Visos dienos

Fotomenininkės Gabrielės Kuizinaitės paroda ''Gamtos ornamentika"

Nuo šių metų spalio 30 dienos Verslo Parke AUŠRA veikia fotomenininkės Gabrielės Kuizinaitės personalinė fotografijų paroda „Gamtos ornamentika“ .

Gabrielė Kuizinaitė 2003 metais baigė Vytauto Didžiojo universitetą, Menų institute, įgijo menotyros bakalauro laipsnį. 2007 metais Vilniaus Dailės akademijoje, UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedroje įgijo vadybos ir verslo administravimo laipsnį. Ilgą laiką ji dirbo parodų kuratore, vadybininke, organizavo menininkų parodas Lietuvoje ir užsienyje: Vokietijoje, Graikijoje, Suomijoje, Latvijoje ir Estijoje. Rašė straipsnius ir bendradarbiavo organizuodama tarptautinius projektus. Stažuotės įvairiose pasaulio šalyse: Vokietijoje, Čekijoje, Jordanijoje, Didžiojoje Britanijoje ir tarptautinė patirtis atsispindi ir jos kuruojamose parodose, kurios jau turi savitą stilių.

Gabrielė Kuizinaitė išsiskiria organizuojamų parodų gausa įvairiose erdvėse. Šiuo metu pasaulį sukausčius pandemijai, ji puikiai sugeba išnaudoti virtualias erdves socialiniuose tinkluose, jos kuruojamų parodų skaičius nesumažėjo.

Įvyko virsmas ir jos pačios asmeninėje erdvėje, Gabrielė atsiskleidė kaip kūrėja. Sudalyvavus vos keliose virtualiose  parodose užsienyje sekantį mėnesį ji startuoja su personaline fotografijų paroda, savo gimtajame mieste Kaune, su stipria emociškai gilia paraiška, savo personalinės fotografijos tapybos paroda.

Parodoje, autorė pristato net tris eksperimentinės fotografijos ciklus: „Medžių paslaptys“, Miško viražai“ ir „Bernardinų sodas 1”. Menininkės fotografinė tapyba labai subtili ir jautri. Atspindžiai ir linijos persipinantys „Medžių paslaptyse“, yra mažiausiai nutolę nuo autentiškos gyvosios gamtos elementų, tarsi artina žiūrovą prie savo paties žmogiškosios gamtos ištakų. Ornamentika susipina medžių šakose, kviečia ieškoti šakų labirintuose žmogaus prigimtinės esmės. Kongruentiniai ornamentai ir fragmentai neretai primenantys neuronų tinklus, harmoningai išsidėstę ir mediatyviai įtraukiantys sinchronizuotis su vaizdu. Triukšmo ir sumaišties, šokiruojančių šių dienų pasaulio vaizdų fone, šie Gabrielės Kuizinaitės darbai traukia savo tyla ir harmoningu dvelksmu, sukurti paprastomis priemonėmis, gali pasakyti daug. Fotografė savo vaizdo ieškiklyje tarsi ištirpsta, palikdama atvirą lauką, kurį žiūrovas, pindamas ornamentų fragmentus, gali pratęsti savo vaizduotėje. Fotografiniai ciklai „Miško viražai“ ir „Bernardinų sodas 1” kuria tikrovę „ten“ už ribos, kai žvilgsnis susifokusuoja ties elementu išplėsdamas suvokimo galimybes. Keisti spalvų deriniai, tarsi įtraukia į psichodelinį pasaulį, sukurtą vaizduotės, bet vis dar artimą realybei, todėl riba tarp „čia“ ir „ten“ nėra ryški, tiesiog išsiplečia ir susijungia mūsų juslinio tikrovės suvokimo ir fantazijos erdvė. Per šiuos paprastus dalykus autorė formuoja ir transformuoja aplinką, kviesdama suvokti šių paprastų sąvokų tikrumą ir realumą. Žiūrovas gali keliauti kūriniuose tarsi šešėlis, nejausdamas savo identiškumo ir gravitacijos, tarsi gaudamas galimybę prarasti save pajausti vienovę su supančia gamtos elementų aplinka.

Šių dienų pasaulio dviprasmiškumas, masinė kultūra stengiasi mums pateikti supaprastintus paaiškinimus apie viską, kas mus supa, kad nereikėtų sukti galvos ir kelti klausimų. Pasaulio sudėtingumas tarsi nebetenka prasmės, nes jam paaiškinti ieškoma vienos priežasties. Tačiau negali Gabrielės Kuizinaitės meniniai eksperimentai tarsi bando paneigti šią nuostatą ir parodyti šio pasaulio įvairialypiškumą, padeda užčiuopti šių struktūrų fragmentus, nepateikiant jų tiesiogiai, o kviečiant ieškoti savojo atsakymo, nes paprasti pragmatiniai dalykai dažnai yra tapatūs universalijų realizmui. Paroda veiks iki 2021 metų sausio 31 dienos. Parodos rengėjai: Verslo Parkas AUŠRA ir VšĮ „Gabrielės meno galerija.“

Parodos kuratorė Zita Vilutytė

 

 

19
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.