Visos dienos

Kritinio mąstymo edukacijos Palangos vasaros skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykloje liepos 2-ąją prasideda kritinio mąstymo edukacijų ciklas „Atostogos socialiniuose tinkluose: matau, girdžiu, kalbu“. Jį sudarys keturi užsiėmimai aplinkos apsaugos, kūno kulto, atsakingo vartojimo ir paveldo temomis. Į edukacijas kviečiami tie, kas domisi tvarumu ir, žinoma, mėgsta bendrauti, dalytis nuomone socialiniuose tinkluose.

 

Šiuolaikinėje visuomenėje, siekiant produktyvumo ir augimo, vis skatinama diskutuoti, dalytis informacija ir patirtimi. Šiandien daug bendravimo perkeliame į socialinius tinklus – jie tapo puikia erdve keistis informacija. Socialiniuose tinkluose galime sekti patikimus šaltinius, susijusius su profesija, studijomis ar pomėgiais, taip sužinoti aktualiausias naujienas. Smalsuoliams itin svarbi galimybė užmegzti ryšius su žmonėmis, galinčiais pasidalyti žiniomis – bendraminčiais, žymiais savo srities profesionalais. Čia taip pat galima diskutuoti ir išsakyti idėjas – socialiniuose tinkluose skelbdami nuomonę turime laiko pamąstyti ir aiškiai sudėlioti mintis, parinkti vizualizacijas, paskelbti informacijos šaltinius ir, žinoma, sumažinti viešojo kalbėjimo baimę. Socialiniai tinklai gali tapti puikia informacijos paieškos ir saviraiškos priemone, tačiau, siekdami nepasiklysti informacijos labirintuose, neapsieisime be kritinio mąstymo.

 

Pasak mokslininkų, kritinis mąstymas – tai įgūdis vertinti žmones, procesus ir aplinką remiantis patikimais faktais ir nepamirštant išlaikyti pagarbos sau ir kitiems. Gebėjimas mąstyti kritiškai informacinėje visuomenėje yra vertinamas kaip viena svarbiausių kompetencijų, pasireiškianti smalsumu, siekiu mąstyti nepriklausomai, gebėjimu patikrinti įvairias prielaidas, analizuoti skirtingus požiūrius, priimti pagrįstus sprendimus, pateikti argumentus. Žinoma, įgūdžius būtina ugdyti ir nuolatos lavinti.

 

Kritinio mąstymo edukacijose diskutuojant, dalijantis patirtimi ir atliekant praktines užduotis – ieškant informacijos internete ir kuriant žinutes socialiniams tinklams – bus ugdomi kritinio mąstymo, medijų ir informacinio raštingumo, viešojo kalbėjimo ir socialiai atsakingo elgesio įgūdžiai.

 

Ciklą sudarys užsiėmimai šiomis temomis:

 

liepos 2 d. „Atostogų kryptis – švari Baltijos jūra ir gamta“,

liepos 7 d. „Kūno kultas – (nebe)mada?“,

liepos 9 d. „Renkuosi sąmoningai: atsakingas vartojimas“,

liepos 14 d. „Gamtos ir kultūros paveldas – įdomus, svarbus, autentiškas“.

 

Užsiėmimai vyks Palangos vasaros skaitykloje (Vytauto g. 72), 17.00–19.00 val.

 

Dalyvius raginame atsinešti ir naudoti savo turimus išmaniuosius įrenginius (telefonus, planšetinius ar nešiojamuosius kompiuterius) informacijos paieškai ir socialinių tinklų žinutėms kurti.

 Daugiau informacijos el. paštu zivile.radyte@lnb.lt.

Taip pat rekomenduojame
28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.