajiški rytietiškos muzikos motyvai ir abstraktesni atonaliosios muzikos bruožai. Autorius nedeklaravo prisirišimo prie kokios nors vienos komponavimo sistemos, bet kiekviename kūrinyje iš gausybės naudojamų priemonių atrinkdavo, jo manymu, svarbiausias konkrečiam kūriniui.

Filharmonija puoselėjo gražią tradiciją kas penkerius metus surengti įspūdingą jubiliejinį autorinį Anatolijaus Šenderovo kūrinių koncertą – paskutinis įvyko 2015 m., kompozitoriui minint 70-ies metų sukaktį. Šio vakaro koncertas irgi buvo su autoriumi planuojamas, skirtas pažymėti 75-mečio gimtadienį ir numatytas 2020 m. lapkričio 14-ąją.

Pasak Filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, kiekvienas Šenderovo pasirodymas buvo didžiulis muzikinis įvykis, tarsi festivalis, į kurį atvykdavo daugybė jo bičiulių ir atlikėjų iš viso pasaulio. „Tai vienas ryškiausių šiuolaikinių lietuvių ir litvakų kompozitorių, pasiekęs labai didelį tarptautinį pripažinimą, kadangi jo kūriniai skambėjo labai plačiai Europoje, JAV, jo kūrinius į savo repertuarą įtraukė žymiausi orkestrai, solistai“ (R. Prusevičienė).

Pagal www.filharmonija.lt, www.mic.lt

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.