Visos dienos

Fotomenininkės Indrės Bagdonės personalinė fotografijų paroda „3”

Lapkričio 12 d. 18 val. Perkūno name-muziejuje (Aleksoto g. 6) įvyks jaunos kartos fotomenininkės Indrės Bagdonės trečiosios personalinės fotografijų parodos „3” atidarymas. Indrė Bagdonė savo kelią fotografijoje atradusi 2007 –aisiais metais, kuomet neplanuotai gimė šioje parodoje matomas triptikas „Vėjų išbarstytas auksas“. Fotomenininkė Indrė Bagdonė yra VšĮ „Gabrielės meno galerijos“ narė.

Tą kart lietingą rudens dieną, prabėgomis su paprastu fotoaparatu „muiline“ nufotografuoti lietuviški laukai ir ant jų pabirę medžių lapai tapo autorės vizitine kortele ir paskata įprastinėje, dažnai net ir niūria, nykia ar pilka, vadinamoje kasdienoje bei aplinkoje ieškoti iškalbingų vaizdų.

„Mes taip visi skubame, lekiame, o fotografija leidžia sustabdyti akimirką ir čia pat po kojomis, purve, baloje ar tarp paprastų akmenų pastebėti nepaprastas istorijas. Sustabdyta akimirka kiekvienam fotografijos stebėtojui kelia be galo skirtingas mintis, asociacijas, įžvalgas, kiekvienas tą patį vaizdą regime visiškai kitaip. Tuo fotografija ir žavi. Ir yra geras būdas stabtelėti, įžvelgti, pajusti ir visa tuo dalytis su kitais‘‘-taip apie savo kūrybą kalba autorė.

Indrės Bagdonės darbuose, gamta, peizažai, gamtos detalės, siluetai, gamtos kuriami raštai, kuriuos išryškina juodai balta fotografija. Vyrauja tiek spalvinis, tiek objektinis minimalizmas, arba, visiškai priešingai detalių ir spalvų maksimalizmas, nuo kurio, kaip sako fotografė „raibsta akys“. Visgi labiausiai Indrė bando stabdyti akimirkas, kurios suteikia erdvės minčiai ir žvilgsniui, kad kiekvienas stebimoje fotografijoje atrastume save.

Į Indrės Bagdonės fotografijas socialiniuose tinkluose dėmesį atkreipė menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė ir tuomet prasidėjo Indrės fotografijų kelias. Kol kas paroda „3” yra pirmoji paroda, keliaujanti per įvairias erdves, o kodėl būtent skaičius „3”, autorė pasakoja taip: “Tiesiog sutapo bedėliojant fotoarchyvus. Akys pačios kibo už triptikų, sąsajų tarp fotografijų. Triptikų pavadinimai sujungia pavienias fotografijas į visumą. Pavienės fotografijos turi savo istorijas, triptikas sukuria dar kitokį pasakojimą. Be kita ko, skaičius “3” vyrauja ir asmeniniame gyvenime, o mano mėgstamas posakis- trys tai jau kompanija!”.

Kaip pastebi menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė, Indrės fotografijoms gileesnės prasmės suteikia nuotraukų pavadinimai. Jie nebūtinai susiėję su vaizduojamu dalyku ir todėl dažnai gerokai išplečia stebimos fotografijos suvokimą, sufleruoja apie kitokią mintį, kažkokią paslaptį, nuojautą, pasiūlo užuominą, tarsi suteikdama fotonovelės bruožų- iš vieno triptiko galima sukurti ilga pasakojimą.

Fotomenininkės kūrybos prioritetus atskleidžia slapyvardis internetinėje erdvėje Capere Sensum-lotyniškai reiškia “pagauti jausmą“. Indrė per nuotraukas siekia perteikti mintį, siužetą, sukurti erdvės vidiniams apmąstymams, pasakoti akimirkos istorijas, bet labiausiai, kad kiekvienas, žvelgdamas į fotografijas, jose susikurtų naujas, o gal jau atrastų savas istorijas, akimis ir mintimis „nueitų tolyn, gilyn“, fotografijose matomais takais, erdvėmis. Paroda veiks iki gruodžio 12 dienos. Parodos rengėjai : VšĮ „Gabrielės meno galerija“ ir Perkūno namas-muziejus.

 Daugiau informacijos apie fotomenininkės Indrės Bagdonės kūrybą rasite šiuo adresu: http://www.gabrielegallery.eu/indre-bagdone/

 

 

16
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.