Visos dienos

Menininkų Grégoire Fabvre (FR) ir Eva Fructuoso (ES) paroda galerijoje „Meno parkas“

 

Nuo sausio 16 iki 25 d. galerijos „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) trečiojo aukšto ekspozicinėje erdvėje veiks paroda pristatanti Ispanijos ir Prancūzijos autorių filmografiją. Grégoire Fabvre (g. 1979, Prancūzija), kurio socio-kultūrinę aplinką bei žmonių ryšius tyrinėjantys videomeno kūriniai kartais virsta pilnametražiais kino filmais bei anksti iš gyvenimo išėjusios ispanų videomenininkės Eva Fructuoso (1974-2015) minimalistiški, bet stiprios emocinės išraiškos videofilmai, atskleidžia skirtingą kūrinio estetiką, ir kartu – vienijantį tos pačios kartos žvilgsnį.

Grégoire Fabvre – gimė 1979 m. Monpeljė (Prancūzijoje). Po studijų E. S. A. V. kino mokykloje (Tulūza, Prancūzija), pradėjo kurti dokumentinius filmus ir realizavo keletą videokūrinių, filmuotų įvairiose šalyse. Be ilgų kinematografinių projektų, menininkas kuria ir trumpametražius eksperimentinius filmus, vaizdo instaliacijas, taip pat skulptūras, piešinius, kas verčia menininką išbandyti vis kitokias pasakojimo formas ir taip kurti santykį su žiūrovu.

Parodoje galerijoje „Meno parkas“ bus rodomi trys menininko kūriniai – „Passara“ (LT: „Praeis“), videofilmas „Vues Depourvues“ (LT: „Nuomonės“) sukurtas bendradarbiaujant su videomeno asociacijos „Dropp“ nariais ir pristatytas videofestivalyje 2017 LOOP Barselonoje. Taip pat besitęsiantis eksperimentinis projektas pavadinimu „Somnambula“, kuriame menininkas, palaipsniui pridedant vis naują trumpą epizodą prie jau turimos videomedžiagos kuria fantastinę istoriją. Galerijoje pristatoma 2019-ų „Somnambula“ versija.

Fabvre bendradarbiaudamas su videomeno asociacija „Dropp“ ir kūrybiniu tinklu „Kanibal‘hopox“, dalyvavo ne vienoje rezidencijoje, kūrybinėse dirbtuvėse, įvairiuose meniniuose projektuose Prancūzijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Portugalijoje ir Lietuvoje. 

 

Eva Fructuoso Del Castillo (1974 Barselona – 2015 L‘Hospitalet (Ispanija) – rašytoja, vertėja, tarpdisciplininė menininkė. Atvirajame Katalonijos universitete (UOC) baigė dizaino ir multimedijos bakalauro studijas, Barselonos universitete baigė Vokiečių filologijos bakalauro studijas ir leidybos magistro studijas. Autorė publikavo tris romanus, yra išvertusi ne vieną veikalą, surengusi ir dalyvavusi grupinėse parodose Ispanijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, Nyderlanduose, Lietuvoje. Parodoje bus pristatyti penki menininkės videofilmai.

"Eva Fructuoso pirmą kartą meno galerijoje apsilankė būdama trijų savaičių amžiaus ir nuo to laiko niekada nenustojo gyventi „mene“. Ji visada sakydavo, kad susidurti su Kalderio ar Miro kūriniais, jai yra tas pats, kas pamatyti savo senelius. Ji mėgo istorijas ir žodžius, bet labiausiai žavėjosi žmonių sugebėjimu išlaikyti orumą, tiek stiprybės, tiek trapumo sąlygomis. Eva rašė romanus nes mėgo istorijas, taip pat ir žodžius, todėl versti kitų žmonių tekstus, atrasti tą tinkamiausią žodį, kuris patenkintų autorių, jai buvo tikras malonumas. Ji vertino žmonių orumą, todėl jos novelėse, nuotraukose ir videokūriniuose skirtingos situacijos ir žmonės yra pristatomi su didžiausia pagarba, atspindinčia tą grožį, kurį jie įgauna išlaikydami orumą savo trapioje situacijoje. Jos kūriniai yra priemonė išreikšti susižavėjimą, vienybę ir švelnumą, sukeliamus grožio, sklindančio iš drąsaus požiūrio mums atskleidžiančio sielos didingumą."

Agustin Fructuoso

 

Paroda yra galerijos „Meno parkas“ projekto „Eteris. 2020“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.​

Galerijos darbo laikas: II-V 11-18:30, VI 11-16 val.

Parodos lankymas nemokamas.

19
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.