Visos dienos

Knygos „Mano pasaulio žmonių autografai“ pristatymas

Lietuvos mokslų akademijos nario prof. habil. dr. Arvydo Virgilijaus Matulionio knygoje pateikta plati XX a. pab.–XXI a. pradž. Lietuvos kultūrinio (plačiąja prasme) gyvenimo panorama. Žinomas sociologas bendravimo su įvairių asmenų grupėmis forma atspindėjo to meto žmonių santykių pobūdį. Knygos ašimi pasirinktas autoriaus pomėgis – autografų rinkimas.

 

Leidinyje apibendrinta daugelio metų autografų kolekcionavimo praktika. Knygoje pateikta tūkstančiai autografų, kurių autoriai yra įvairių profesijų žmonės: mokytojai, gydytojai, miškininkai, mokslininkai, kunigai, politikai, rašytojai, dailininkai, fotografai, muzikantai, dainininkai, šokėjai, sportininkai ir t. t. Neapsiribota vien autografų pateikimu, supažindinama ir su pačiais (žinoma, ne visais, nes asmenvardžių sąrašas apima tris tūkstančius pavardžių) žmonėmis. Besidominantieji kolekcionavimu galės susipažinti su autografų rinkimo ypatumais.

 

Knygos struktūra, dizainas, puiki spausdinimo kokybė  ir bendras estetinis vaizdas traukia akį.

 

Renginyje dalyvaus Česlovas Juršėnas, knygos dailininkė Miglė Datkūnaitė, knygos autorius  A. V. Matulionis. Renginį moderuos akademikas Domas Kaunas.

Nors knyga tik pradėta platinti, socialiniuose tinkluose, taip pat Lietuvos mokslų akademijoje vykusiame pristatyme jau sulaukė puikių atsiliepimų. Štai keletas citatų:

 

Nuoširdžiai dėkoju už tokią įdomią autografų knygą. Ir laikmečio studija, ir autobiografija. Puiki idėja!

Sveikinu su knyga – esi tikras bibliografijos karalius.

Mano pasaulio žmonių autografai... Taip pavadinta mielo bičiulio ir „užkietėjusio“ melomano akademiko Arvydo Virgilijaus Matulionio knyga, kurioje tūkstančiai tūkstančių žmonių autografų, liudijančių visų mūsų gyvenimo įvykius...

Matydavęs akademiką Arvydą renkantį autografus, niekada negalvojau, kad ta autografų kolekcija taps tokiu rezultatu – knyga. Esu priblokštas knygos privalumų – formato, storio, dailės aspektu suteiktos struktūros. Tai man netikėta, – nepagalvota, kad autografai, kaip bet kokia kita kolekcija, gali būti pristatyti kaip žmogaus autobiografija. Po Žemaitės visi rašo prastesnes autobiografijas. Tarpukariu nelabai kas norėjo rašyti, sovietų laikais „numokytos“, ne savos, melagingos. Autobiografijos žanras sudėtingas. Ši knyga nėra literatūrinė autobiografija, ji originali, išlaikiusi mokslinės knygos kanoną, bet jis griaunamas, nes iš autografų. Knyga daugiabalsė, ir objektyvi, ir subjektyvi, laiko, erdvės matrica, turinti sociologo tinklelį (pažymėta, kokie įvykiai). Vaizdinė grafinė medžiaga kaip margas kaleidoskopas. Autoriaus ir dailininkės idėja nesivelti į spalvas – tik juoda balta – kaip atminties kodas. Leidžia visiems, atsivertus knygą, atrasti Arvydo pasaulį, lyg vartytum šeimos albumą.

Autografų knyga rimta savo forma. Turinys – „autografas ant kažko“, tai turėjo būti „knyga momentas“, ir tai pavyko. Autorius nesirūpino parodyti savo gyvenimo istorijos per susitikimų momentus – jis padarė žaibiškus, smūginius aprašymus, rašydamas iš širdies. Knyga dailininkės Miglės Datkūnaitės dėka yra ypatinga ir knygos meno požiūriu.

Įdomus akademikas, įdomūs jo pasaulio žmonės ir tų žmonių autografai. Karantino klauzūroje tyrinėjau akademiko autografų rinkinį ir prieš akis skleidėsi Lietuvos politikos, visuomeninių įvykių, operos, fotografijos, teatro, pagaliau Mokslų akademijos istorija. Akademikas Arvydas yra operomanas, melomanas, todėl autografų grupes vadino simfonijomis. Mano užduotis buvo šį knibždėlyną suvaldyti. Vadovavausi Hipokrato principu: „Svarbiausia – nepakenk!“: tekalba knygoje autografai, vaizdai. Knygos dailininkas negali nustelbti knygos autoriaus. Akademikas – puikus fotografas, o fotografams profesionalams nėra nieko gražiau už nespalvotą fotografiją, tad jis sugalvojo knygos maketą daryti nespalvotą. Man, kaip grafikei, kuriai juodos ir baltos spalvų derinys taip pat labai prie širdies, beliko pritarti: taip išryškėjo autografų grožis. Gyvename vizualinio triukšmo laikais, komercijai skirtų knygų viršeliai knygynuose rėkte rėkia. Priešinausi sukurdama ramų viršelį, kuriame vyrautų švarumas, minimalizmas. Knyga apie autografus, tad kilo mintis paprašyti akademiko ranka užrašyti knygos pavadinimą viršelyje, o vėliau ir anotaciją. Akademiko Arvydo senelis buvo raštininkas, todėl akademikas taip pat rašo kaligrafiškai. Jo parašyta nosinė raidė pavadinime – kaip jaukiai nuteikiantis šypsniukas.

SVARBU! Nuo rugsėjo 13 d. Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams rekomenduojama dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Kviečiame dalyvauti. Registracija: nijole.jonaitiene@lnb.lt

Renginių erdvė, III a., 305 kab.

19
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.