Visos dienos

PAGALVINIS | Keistuoliai

Keistuolių teatro scenoje – darbas, atsigręžiantis į teatruose neretai užmirštamą jauną, į suaugusiųjų gyvenimą beįžengiančią asmenybę. Žiūrovams gerai pažįstami Keistuolių teatro aktoriai drauge su jauniausios teatro kartos atstovais scenoje tyrinėja sudėtingą dviejų jaunų brolių istoriją, žiūrovams atveriančią netikėtą žvilgsnį į pasaulį, kuriame augame ir bręstame.

Provokuojantis, pasaulyje pripažintas airių dramaturgas Martinas McDonagh‘as Keistuolių teatro žiūrovams pažįstamas tapo dar 2007–aisiais su Aido Giniočio spektakliu „Luošys iš Ainišmano salos“. Dabar M. McDonagh‘as į šią sceną sugrįžta Ievos Stundžytės režisuotos dviejų dalių kriminalinės istorijos „Pagalvinis“ pavidalu. Spektaklis atveria tardymo procesą, piešiantį groteskišką ir prieštaringą brolių Katurjano (Matas Pranskevičius) ir Michalo (Džiugas Širvys/Danas Kamarauskas) istoriją. Rašytojo Katurjano kūriniai – žiaurios vaizduotės ir meistriškų galvosūkių kupini apsakymai – paaiškėja turintys neribotą laisvę ir poveikį; tai – galingi įrankiai, galintys išpildyti kerštą ir atnešti mirtį.

Ievos Stundžytės režisuotas „Pagalvinis“ iš pirmo žvilgsnio nėra tipinis Keistuolių teatro spektaklis. „Pagalvinis“ alsuoja žiaurumu, kurį patiria po nelaiminga žvaigžde gimusieji – neišvengiamos vaikystės traumų, artimųjų netekties, priverstinai suaugusių vaikų temos. Tačiau tai yra tik pirmasis sluoksnis, po kurio aplanko visiškai priešingi suvokimai – lengvumas, apsivalymas. Kaip teigia Katurjano vaidmenį įkūnijantis aktorius Matas Pranskevičius: „Aš spėju spektaklyje ir gimti, ir mirti. Ir tada matai, kad viskas kažkaip gerai baigiasi. Kad ir kas benutiktų pasaulyje, kažkaip viskas gerai baigiasi. Ir spektaklis neša tą Keistuolišką džiugesį.“

Spektaklyje skambančios muzikos autorius – atmosferiškais garsais eksperimentuojančios grupės „WhaleSounds“ nariai bei jų lyderis Gabrielius Zapalskis, kūręs muziką tiek teatro, tiek kino projektams. Spektaklio choreografė – šokio pedagogė ir kūrėja Eglė Kančauskaitė, aktyviai kurianti su jauniausiąja Keistuolių teatro karta. Scenografija ir kostiumais rūpinasi Laura Luišaitytė, ilgus metus kurianti daugelyje Lietuvos teatrų, tuo tarpu šviesos ir šešėlio žaidimą savo rankose tvirtai laiko Keistuolių teatro šviesų dailininkas Darius Malinauskas.


Režisierė – Ieva Stundžytė

Scenografė ir kostiumų dailininkė – Laura Luišaitytė

Choreografė – Eglė Kančauskaitė

Muzika – Gabrielius Zapalskis

Šviesų dailininkas – Darius Malinauskas

 

Vaidina: Aistė Šeštokaitė, Danas Kamarauskas, Džiugas Širvys, Giedrius Kiela, Jurgis Marčėnas, Lukas Auksoraitis, Matas Pranskevičius

 

Apdovanojimai:

2020 m. Lietuvos profesionaliųjų teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“ UŽ GERIAUSIĄ FESTIVALIO VYRO VAIDMENĮ - MATUI PRANSKEVIČIUI už Katurjano vaidmenį.


Trukmė – 3 val. (su pertrauka)

Premjera – 2019 m. lapkričio 21 d.

N–16

 

PROJEKTĄ FINANSUOJA LIETUVOS KULTŪROS TARYBA

 

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.