Visos dienos

Roko muzikos istorija ir perspektyvos | Sun Ra sugrįžta

Vasaris visad primena, kad metas atgaivinti vasaros viltis, o kas geriau padės tai padaryti, jei ne gyvybe trykštanti džiazo muzika. Nacionalinė biblioteka kviečia į ciklo „Roko muzikos istorija ir perspektyvos“, kuriame prisimenami džiazo atstovai, padarę didžiulę įtaką tiek roko, tiek visai XX a. muzikai, paskaitą apie dar vieną pasaulio muzikos legendą. Šį kartą Nacionalinėje bibliotekoje aptarsime Sun Ra kūrybos etapus, klausysimės muzikos, žiūrėsime dokumentinių filmų ištraukas. Renginyje svečiuosis festivalio „Vilnius Jazz“ atstovė Viltė Gustytė, kurios dėka pristatysime unikalų pokalbį su keliais Sun Ra įkurto orkestro nariais – klausysimės niekur nepublikuoto interviu, imto iškart po koncerto Vilniuje praeitų metų spalį, įrašo.
Amerikos džiazo atstovas, pianistas, kompozitorius Sun Ra (1914–1993) laikomas vienu įdomiausių visų laikų šios srities novatoriumi. Gausių orkestrų lyderis dažniausiai siejamas su ištikimų sekėjų, išskirtinai gabių muzikantų grupe „The Arkestra“. Sun Ra vienas pirmųjų ėmėsi groti sintezatoriumi „Moog“ ir kitais elektroniniais instrumentais ir įkūrė kompaniją „El Saturn Records“. Per ypač spalvingą kūrybinį gyvenimą Sun Ra įrašė ir išleido daugiau kaip 200 muzikos albumų, nenuilstamai reiškėsi kaip poetas, filosofas. Jis vadinamas afropsichodelinės muzikos mistiku, daug dešimtmečių stulbino žiūrovus „kosminiais“ teatralizuotais pasirodymais, kuriuose galima įžvelgti vaizdo ir instaliacijų bei videomeno pradžią.
Sun Ra buvo uolus skaitovas ir tyrinėtojas, propagavęs Egipto mitologijos bei misticizmo ir kitų ezoterinių mokyklų ir religijų idėjas. Paskatintas ypatingų asmeninių patirčių ir nušvitimų, muzikantas tiesiog transformavo pats save (atmetęs „vergišką“ gimimo liudijimo vardą Herman Blount ir oficialiai pakeitęs į Le Sony’r Ra), buvo tapatinamas su Sun Ra – ištikimai garso pasauliui atsidavusiu šviesuoliu, unikalios „kosminės filosofijos“ skleidėju, bekompromisiu muzikos avangardistu. Sun Ra nestokojo gero humoro, saviironijos, gebėjo būti ir labai racionalus bei praktiškas. Savo muzikoje įmantriausiai derino svingą, bliuzą, vodevilį, naiviausias salonines dainas su laisvojo džiazo tiradomis, „fankuojančia“ kosmine ekstaze, elektroninių garsų keistenybėmis.
Gyva mitologija tapęs „The Arkestra“ gyvuoja iki šiol, vadovaujamas ilgamečio Sun Ra bendražygio Marshallo Alleno, kurio garbus amžius (jam 95-eri) nė kiek netrukdo dinamiškai muzikuoti. Tuo Vilniuje įsitikino ir klausytojai 2019 m. džiazo festivalyje „Vilnius Jazz“ – margaspalviai „The Arkestra“ muzikantai tiesiog pakerėjo nuščiuvusią publiką.
Renginį ves Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas.
Pokalbis apie džiazo muzikos novatorių vyks Nacionalinės bibliotekos Kino salėje, V a. Įėjimas laisvas.

19
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.