Visos dienos

Dainos Maslauskaitės Light paroda „Su šviesa“

Birštono kultūros centro Kurhauzo galerijoje, B. Sruogos g. 2, Birštone, rugsėjo 18 d., šeštadienį, 14.00 val. atidaroma tapytojos Dainos Maslauskaitės Light paroda „Su šviesa“.

Kadaise iš gimtojo Birštono išvykusi studijuoti teisės mokslų, šiandien po 20 metų Daina Maslauskaitė Light grįžta pristatyti birštoniečiams savo tikrojo pašaukimo vaisiaus – tapybos parodos „Su šviesa“.

Vilniaus dailės akademijos absolventė jau yra rengusi ne vieną personalinę ir dalyvavusi grupinėse parodose, tarpdisciplininio meno projektuose, rengusi performansus, eksponavusi instaliacijas, demonstravusi eksperimentinius filmus. Na o gimtojo Birštono meno mylėtojams kūrėja šįkart pristato savo kūrybinį kelią nuo figūratyvinės tapybos iki abstrakcijos.

Figūratyvinė Dainos kūryba stipriai persmelkta simbolizmo apraiškų, sprendžianti monochrominės ir atviros spalvos panaudojimo bei individualaus santykio su spalva ir šviesa problemas. Figūros idealizuojamos, remiantis klasicistinėmis tradicijomis. Esminė figūratyvinės serijos kūrinių idėja – atskleisti Pasaulį, Mus ir Save kaip nedalomą Vienį.

D. Maslauskaitės Light abstrakcijose aktuali gestiškumo problematika, akcentuojamos tapymo proceso idėjos, siejančios jos tapybą su abstrakčiuoju ekspresionizmu. Visgi autorės požiūris į nefigūrinę, konkrečiąją tapybą personalizuotas, visai kitoks, nei esame įpratę matyti Lietuvos abstrakcionistų kūriniuose. Dailininkė teigia, kad jos kūryba stipriai įtakota meditacijų, tad nestebina ir kūriniuose juntamas pasyvaus laiko tėkmės fiksavimo momentas, akimirkomis priartinantis Dainos kūrybą prie rytietiškai dailei būdingo kontempliatyvumo. Prisiminkime, kad tradicinės kinų dailės meistro garbės reikalas buvo užfiksuoti savo viziją iš karto, kol jo dar neapleido įkvėpimas. Daina taip pat teigia, kad temą medituodama ji brandina savaitę ar net ilgiau, o paveikslu atėjusi vizija gali tapti ir per vos vieną vakarą. Rafinuotas domėjimasis grynosios tapybos problemomis D. Maslauskaitės Light kūriniuose nuolatos persipina su spontaniško impulso proveržiais, atspindinčiais dzen doktrinos teiginį, jog neatsikratęs racionalaus mąstymo, žmogus negali pasiekti prašviesėjimo, o būtent jis ir yra Dainos kūrybinė siekiamybė.

Šviesa, spindėjimas, švytėjimas, kurie pirmiausia svarbūs kūrinių turiniui, idėjai, greta šios savo misijos Dainos kūryboje atlieka ir reikšmingą estetinę funkciją, kurdami fantastišką nepaprasto grožio pasaulį, subalansuodami formas ir nukreipdami žiūrovo akis norima linkme. Estetinį poveikį žiūrovui daro ir puikiai dailininkės įvaldyti dideli formatai, savo dydžiu sustiprinantys iš Dainos kūrinių plūstančios šviesos įspūdį.

Dalis D. Maslauskaitės abstrakcijų sukurta pagal L. van Bethoveno žymiąsias simfonijas.

Antroji abstrakcijų dalis – tarsi savotiška šiuolaikinė asmeniniam pamaldumui skirtų devocinių paveikslų pakaita. Tai kūriniai, skirti žiūrovo individualių dvasinių poreikių išsigryninimui, vidinei šviesai. Kūriniai ne tik žavi estetiškai, bet ir skleidžia harmonizuojančią energiją.

Pati autorė, paklausta, kas jai yra kūryba, atsako, jog tai „sakrali savęs ir pasaulio pažinimo misterija. Turiu misiją dėl savęs ir kitų – keliauti į degančią sakralią šviesą savyje, transformuotis toje šviesoje, o šią kelionę nuolat kūnyti mene“.

Paroda veiks: 2021 09 18 – 10 21

19
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.