Visos dienos

Ars SummerFest: Baltijos malda

BALTIJOS MALDA

Dainius SVERDIOLAS, vargonai
Gleb PYŠNIAK, violončelė
Dalia DĖDINSKAITĖ, smuikas

Programa:
A. Šenderovas – „Dialogai smuikui ir violončelei“
A. Martinaitis – „Šviesiųjų nakties žiedų atminimas“
P. Vasks – „Castillo Interior“smuikui ir violončelei
A. Pärt – „Spiegel im Spiegel“
P. Vasks – „Musique du soir“

Šie metai mums visiems paženklinti pandemijos atneštais pokyčiais. Kasmetinis vasaros festivalis „Ars SummerFest“, kaip ir daugelis kitų, šiemet bus kitoks. Pandemijos akivaizdoje teko priimti sprendimus ir ieškoti būdų prisitaikyti prie dabartinės situacijos. Nepaisant daugelio planų pasikeitimų, nuspredėme bet kokiu atveju išlaikyti „Ars SummerFest“ misiją – dalintis aukščiausios kokybės klasikine kamerine muzika.

Pagerbiant pandemijos aukas ir išreiškiant solidarumą, festivalio atidarymo koncertas bus skiriamas muzikinei maldai. Atlikėjai Dainius Sverdiolas (vargonai), Gleb Pyšniak (violončelė) ir Dalia Dėdinskaitė (smuikas) kvies pasinerti į muzikinę kontempliaciją, atlikdami Baltijos šalių kompozitorių A. Šenderovo, A. Martinaičio, P. Vasks ir A. Pärt kūrinius.

Vargoninkas DAINIUS SVERDIOLAS savo muzikinį kelią pradėjo M. K. Čiurlionio mokykloje, kurį tęsė Lietuvos muzikos akademijoje ir įgijo dvi specialybes – chorinio dirigavimo pas prof. Hermaną Perelšteiną ir vargonų – prof. Leopoldo Digrio klasėje. Vėliau savo meistriškumą tobulino Vokietijoje ir Olandijoje pas prof. E. R. Koehler, P. Kee, D. Roth, G. Weir. Dainius Sverdiolas yra aktyviai koncertuojantis atlikėjas – nuo 1981 m. pasirodė virš 400 solinių koncertų ir įvairių senovinės ir šiuolaikinės muzikos ansamblių sudėtyje, atliko solo rečitalius Latvijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Anglijoje, Kanadoje, Švedijoje, Rusijoje. Jam nesvetima ir pedagoginė veikla: 1981–1991 m. buvo Vilniaus konservatorijos choro dirigavimo dėstytojas, o 1992–2005 m. Vilniaus konservatorijos vargonų skyriaus vadovas. Nuo 1997 m. muzikos taip pat yra instrumentų prekybos firmos ORGANUM vadovas. Dainius Sverdiolas yra daugelio lietuvių kompozitorių kūrinių vargonams pirmasis atlikėjas, aktyvus vargonų muzikos festivalių dalyvis.
DALIA DĖDINSKAITĖ yra viena ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos smuikininkių, respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatė. Nuo 2017 metų – didžiausio pasaulyje muzikos universiteto Vienoje žymaus austrų profesoriaus Christian Altenburger klasės asistentė. 2010-aisiais Dalia laimėjo pagrindinį prizą tarptautiniame konkurse Vokietijoje „Violine in Dresden“, po kurio buvo pakviesta atlikti L. van Beethoveno koncertą smuikui prestižiniame festivalyje „Dresdner Musikfestspiele 2012“. D. Dėdinskaitė koncertavo daugelyje Europos valstybių, JAV ir Naujojoje Zelandijoje, griežė solo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, „Dresdner Kappelsolisten“ ir Drezdeno „Carl Maria von Weber“ simfoniniu orkestrais, diriguojant Sauliui Sondeckiui, Juozui Domarkui, Georgui Mark ir kt. Daugiau informacijos: www.dalia-dedinskaite.com

Dar būdamas 14 metų GLEB PYŠNIAK kaip solistas debiutavo su Lietuvos kameriniu orkestru (dirigentas prof. Saulius Sondeckis) Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Šiandien legendinės violončelininkės Natalijos Gutman auklėtinis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse: Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje ir daugelyje kitų, pasirodė solo su Maskvos konservatorijos simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Rygos Sinfonietta, Porto simfoniniu orkestrais ir kt. Aukščiausius įvertinimus muzikas pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose, o 2006 metais už Lietuvos vardo garsinimą G. Pyšniak apdovanojo Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus. Pirmoji mokytoja Tatjana Kuc atvedė violončelininką į muzikinį kelią, kurį vėliau praturtino studijos prof. Rimanto Armono ir prof. Johanneso Meissl klasėse bei susitikimai ir meistriškumo pamokos su Yo-Yo Ma, Mstislavu Rostropovičiumi, Silvija Sondeckiene ir Heinrichu Schiffu. Daugiau informacijos: www.glebpysniak.com

Festivalį remia: ORGANUM fortepijonų salonas, Vilniaus miesto savivaldybė

Bilieto kaina - auka*
*kviečiame paremti festivalį mokant už bilietą norimą kainą.

25
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.