Visos dienos

Judančių paveikslėlių kūrybinės dirbtuvės Palangos vasaros skaitykloje

Rugpjūčio 1 d. 15 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykloje atidaroma paroda „12 pasaulių: šiuolaikiniai čekų knygų vaikams ir paaugliams iliustratoriai“. Dailininkė Sigutė Chlebinskaitė lankytojus kvies pažinti kolegų iš Čekijos kūrybą ir dalyvauti judančių paveikslėlių dirbtuvėse pagal H. Ch. Anderseno premijos laureatės Květos Pacovskos knygas.

Prašome registruotis į dirbtuves el. p. mvmrenginiai@gmail.com.

Čekijos Respublikos kultūros sklaidos centro „Czech Centres“ kurtoje parodoje pristatoma 12 šiuolaikinių čekų knygų vaikams ir paaugliams kūrėjų, iliustruotojų ir komiksų autorių: Davidas Böhmas, Pavelas Čechas, Danas Černý, Lucie Dvořáková, Renáta Fučíková, Vendula Chalánková, Lenka Jasanská, Lucie Lomová, Galina Miklínová, Petras Niklas, Jaromíras Plachý, Vhrsti.

Daugeliui žinomi garsūs Čekijos vaikų knygų iliustruotojai Zdeněkas Mileris, Květa Pacovská, Miroslavas Šašekas, Jiří Trnka, Štěpánas Zavřelis, Helena Zmatlíková. Tačiau kas šiandien seka jų pėdomis? Kas pelno pripažinimą Čekijoje ir svetur? Dvylika naujų vardų ir dvylika savitų pasaulių. Originalus kiekvieno jų braižas atsiskleidžia knygose, kurias giria ir kritikai, ir skaitytojai, daugelį jų atpažįsta ir susitikimo su jais laukia užsienyje. Šiuolaikinė čekų iliustracija klesti, dažnai ji persmelkta paslaptingumo ir fantastiškumo. Iliustracijos transformuojasi į kitų rūšių meną: filmus, performansus, muziką, teatrą, fotografiją. „Šiandienos jaunieji kūrėjai kuria savo naują pasaulį. Kuo daugiau pasaulių pažįsti, tuo įdomesnis ir paties gyvenimas“, – teigia parodos kuratorius Radimas Kopáčas.

Paroda yra Čekoslovakijos Respublikos įkūrimo 100-mečio paminėjimo programos dalis. Galimybę ją išvysti turėjo ir tarptautinė publika. Parodos tekstai buvo išversti į daugiau nei dešimt kalbų ir daugiau nei dvidešimtyje šalių – Vokietijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Vengrijoje, Italijoje, Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje, Belgijoje, Danijoje, Suomijoje, Ispanijoje, JAV, Brazilijoje, Japonijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje, Pakistane – surengta per šešiasdešimt atidarymų šimtams tūkstančių visų amžiaus grupių lankytojų. Parodos atidarymai vyko skirtingomis progomis: ne tik reikšminguose literatūros ir iliustracijų festivaliuose ar mugėse, bet ir kituose renginiuose, tokiuose kaip dirbtuvės, skaitymai, filmų peržiūros ar diskusijos.

Nacionalinės bibliotekos Palangos vasaros skaitykloje paroda veiks nuo rugpjūčio 1 iki 26 d.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų žiūrovai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams būtina dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Atėjus į renginį privaloma užpildyti COVID-19 anketą. Atsiprašome už nepatogumus.

Taip pat rekomenduojame
28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.