Visos dienos

Domininko Burbos paskaita apie XVIII a. bendruomenių gyvenimą Vilniuje

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į Domininko Burbos paskaitą „Bendrabūvis ir konfliktai. Luomų ir religinių bendruomenių sugyvenimas XVIII amžiaus Vilniuje“. Ji vyks Valstybingumo erdvėje.

 

XVIII amžiaus Vilniuje gyveno ir nuolat apsistodavo keletas gausių bendruomenių, jos tarpusavyje bendradarbiaudavo, konkuruodavo ir konfliktuodavo. Miesto valdžia buvo magistratas, miestiečių elitas užėmė stiprias pozicijas, kovojo už savo teisių išsaugojimą. Taip pat egzistavo nemažai magistratui nepavaldžių miestiečių. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinėje dažniausiai laikinai reziduodavo, o kartais ir ilgesnį laiką gyvendavo didikai (Radvilos, Oginskiai, Sapiegos, Tiškevičiai, Pociejai, Masalskiai ir kiti) su savo svitomis, taip pat smulkesnieji, vidutiniai bajorai. Vilniuje gyveno nemažai žmonių, kuriuos sunku būtų priskirti vienam kuriam luomui ar grupei (didikų ar bajorų tarnai, užsieniečiai, pabėgę valstiečiai, valkatos). Čia nuolat gyvendavo Romos katalikų dvasininkai ir vienuoliai, graikų katalikai (unitai), ortodoksai (stačiatikiai), evangelikai liuteronai ir reformatai, taip pat nekrikščioniškų konfesijų atstovai. Žydai išpažino judaizmą, totoriai islamą, buvo nedidelė karaimų bendruomenė.

 

Visų jų interesai buvo skirtingi, tad netrūko tarpusavio ginčų, sisteminių ir buitinių nesutarimų, bet bendruomenės mieste sugyveno gana taikiai ir per visą amžių nevyko didesnių kruvinų masinių konfliktų, kokių pasitaikydavo ankstesniais laikais.

 

Dėl ko kildavo konfliktai tarp bendruomenių ir jų atstovų, koks buvo ginčų pobūdis, kaip jie buvo sprendžiami? Ar stipri buvo valstybės, karaliaus įtaka, kaip ji pasireiškė? Kas lėmė gana ramų bendruomenių sugyvenimą sudėtingoje epochoje? Šiuos ir kitus klausimus aptarsime paskaitoje.

 

Jos autorius D. Burba yra gavęs Lietuvos kultūros tarybos kultūros ir meno kūrėjo individualią stipendiją rengti ekskursijų ir edukacinių renginių ciklui „Vilnius ir jo apylinkės epochų sandūroje: pasakojimai ir asmenybės XVIII–XX a. pradžioje“.

 

Maloniai kviečiame registruotis ir dalyvauti: http://tiny.lt/t65hse

 

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, dalyvių skaičius ribojamas – į visus renginius būtina registracija, atvykus privaloma dėvėti apsaugines veido priemones, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Nacionalinė biblioteka pagal rekomendacijas valo, dezinfekuoja ir vėdina patalpas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į biblioteką neįleidžiami. Atsiprašome už nepatogumus.

 Laukiame susidomėjusių Valstybingumo erdvėje, II a.

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.