Visos dienos

Šiuolaikinės muzikos koncertas „Aistmarės“ | ONLINE

KONCERTO NUORODA: https://www.youtube.com/watch?v=_DRePFBHuqk

Du kartus nuvilnijusios, jos ir vėl sugrįžta – sausio 26 d. 17:30 val. „Aistmarės“ suskambės ansamblio „Lietuva“ YouTube kanale, tiesiai iš Kauno valstybinės filharmonijos! Šiuolaikiški lietuvių kompozitorių kūriniai bei kelionė laikmečiais – nuo archajiškų garsų iki romantinių gamtos peizažų.

Tai naujausia ansamblio „Lietuva“ tautinių instrumentų orkestro programa, prie kurios prisijungė bei solines partijas atliko virtuozai Aistė Bružaitė (kanklės), Robertas Beinaris (obojus), Gediminas Kviklys (klavesinas) ir Indrė Kuleševičienė (valtorna). Dirigentas ir orkestro vadovas – Egidijus Kaveckas.

Su „Aistmarėmis“ debiutavus profesionalios muzikos festivalyje ,,Šv. Jurgio meno sezonas“, nauja šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių programa buvo pristatyta ir Kauno valstybinėje filharmonijoje. 

Modernios akademinės muzikos koncerte skambės lietuvių kompozitorių Osvaldo Balakausko, Algirdo Martinaičio, Giedriaus Svilainio ir Vaidos Striaupaitės-Beinarienės kūriniai, aranžuoti tautiniams instrumentams. Vieni kūriniai nustebins šiuolaikiškai skambančiais folkloro, sutartinių motyvais ir variacijomis, kitur išgirsime kontrastingas, modernias serijinės ar modalinės muzikos technikas, o dar kituose kūriniuose sugrįš archajiški baltų simboliai, primenantys apie mūsų savastį ir pagoniškas šaknis.

,,Mums garbė atlikti šių kompozitorių muziką. Ypač A. Martinaičio ir O. Balakausko kūrinius – jie yra mūsų lietuvių kultūros viršūnė, gavę nacionalines premijas. Įdomu tai, kad visi kompozitoriai kūrė kitų sudėčių orkestrams, o dabar leido perdaryti jų kūrinius mūsų kolektyvo sudėčiai. Kai kurie vis dar galvoja, kad tautinių instrumentų orkestre vien molinukai ir medinukai... Bet rezultatas klausytojus sužavi. Gal tai bus kaip inspiracija, jog mūsų ansamblis gali išgauti visai kitą nuotaiką ir kitas spalvas, ko galbūt neturi kiti orkestrai. Apskritai laukia labai spalvingas koncertas“, – pasakoja ansamblio „Lietuva“ orkestro vadovas ir dirigentas dr. E. Kaveckas.

Koncerto pavadinimas „Aistmarės“ kilo iš kompozitoriaus A. Martinaičio kūrinio, kurio sukūrimo idėja taip pat turi nepaprastą reikšmę.

„Koncerto žanro kūrinys „Aistmarės“ yra dedikuotas kanklininkei Aistei. Pats pavadinimas susijęs su jos vardu ir mariomis, kaip su vietove, taip pat su kanklininkės muzikine veikla, prigrojus „marias“ muzikos. Didžioji dalis tos muzikos yra lietuviškoji ir inspiruota pačios atlikėjos“, –  sako kompozitorius.

Kanklininkė A. Bružaitė atvirauja, kad pasiruošimo procese labiausiai domino galutinis kūrinio skambesys.

„A. Martinaičio „Aistmarės“ parašytos kameriniam orkestrui, o ne liaudies. Medžiaga tikrai sudėtinga, todėl buvo įdomu, kaip galutiniam variante tai suskambės. „Aistmarės“ iš tiesų atspindi mano, kaip kanklininkės, „plaukiojimą“, mano grojamos muzikos „vandenynus“. Čia bus daug gamtos tėkmės ir perkeltinių vaizdų, manyčiau, pats kompozitorius, kaip neoromantikas, siekė savo kūrybinį stilių pritaikyti kanklėms. Išgirsime polifonijos elementų, šiuolaikinio skambesio, polimetrijos, konsonanso ir disonanso, o kaip visa tai skambės koncerte su tautinių instrumentų orkestru – bus staigmena visiems“, – šypsosi A. Bružaitė.

Dar viena atlikėjos staigmena – dviejų rūšių kanklės: pirmos kanklės ypatingos, juodos spalvos ir niekur dar nebuvo grojamos, o kitos kanklės bus specialiai įgarsintos, turinčios daugiau stygų ir išgaunančios kitonišką skambėjimą.

Kitas solistas, obojininkas R. Beinaris pirmą kartą dalyvauja ansamblio „Lietuva“ programoje, tačiau jau po pirmų projekto repeticijų džiaugiasi, galėdamas prisidėti prie lietuviškų kūrinių atgimimo.

„Iš pradžių viskas buvo su tokiu vidiniu klausimu, kaip viskas skambės, ar tiks ir pasiteisins. Kompozitoriaus O. Balakausko „Koncertą obojui, klavesinui ir kameriniam orkestrui“ esu atlikęs daugybę kartų, tai vienas garsiausių kūrinių, bet, matyt, tai ir yra genialumas, jog jį galima pritaikyti įvairioms sudėtims, net ir tautiniams instrumentams, klavesino partija irgi atiteks kanklėms. Po repeticijų likau nustebęs gerąja prasme, tarsi įvyko transformacija, kūriniams suteikėme naujų spalvų. Atliktas didelis orkestro darbas“, – vertina R. Beinaris.

„Džiaugiamės, kad galime dirbti su tokiais solistais kaip Aistė ir Robertas, iš jų mokintis ir sukurti kažką naujo. Mums tokio pobūdžio programa yra nauja, pakankamai sudėtinga, bet skatina tobulėti“, – priduria E. Kaveckas.

KŪRYBINĖ GRUPĖ:
Kompozitoriai: Osvaldas Balakauskas, Algirdas Martinaitis, Giedrius Svilainis ir Vaida Striaupaitė-Beinarienė

Dirigentas ir orkestro vadovas – dr. Egidijus Kaveckas
Atlikėjai – valstybinio ansamblio „Lietuva“ orkestras
Solistai – doc. dr. Aistė Bružaitė (kanklės) ir prof. dr. Robertas Beinaris (obojus)
Kviestiniai atlikėjai – Gediminas Kviklys (klavesinas) ir Indrė Kuleševičienė (valtorna)
Aranžuotoja – Rūta Raginytė
Meno vadovas – Giedrius Svilainis

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.