Visos dienos

15-asis prancūzų kino festivalis "Žiemos ekranai"

Sausio 23 - vasario 9 dienomis kviečiame į jubiliejinį, penkioliktąjį, prancūziško kino festivalį "Žiemos ekranai"!

Jūsų lauksime Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Druskininkuose, Plungėje, Utenoje, Anykščiuose, Palangoje ir Nidoje.

Šiais metais skatinsime žiūrovus leistis į dabarties laiko paieškas bei panirti į atsitiktinumų žavesį. Šiemet programoje – per trisdešimt rinktinių filmų.

Kruopščiai atrinktoje pagrindinėje programoje Dabarties laiko beieškant pristatoma penkiolika autorinio kino filmų, sukurtų Prancūzijoje per pastaruosius dvejus metus. Filmus sieja atidus ir gilus žvilgsnis į dabarties realijas, netikėtos ir drąsios kasdienybės interpretacijos, jiems būdinga išskirtinė, raiški kino kalba.

Siekiant atspindėti šiuolaikinio prancūzų kino tendencijas, programoje vyrauja žanrų ir temų įvairovė : nuo milijonines žiūrovų minias sužavėjusių ir sugraudinusių komedijų NEMATOMOS ar EDMOND iki Kanų kino festivalio paralelinėse programose sužibėjusių filmų ALISA IR MERAS, KLAJOJANTI SIELA ar ESMINIS POREIKIS, nuo Venecijos kino festivalyje pristatyto įtempto psichologinio trilerio PASKUTINĖ PAMOKA iki Lokarno kino festivalyje žiūrovų simpatijas pelniusios biografinės dramos KAMILĖ, nuo debiutinių kino juostų DU SŪNŪS ar MANO ŠLOVINGA JAUNYSTĖ iki jau pripažintų režisierių naujausių darbų Į PASAULIO KRAŠTĄ, NEĮMANOMA MEILĖ ar NOTRE DAME.

Teminėje retrospektyvoje Atsitiktinumai ir sutapimai – dešimt prancūzų kino klasikos filmų, dešimt unikalių kino vizijų, pakviesiančių užsukti į paslaptingą atsitiktinumų teritoriją. Kino grandai kaip Éric'as Rohmer'as, Jacques'as Rivette'as ar Alain'as Resnais savo filmuose ypatingai vertino atsitiktinių nutikimų magiją, ir jiems tai puikiai pavyko užfiksuoti kino juostuose. Lietuvos žiūrovams mažiau pažįstamų XXa. pirmojoje pusėje kūrusių režisierių Julien'o Duvivier ir Jean'o Grémillon'o darbuose – gausu sutapimų ir lemtingų susitikimų. Komedijos žanro mėgėjai neturėtų praleisti unikalios galimybės kino ekranuose išvysti kultines komiškų situacijų ir absurdiškų atsitiktinumų nestokojančias Jean'o-Paul'o Rappeneau ir Francis Veber’io komedijas.

Jauniausiems festivalio žiūrovams skirta trumpų animacinių filmų programa, pasakojanti nuotaikingas gyvūnų pasaulio istorijas ir pilnametražis animacinis filmas MANO MAMYTĖ AMERIKOJE, JI SUTIKO BUFALO BILĄ, kuriame šešiametis Jean'as pasakoja apie savo vaikystės nuotykius ir kasdienybę.

Išsamią kiekvieno miesto filmų programą galite rasti čia.

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.