Visos dienos

Premjera Pagal Vasilijaus Šukšino kūrybą VALIA Rež. Vladimiras Gurfinkelis

Premjera : 2020 m. rugsėjo 19, 20 d. 18 val. 30 min.

Pagal Vasilijaus Šukšino kūrybą

VALIA

Kūrybinė grupė:

Režisierius – Vladimir Gurfinkel
Dailininkė – Irena Jarutis
Inscenizacijos autorius – Ilja Gubin
Baletmeisterė – Irina Tkačenko
Kompozitorius – Vitalij Istomin
Šviesos dailininkas – Jevgenij Kozin
Režisieriaus asistentė – Nadežda Pereverzeva

Lietuvos rusų dramos teatre (LRDT) spektaklį „Valia“ pagal Vasilijaus Šukšino apsakymus stato režisierius Vladimiras Gurfinkelis. „Šukšinas – pasaulyje nepakankamai įvertintas autorius, o jo apsakymai, kaip ir Čechovo, atskleidžia tam tikros epochos žmonių jausmų pasaulį. Tik Šukšino aistrų lygis – šekspyriškas“, – teigia „Valios“ režisierius, statantis epinį spektaklį, kuriame talentingi LRDT aktoriai kuria plačią galeriją žmonių tipažų, jungiamų aistros ir nerimo dėl rytdienos, ateities. Tikimės, jog teatras šiuo pastatymu išspręs romantiško herojaus deficitą šiuolaikiniame teatre ir atskleis ypač aktualią „nereikalingo žmogaus“ temą, juk V.Šukšino kūrybą persmelkianti mintis apie kiekvieno žmogaus vertę, reikšmingumą ypač aktuali nūdienai.

Vasilijus Šukšinas (1929 – 1974) rusų rašytojas, aktorius, kino režisierius, visuomenės veikėjas, kurdamas literatūros kūrinius ir filmus siekė parodyti pasaulį visais aspektais, visa įvairove, su visomis žmogaus gyvenimui būdingomis smulkmenomis. Autoriaus kūryboje atsiskleidžia aštrios socialinės bei psichologinės situacijos, kurias diktavo laikmetis. V. Šukšinas negailestingai kritikavo sovietinio gyvenimo realijas, jo prozai būdinga sodri liaudiška kalba, ryškūs veikėjų charakteriai, konfliktiškumas, tautosakos elementai.

„Šukšinas – vienas realistiškiausių autorių žemėje. Kadaise jaučiau poreikį pastatyti jo apsakymus atskirais kūriniais, o dabar iškilo poreikis atrasti sau kitokį Šukšiną, ne žanrinį. Daug autorių, kurių turinys atsiskleidžia prabėgus laikui, todėl taip būtina nulukštenti nuo Šukšino sovietinio autoriaus požymius, nuplėšti nuo jo herojų krimpliną ir nailoną, išmesti etninius ir dekoratyvinius jo kūrybos elementus, po kuriais jis slėpdavo savo maištingą, krauju paplūdusią sielą. Ir šis poreikis perkelti Šukšiną iš aprašančiųjų buitį ir papročių žinovų eilių į šių dienų pasaulį suprantančio filosofo rangą atvedė prie pastatymo Lietuvos rusų dramos teatre. (...) Šukšino kūryboje nėra vidutinio statistinio žmogaus: yra žmogus arba ne žmogus. Žmogus – tai visada asmeninė atsakomybė už kiekvieną poelgį, kiekvieną žodį, žmogus Šukšinui – tai visada atskira asmenybė. Jo kūryboje nėra minios, jis negali aprašyti minios, liaudies, o aprašo konkretų žmogų, ir tai stipru.“ – teigia spektaklio „Valia“ režisierius V. Gurfinkelis.

V. Gurfinkelis gimė Ukrainoje, 1984 m. baigė Kijevo valstybinį kultūros institutą, 1990 m. Sankt Peterburgo teatro, muzikos ir kino institute gavo teatro režisieriaus diplomą, apsigynė mokslo daktaro laipsnį. Statė spektaklius Kijeve, Sevastopolyje, Baku, Norilske, Krasnojarske, Novosibirske, Sankt Peterburge. Vadovavo ir dirbo vyriausiu režisieriumi Sverdlovsko, Permės teatruose, 2012 – 2013 m. buvo Permės multižanrinio festivalio „Baltosios naktys Permėje“ o 2014 – 2017 m. festivalio – forumo „Režisūros erdvė“ meno vadovu. V. Gurfinkelis aktyviai dirba kaip teatro meno pedagogas, veda teatro laboratorijas užsienyje: Italijoje, Mongolijoje, Vietname, Bulgarijoje, Prancūzijoje, JAV.

„Teatras – apgaulės menas: žiūrovas ateina, kad jį apgautų, ir mes jį apgaudinėjame. O Šukšinas – kitoks lygmuo, tai autorius, kuris siūlo mums pakilti iki paprastumo ir tiesos. Turime atsisakyti erdvės ir jausmų dekoravimo. Aktoriams tai sudėtinga. Jis nedekoruotas, jis visame kame turi būti realistiškas.“ - intriguoja pirmos „postkarantininės“ premjeros Lietuvos rusų dramos teatre režisierius V.Gurfinkelis.

Dėmesio! Spektaklyje skamba nenormatyvinė leksika.



Spektaklyje vaidina:

Stiopka – Telman Ragimov
Irina Ivanovna Zeleckaja – Jelena Orlova
Sergej Jurjevič Zeleckij – Andrius Darela
Venka, valstietis – Maksim Tuchvatulin
Policijos pareigūnas – Vidmantas Fijalkauskas / Vladimir Dorondov
Senė Malanja – Valentina Lukjanenko / Larisa Popova
Vera, nebyli mergiotė – Aleksandra Metalnikova
Niura, jauna našlė – Jevgenija Gladij
Stiopkos tėvas – Jurij Ščiuckij
Pilietė Kiseliova – Inga Maškarina
Teisėjas – Aleksandr Agarkov
Nikitičius – Viačeslav Lukjanov

20
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.