Visos dienos

Vortex Temporum

Šiuolaikinės muzikos ansamblis Synaesthesis:

Vytenis Gurstis (fleitos), Artūras Kažimėkas (klarnetai), Diemantė Merkevičiūtė (smuikas), Monika Kiknadzė (altas), Arnas Kmieliauskas (violončelė), Marta Finkelštein (fortepijonas)

Dirigentas Karolis Variakojis

PROGRAMA: Gérard Grisey | Vortex Temporum I, II, III

 „Išgirsti Grisey’aus muziką reiškia leistis į garsinius nuotykius, kurie jūsų ausis pakeis amžiams“, – kadaise taip apie vieno įtakingiausių XX a. kompozitorių, prancūzų spektralisto Gérard Grisey’aus muziką rašė „The Guardian“. Tuo pačiu metu neapdirbtas ir ištobulintas, griežtai struktūruotas, tačiau pilnas laukinės energijos – toks yra šio kompozitoriaus opus magnum, trijų dalių jaudinanti kelionė garsu „Vortex Temporum“ fortepijonui, styginiams ir pučiamiesiems.

Kūrinys – savotiškas kompozitoriaus testamentas, garso ir laiko formatų meditacija, kurios pradinis, sunkiai atpažįstamas motyvas pasiskolintas iš Maurice’o Ravelio „Dafnio ir Chlojės“. Dar Šv. Augustinas, vienas įtakingiausių ankstyvosios krikščionybės filosofų, yra rašęs, kad laikas pats save įrodo tol, kol kažkas imasi bandyti jį įžodinti. „Vortex temporum“ Grisey’us laiką paverčia materialia medžiaga, kartu tyrinėdamas garso – fizikinio fenomeno, elgsenas erdvėje. Grisey’us šiame kūrinyje molekulių judėjimą – garso medžiagą – paverčia suvokiama, ją analizuodamas trimis skirtingomis skalėmis: žmogaus akimis, per molekulinį mikroskopą, arba atitoldamas, tarsi per teleskopą, ką pats kompozitorius vadina „žmonių, vabzdžių ir banginių laiku“.

 

„Synaesthesis“ ansamblio pagrindinė misija – pristatyti Lietuvos ir užsienio kūrėjų šiuolaikinės muzikos kūrinius. Atlikėjams svarbu ne tik garsas, bet ir erdvė, šviesa, judesys ar naratyvas – visa tai, kas atliekamai muzikai suteikia daugiamatę perspektyvą ir naikina žanrų ribas.

Ansamblyje muzikuoja studijas Lietuvoje ar svetur baigę bei vis dar studijuojantys atlikėjai. „Synaesthesis“ bendradarbiauja su įvairių sričių menininkais, siekia išbandyti kuo platesnius meno kontekstus. Ansamblio nariai nuolatos semiasi žinių iš ansamblių „Ictus“, „Klangforum Wien“, „Quatuor Tana“, „Chordos“ ir „FortVio“. „Synaesthesis“ aktyviai dalyvauja Lietuvos šiuolaikinės muzikos gyvenime, pasirodymus rengia svarbiuose šiuolaikinės muzikos festivaliuose – „Gaida“, „Muzikos Ruduo“ „Permainų muzika“ ir „Druskomanija“, kaip reziduojantis ansamblis pasirodo tarptautiniuose Lietuvoje rengiamuose projektuose – DAR („Druskininkai Arts Residence“) ir menininkų rezidencijoje Kintuose. „Synaesthesis“ sėkmingai plačia savo veiklos geografiją koncertuodami Estijoje, Slovakijoje, Austrijoje, Olandijoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kipre, o dėl pasaulinės pandemijos atidėti planai koncertuoti Niujorke, Maskvoje ir Rygoje.

2016 ir 2017 m. atlikėjai tobulinosi tarptautinėje vasaros akademijoje Austrijoje ir abu kartus parsivežė apdovanojimą „Just Composed“ už geriausią naujai sukurto kūrinio atlikimą ir interpretaciją. 2017 m. Lietuvos kultūros ministerija ansambliui skyrė „Jaunojo kūrėjo“ premiją, 2018 m. „Synaesthesis“ tapo Lietuvos kompozitorių sąjungos reziduojančiu ansambliu, o 2019 m. Vilniaus m. savivaldybė kolektyvui suteikė Vilniaus m. ansamblio vardą.

 

19
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.