Visos dienos

Vakaras „Šimtamečiai“. Teatras

Kviečiame į tradicinį muziejaus renginį „Šimtamečiai“, skirtą Lietuvos teatralams. Prisiminsime ir pagerbsime teatro veteranus aktorius Oną Knapkytę, Valentiną Ivanovą, Alfonsą Dobkevičių, Vladą Tautkevičių, scenografą, dailininką Michailą Percovą; įprasminsime kūrėjų darbus Lietuvos scenoje ir kine.
Vakaro metu bus eksponuojamos fotografijos, kita dokumentinė medžiaga iš LTMKM fondų, rodysime filmų ištraukas.
Prisiminsime ilgiausiai Lietuvos akademiniame dramos teatre vaidinusią aktorę O. Knapkytę, ji sukūrė daug vaidmenų ir televizijos filmuose, radijo teatre, įgarsino daugybę laidų ir apie keturis šimtus animacinių filmų. Paminėsime Lietuvos rusų dramos teatre per dešimt vaidmenų sukūrusį aktorių V. Ivanovą, Kauno jaunojo žiūrovo, Šiaulių dramos teatro aktorių A. Dobkevičių, teatre suvaidinusį daugiau kaip devyniasdešimt vaidmenų. Prisiminsime teatro aktorių, režisieriaus Juozo Miltinio mokinį, dirbusį Panevėžio, Marijampolės, Šiaulių dramos teatruose, V. Tautkevičių. Kūrybinis aktoriaus kraitis – beveik šimtas vaidmenų. Paminėsime ir scenografą, dailininką M. Percovą, įvairiems Lietuvos teatrams sukūrusį apie du šimtus scenografijų, dvidešimt metų dėsčiusį Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Menininkas daug kūrė ir akvarele, tušu, aliejumi, – įsimintini jo peizažai (ypač mėgstami Vilniaus ir miesto apylinkių vaizdai), portretai, kompozicijos, šaržai.

Savo prisiminimais dalysis rašytojas, dramaturgas Pranas Treinys, aktoriai Elvyra Žebertavičiūtė, Renata Vagnerytė, Remigijus Vilkaitis, Saulius Bareikis, Jurijus Ščiuckis, Michailas Makarovas, televizijos režisierė Danutė Keturakytė, kino režisierius Gytis Lukšas, menotyros daktaras, doc. Helmutas Šabasevičius.
„Džiaugiamės, kad renginyje sutiko dalyvauti iškilios kultūros asmenybės. Jų prisiminimuose – ir konkretūs darbai su scenos veteranais, ir bendras tų dienų kultūros, visuomeninio gyvenimo fonas, – kalba vakaro vedėja, viena renginio organizatorių aktorė Janina Armonaitė. – Todėl šis vakaras bus įdomus ne tik žmonėms, mačiusiems aktorius scenoje ar kine, įsidėmėjusiems dailininko darbus, bet ir jaunimui ypač teatro specialybių studentams. Nes bus ir analitinių vertinimų, ir prisiminimų apie linksmus nutikimus, svaiginančią kūrybos atmosferą.“

J. Armonaitė įsitikinusi, kad renginys pavyks. „Juk dalyvaus kino režisierius G. Lukšas, kuris mielai sutiko papasakoti apie aktorę Oną Knapkytę, kurią pažinojo nuo… trylikos metų ir kuri jo filme „Anglų valsas“ 1982-aisiais atliko paskutinį savo vaidmenį kine… – sako vakaro vedėja. – O kur dar režisieriaus prisiminimai apie „neatsiejamą“ O. Knapkytės gyvenimo dalį – jos vyrą, teatro režisierių Romualdą Juknevičių!.. Ar G. Lukšo pasakojimas apie Šiaulių dramos teatro aktorių A. Dobkevičių, 1976 m. jo filme „Virto ąžuolai“ sukūrusį įsimintiną Untulio personažą. Aktorių A. Dobkevičių prisimins ir R. Vilkaitis, netikėtai pristatantis kolegą: ,,Tai buvo žmogus, apdovanotas keliais talentais – artistas, tapytojas, dainininkas. Aktorius – mįslė…“ Ne mažiau įdomūs bus ir kitų vakaro dalyvių prisiminimai, atskleisiantys ne tik sceninius artistų gebėjimus, bet ir mažiau žinomas asmenines jų savybes, likimus.“

Taip pat rekomenduojame
20
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.