Visos dienos

Salve Samogitia

Į gausią ir turiningą visoje Lietuvoje minimų Žemaitijos metų programą įsilies ir Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ inicijuotas projektas.

Įžanga į muzikinę renginio dalį taps pamąstymai apie žemaičių prigimtinę savastį, kalbą, papročius, tradicijas ir savitą krašto istoriją. Istoriką Eugenijų Saviščevą kalbins Kristijonas Bartoševičius.

Pagrindinis renginio akcentas – muzikinė premjera – Monikos Sokaitės „SALVE SAMOGITIA arba devyni žvilgsniai į Žemaitiją“. Pačios autorės teigimu: „Tai proginė kompozicija, skirta pažymėti 800 metų Žemaitijos vardo paminėjimą. Kūrinys nėra pagrįstas konkrečiu naratyvu, jo esmė – ne istorijos pasakojime, o simbolių pynėje, iš kurių kiekvienas yra lyg pamąstymas apie Žemaitiją: ar tai būtų liaudies daina, poezija, Mergelės Marijos vaidmuo regiono istorijoje ir viską įprasminantys liturginiais tekstais grįsti apibendrinimai – maldos. Perkusijos vaidmuo kinta nuo paprasčiausio akompanimento iki savarankiškų padalų, kas yra tarsi aliuzija į žemaičių nepriklausomybę, charakterį ir gilias tradicijas“.

Kūrinio autorė – jauna, talentinga kompozitorė Monika Sokaitė – buvusi šiaulietė. Užtikrintai į muzikos areną įsiveržusi ir įsitvirtinusi vieno žinomiausių lietuviškos muzikos kūrėjų Vaclovo Augustino mokinė aktyviai komponuoja chorui. Ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje sėkmės sulaukusios kompozitorės kūryboje ryškiai jaučiama ir garsiojo jos mokytojo įtaka, tačiau kurti tokiai netradicinei atlikėjų sudėčiai jaunajai muzikei buvo tikras iššūkis, kurį ji sėkmingai įveikė.

Muzikinis renginio desertas – praėjusios vasaros karščiu alsuojantis, Lotynų Amerikos dvasios, ritmų, archaikos elementų prisotintas amerikiečių kompozitoriaus, perkusininko, Minesotos universiteto profesoriaus Gene Koshinski Koncertas marimbai ir mišriam chorui. 2010 m. sukurta kompozicija yra pelniusi Amerikos kompozitorių, autorių ir leidėjų asociacijos R. Nissimo vardo premiją kaip „Geriausias kūrinys didelės sudėties ansambliui“. Nesiužetiniame kūrinyje, kuriame choro partijoje naudojami tik garsažodžiai, abstrakčios balsės ir sonoriniai efektai, pagrindinis dramaturginis krūvis tenka marimbai. Jos partija ypatingai sudėtinga ir virtuozinė.

Programoje:
Monika Sokaitė – „SALVE SAMOGITIA arba devyni žvilgsniai į Žemaitiją“
Gene Koshinski – Koncertas marimbai ir mišriam chorui

Renginio dalyviai ir atlikėjai:
Eugenijus Saviščevas
Kristijonas Bartoševičius
Mušamųjų ansamblis „Giunter Percussion“
(Pavel Giunter, Tomas Kulikauskas, Sigitas Gailius)
Guntars Freibergs (marimba, Latvija)
Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“
Dirigentas – Linas Balandis

Projektą remia:
Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
UAB „Neorima“

18
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.