Visos dienos

Parodos „Markas Maruličius (Marko Marulic) – Europos humanistas“ atidarymas

Vasario 19 d., trečiadienį, 17 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos II a. galerijoje vyks parodos „Markas Maruličius (Marko Marulic) – Europos humanistas“ atidarymas.

Zagrebo nacionalinei ir universitetinei bibliotekai Kroatijos Respublikos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai – proga ne tik Europai, bet ir pasauliui pristatyti reikšmingiausias Kroatijos istorijos asmenybes. Viena iš jų neabejotinai yra Markas Maruličius, kurio turtingą kūrybą, bendradarbiaujant su Kroatijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje, pristato paroda „Markas Maruličius (Marko Marulić) – Europos humanistas“.

M. Maruličiaus svarba Kroatijos kultūrai ir reikšmė istorijai, jo ryšys ir santykis su Zagrebo nacionaline ir universitetine biblioteka yra daugialypiai ir daugiasluoksniai. Kroatų literatūros tėvu vadinamas Markas Maruličius simbolizuoja kroatų rašytinę kūrybą ir kroatišką žodį, o biblioteka, kaip šimtametė kroatiškų knygų ir rašytinio žodžio saugotoja bei iždininkė, su visu savo fondu, o ypač ta jo dalimi, kuri tiesiogiai ar netiesiogiai susijusi su Marku Maruličiumi, tik patvirtina jo privilegijuotą vietą kroatų ir Europos literatūroje.

M. Maruličius nepaprastai reikšmingas kroatų literatūrai ir visam kultūros paveldui. Jo darbai buvo spausdinami didžiuosiuose to meto knygų ir leidybos centruose, išversti į daugelį pasaulio kalbų ir minimi visuose svarbiausiuose kataloguose, biografiniuose ir bibliografiniuose leidiniuose. M. Maruličius yra ne tik garsiausias XV–XVI amžiaus kroatų rašytojas, bet ir daug platesnio masto humanistas, kurio dvasiniai ir moralinio pobūdžio tekstai lotynų kalba pelnė ne tik europinę, bet ir pasaulinę šlovę.

Paroda, sudaryta iš 13 ekspozicinių stendų (lietuvių ir anglų kalbomis) ir pasakojanti apie M. Maruličiaus gyvenimą bei kūrybinį kelią, pateikia reprezentatyvią medžiagą iš Zagrebo nacionalinės ir universitetinės bibliotekos fondo. Parodoje pristatomas M. Maruličiaus gyvenimas ir kūryba, apžvelgiami žinomiausi jo veikalai, kurie jau XVI–XVII amžiuje buvo daugelį kartų išleisti ir išversti į įvairias pasaulio kalbas. Tekstinis ir vaizdinis turinys supažindina su M. Maruličiaus įtaka iškilioms Europos asmenybėms. Tarptautinę M. Maruličiaus reikšmę iliustruoja ir pateiktos kopijos iš daugybės pasaulio enciklopedijų, leksikonų, katalogų ir bibliografijų bei literatūrinių ir istorinių žinynų, kuriuose nušviečiami jo gyvenimas ir kūryba.  Be to, Marko Maruličiaus kūryba sugretinama su jo amžininkų kūryba, tarp kurių reikėtų paminėti lietuvį Martyną Mažvydą, pirmosios spausdintos knygos lietuvių kalba autorių ir leidėją.

Ta proga išleistas katalogas yra parodos įprasminimas, kuri, be kita ko, atskleidžia Kroatijos ir Lietuvos ryšį ir atkreipia dėmesį į panašią šalių istoriją bei kūrybą. Tai yra abiejų šalių bendradarbiavimo Europos Sąjungoje ir už jos ribų pagrindas.

Paroda veiks iki kovo 15 d. 

Organizatoriai: Kroatijos ambasada Lietuvoje, Zagrebo nacionalinė ir universitetinė biblioteka, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Renginio partnerė – Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka.

Taip pat rekomenduojame
20
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.