Visos dienos

KALĖDINIS VIRTUALUS koncertas „Dainuoju Tau gyvenimą“

Kalėdinė muzikinė dovana, kuria bus galima mėgautis iki pat Trijų Karalių!

VIRTUALAUS KONCERTO NUORODA: https://www.youtube.com/watch?v=C5RXh9hDu6E

Šiltų emocijų ir gyvenimo istorijų kupina programa „Dainuoju Tau gyvenimą“ grįžta į valstybinio ansamblio „Lietuva“ repertuarą. Kviečiama koncertą išgirsti YouTube kanale, kuris busi prieinamas nemokamai ir tik ribotą laiką (simboliškai iki Trijų karalių)! Ansamblio choras ir orkestras kartu su ilgamečiais dainuojamosios poezijos atlikėjais Sauliumi Bareikiu, Gediminu Storpirščiu ir Giedriumi Arbačiausku gražiausias bardų dainas pristatys iš Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčios.

„Žmonės yra pasiilgę kultūrinių renginių. Ir mes darome tai, ką galim – mes dainuojame“, – tokiais žodžiais, rodos, Lietuvos meno pasaulio nuotaikas atspindi Gediminas Storpirštis. Žinomas Lietuvos teatro ir kino aktorius, dainų autorius ir atlikėjas bei vienas didžiausių dainuojamosios poezijos puoselėtojų neslepia, jog muzika šiuo laikotarpiu – kaip niekad aktuali.

Po 2019 m. įvykusios premjeros didžioji dalis klausytojų atpažino poetų kūrinius ir dainavo kartu su atlikėjais. Publikos dėmesį patraukė ir „Lietuvos“ orkestro dirigentas dr. Egidijus Kaveckas, kurio energingus mostus ir charizmą buvo galima išvysti pačiame scenos priekyje. Koncerto svečiai labiausiai liko nustebinti unikaliu, dar niekur negirdėtu dainų skambesiu.

„Esu girdėjęs daug variacijų ir sąstatų, bet tai skambėjo ypač artimai, organiškai, įdomiu formatu. Iš esmės projektas pavyko, ir man atrodo, kad būtų naudinga dar kartą su juo apvažiuoti Lietuvą. Tikrai paliko gerą įspūdį, ypač ansamblio choras ir jo lygis. Patiko, kad dainos derinamos temiškai su tautiniais intarpais. Viskas labai gražiai suskambėjo“, – po koncerto Vilniuje, Šokio teatre teigiamais įspūdžiais dalinosi aktorius ir atlikėjas Jokūbas Bareikis.

Jungtiniame projekte atpažįstamos dainos kaip „Artistai“, „Langai“, „Chrizantemos“, „Ruduo“ ar staiga įsipynusi „Rūta žalioji“ atsiskleis visai kitomis spalvomis: aranžuotėse dominuos tokie instrumentai kaip kanklės, skudučiai ar lumzdeliai, įsipins sutartinių atgarsiai ir tautiniai motyvai, nuolat pereinantys į šiuolaikinį skambesį.

„Būsime ne tik subtilūs, bet ir žaismingi. Žiūrovai nustebs, kai išgirs žinomą dainą, o ji bus visai kitoje nuotaikoje. Pavyzdžiui, dainoje „Kaštonas“ esame romantiški, nes kaštonai žydi pavasarį, kai norisi mylėti. Bardų vakaruose klausytojai linkę užsimerkti, įsiklausyti į žodžius, ypatingą skambesį. Koncerto dainose liejasi gyvenimo istorijos, tad kiekvienas ras tai, kas jam reikšmingiausia. Dainos atspindi tai, ko labiausiai trūksta žmogui“, – sakė programos režisierius Donatas Bakėjus, dar žinomas kaip choreografas, buvęs Anželikos Cholinos trupės narys.

„Mane džiugina toks didžiulis susidomėjimas. Žmonės išeina tarsi pakylėti, ko ir siekėme šia muzika. Manau, tai projektas, kuriame galime rasti įdomių pavyzdžių, kaip dainos gali derėti su tautine kūryba. Barduose dar svarbi istorija: kaip tu ją jauti, tokią išraišką ir renkiesi“, – pasakojo G. Storpirštis.

„Kai kuriame projektus, nebūdingus bardiniam variantui, išgirstame labai įdomiai suskambančią muziką. Mano supratimu, ansamblis „Lietuva“ yra stiprus kolektyvas, su kuriuo galima ieškoti ir atrasti. Bandome jungti autorines dainas su tautiniu paveldu – šitaip perkuriame savo dainas. Net jei ir buvo baimių projekto sumanyme, turėjome tikslą sutelkti publiką, kuri visą laiką įdėmiai klausė mūsų koncerto, o finale įgavo daugiau ritminių dalykų. Man, kaip teatralui, tai atrodo teisinga reakcija“, – po premjeros džiaugėsi dainuojantis aktorius, vienas iš „Aktorių trio“ narių S. Bareikis.

Koncertinėje programoje bardų dainas aranžuoja keturi Lietuvos kompozitoriai: Andrius Kulikauskas, Aras Žvirblys, Sigitas Mickis ir naujai prisijungęs Marius Salynas. A. Kulikauskas dar žinomas kaip dainų atlikėjas, kartu su ilgamečiu bendražygiu maestro Vytautu Kernagiu įkūręs „Dainos teatrą“, ilgai dirbęs su „Keistuolių teatro“ aktoriais. Kompozitorius, lektorius S. Mickis taip pat aranžuoja kūrinius „Keistuolių teatrui“. Dar vienas įžymus kompozitorius Aras Žvirblys muziką kūrė ansamblio „Lietuva“ muzikiniam spektakliui – misterijai „Dievai ir žmonės“.

 

KŪRYBINĖ GRUPĖ:

Režisierius – Donatas Bakėjus

Aranžuotojai: Andrius Kulikauskas, Aras Žvirblys, Sigitas Mickis, Marius Salynas

Bardai: Saulius Bareikis, Gediminas Storpirštis, Giedrius Arbačiauskas

Valstybinio ansamblio LIETUVA choras ir orkestras

Solistai: Dovilė Kazonaitė, Ieva Filipkauskaitė

Dirigentas ir orkestro vadovas – dr. Egidijus Kaveckas

Vyr. chormeisteris – Algimantas Kriūnas

Meno vadovas – Giedrius Svilainis

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.