Visos dienos

Kauno literatūros savaitė

Gegužės mėnuo Kaune yra literatūros mėnesis!

Gegužės 10–14 dienomis jau trečią kartą kvies tarptautinis rašytojų ir knygų festivalis KAUNO LITERATŪROS SAVAITĖ. Šių metų festivalio programoje:

- įdomiausių lietuvių ir užsienio rašytojų pristatymai;

- nuoširdūs susitikimai, kuriuose visada atsiras vietos autorių ir publikos dialogui;

- žodžio ir muzikos dermės;

- lėti skaitymai, intriguojančios istorijos, protingi ir šmaikštūs pašnekesiai ir dar daug daugiau.

Renginį atidarys į gimtąjį Kauną su ilgai lauktu romanu „Baltieji prieš juoduosius“ grįžtanti Danutė Kalinauskaitė. O pažintį su moderniaisiais klasikais pratęs pasimatymas su pirmą kartą į Lietuvą atvykstančiu italų rašytoju Paolo Giordano. Šalies publikai tai ilgai lauktas susitikimas – į lietuvių kalbą yra išversti trys jo romanai: pasaulinis bestseleris „Pirminių skaičių vienatvė“, „Žmogaus kūnas“ ir „Užgrobti dangų”.

Kaip ir kasmet, ypatingą dėmesį Kauno literatūros savaitė skirs Vidurio ir Rytų Europos literatūrai. Ją šiemet reprezentuos net du autoriai iš Čekijos – Hašeko ir Kunderos tautiečiai, saviti ir žinomi Europoje rašytojai Bianca Bellova ir Vratislav Kadlec. Su B. Bellovos kūryba Lietuvos skaitytojai turėjo progą susipažinti skaitydami jos romaną „Ežeras“. Nepamiršti ir kaimynai – Kaune svečiuosis ir savo naujausią romaną „Mane vadina Kalendorium“ pristatys latvių rašytojas Andris Kalnozols.

Sekmadienis, paskutinė festivalio diena, pirmą kartą bus skirta nuotykinei literatūrai, trileriams ir detektyvams. Apie anglosaksišką tradiciją ir lietuviškus aštriuosius siužetus kalbėsis rašytojai Bernardas Gailius ir iš Kanados atvykstantis Antanas Šileika. Skandinaviško detektyvo žanrą atstovaus iš šiauriausiai nutolusio Europos miesto atvykstanti suomių rašytoja Kati Hiekkapelto. Į lietuvių kalbą išversti trys jos romanai: „Klajūnai“, „Bejėgiai“ ir „Kolibris“.

Ypatingai svarbūs jau tradicija tampantys festivalio renginiai: knygių susibūrimo bei gatvės prekybos knygomis Kaune tradiciją gaivinanti „Knygų laisvė“, jaunųjų autorių kūrybai skirtas vakaras „Nauji vėjai + atviras mikrafas“, „Puspiečiai offline“, kur šįkart pokalbius prie knygos kultūros bare „Godo“ lydės ir specialus čekiškas meniu, bei „Naktinė kavinė“. Pastaroji lankytojus vėl stebins netikėtomis žodžio ir muzikos jungtimis – šeštadienio vakarą scenoje reperiai MC Jabber (Didžioji Britanija/Vokietija), BEETA ir į išskirtinį akustinį koncertą-meditaciją apie perkaitusį pasaulį pakviesiantys rokeriai „Sinstation“ (Mykolas Katkus, Mantas Zigmantas, Ieva Marija Baranauskaitė ir Šaras Kvaraciejus).

Festivalio programa: https://literaturossavaite.lt/programa/2023/

Visi renginiai bus su vertimu į lietuvių kalbą ir yra nemokami (išskyrus „Naktinę kavinę“).

Festivalio organizatorius: Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakultetas.

Festivalio rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Kauno miesto savivaldybė.

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.