Visos dienos

Festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ 2021

Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centras, Lietuvos nacionalinė filharmonija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į festivalį „Muzika Jašiūnų dvare 2021“. Šeštą sezoną organizuojamas renginys šią vasarą nemokamai kiekvieną sekmadienį nuo liepos 4 d. iki rugpjūčio 15 d. kvies žiūrovus į Jašiūnų dvaro sodybos rūmų parką. Šių metų festivalio išskirtinumas – Nacionalinės bibliotekos paskaitų ciklas, skiriamas Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos ir Tarpusavio įžado 230 metų sukakčiai.

„Šalčininkų rajono savivaldybė labai džiaugiasi, kad šių metų festivalis dėl sėkmingo bendradarbiavimo su Lietuvos nacionaline filharmonija ir Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka kaip muzikos ir istorijos sintezė kvies svečius iš Lietuvos ir užsienio susipažinti su įvairių kompozitorių kūriniais ir prisiminti svarbius istorijos faktus. Be abejonės, aukšto meninio lygio muzikinis pristatymas ir istorijos pažinimas suteiks festivaliui ypatingo iškilmingumo, kartu pabrėžiant festivalio svarbą ir vertybes“, – sako Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislavas Palevičius.

Festivalio programoje mokslininkai iš Vilniaus universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos istorijos instituto, Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų, Lietuvos nacionalinės bibliotekos gilinsis į Gegužės 3-iosios Konstitucijos priėmimo aspektus, pateiks savo vertinimus, kokią vietą ši data dabar užima Abiejų Tautų Respublikos visuomenių atmintyje, kaip šis požiūris keitėsi laiko tėkmėje.

„Džiaugiamės puikia partneryste ir turiningu projektu. Tikimės, kad į Jašiūnų dvarą savaitgaliais suplauks ne tik Šalčininkų rajono, bet ir Lietuvos svečiai, užsienio turistai pasiklausyti įdomių žinomų Lietuvos mokslininkų istorinių paskaitų apie pirmąją Europoje Gegužės 3-iosios Konstituciją ir, be abejo, pasiklausyti puikių atlikėjų koncertų ir rečitalių“, – sako Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Po įtraukiančių paskaitų kiekvieną sekmadienį nuo 15 val. dvare koncertuos ne tik klasikinės muzikos atlikėjai.

„Atgimusios Jašiūnų dvaro ir parko erdvės pripildo lankytojus kūrybinės energijos ir džiaugsmo, kad istorines bendrabūvio tradicijas tęsia jaunoji kūrėjų, atlikėjų ir kultūrininkų karta. Džiaugiuosi, kad išsaugant vertingas istorines patirtis ir kuriant naujas partnerystes Jašiūnų dvare dalyvauja ir didžiausia šalies koncertinė įstaiga – Lietuvos nacionalinė filharmonija“ – sako filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Žiūrovai galės mėgautis Lietuvos kamerinio orkestro, Valstybinio Vilniaus kvarteto, ansamblio „Musica humana“, rankinių varpų ansamblio „Arsis“ iš Estijos, akordeonų orkestro „Consona“, Artūro Noviko vokalinio džiazo ansamblio „Color Jazz“, trombonų projekto su Loreta Sungailiene ir dar daugelio kitų žinomų klasikinės ir modernios muzikos atlikėjų.

„Tikimės, kad Jašiūnų dvaras taps patraukliu ne tik savo istorija, muziejaus ekspozicijomis, bet ir profesionaliosios muzikos koncertų ir žinomų Lietuvos mokslininkų istorijos paskaitų gausa, o tai neabejotinai didins mūsų rajono kultūrinį patrauklumą ir skatins kultūrinį turizmą“, – į Jašiūnų dvaro vasaros festivalio nemokamus renginius kviečia Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centro direktorė Gražina Zabarauskaitė.

Radviloms, Belinskiams priklausęs Jašiūnų dvaras – vienas ryškiausių istorinių objektų Rytų Lietuvoje. Dvaras garsėjo didžiule biblioteka, šią vietą mėgo ir lankydavosi Adomas Mickevičius, Sniadeckiai, Stanislovas Jundzilas – to meto žymūs mokslininkai, rašytojai. Restauruotuose XIX amžiaus rūmuose kartu su Nacionaline filharmonija pradėtas rengti vasaros festivalis yra laukiamas renginys, kiekvienais metais stebinantis atlikėjų gausa ir profesionalumu.

Trumpai apie festivalį „Muzika Jašiūnų dvare“

Liepos 4 d. – rugpjūčio 15 d. (kiekvieną sekmadienį)

Paskaitų pradžia – 13.30 val.

Paskaitos bus filmuojamos. Jų vaizdo įrašus vėliau bus galima peržiūrėti Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ paskyroje.

Koncertų pradžia – 15 val.

Įėjimas nemokamas ir laisvas.

Jašiūnų dvaro sodybos rūmai, J. Sniadeckio g. 2, Jašiūnai, Šalčininkų r.

Laukiame.

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.