Visos dienos

2-asis Alytaus tarptautinis fotografijos festivalis „Foto Fest Alytus 2019“ PANEVĖŽIO TARPTAUTINĖ FOTOGRAFIJOS BIENALĖ ŽMOGUS IR MIESTAS / 2017

2-asis Alytaus tarptautinis fotografijos festivalis „Foto Fest Alytus 2019“

PANEVĖŽIO TARPTAUTINĖ FOTOGRAFIJOS BIENALĖ

ŽMOGUS IR MIESTAS / 2017

 

Tarptautinės Panevėžio fotografijos bienalės pradžia laikomi 2005 metai. Tada pirmą kartą buvo surengtas kūrybinis fotografų forumas, skirtas Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą metinėms, pa-vadintas „Panevėžys – Europa 2005“. Tačiau vėliau renginys pakartotas tik 2011-aisiais ir nuo tada va-dinamas Panevėžio tarptautine fotografijos bienale „Žmogus ir miestas“. Be pripažintų Lietuvos fotomenininkų bienalėse jau lankėsi fotografijos meistrai iš Baltarusijos, Bulgarijos, Jungtinės Karalystės, Latvi-jos, Lenkijos, Rusijos bei Švedijos.

2017 m. bienalė išsiskiria tuo, kad buvo surengta bendradarbiaujant su Lietuvos spaudos fotografų klubu ir Šiaurės Lietuvos fotomenininkų asociacija.

Joje dalyvavo 13 profesionalių fotografų: Evaldas Ivanauskas, Valentinas Pečininas, Stasys Povilaitis, Sau-lius Saladūnas, Marija Šileikaitė-Čičirkienė, Andrius Repšys, Jonas Staselis, Valdas Kopūstas, Algimantas Barzdžius, Paulius Peleckis, Elijus Kniežauskas, Vilnis Auzinš, Witold Jurkiewicz.

Kaip ir anksčiau, savaitę laiko Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos fotografai buvo pasinėrę į kūrybines paieškas, siekdami ne tik atskleisti Panevėžio savi-tumą, bet ir filosofiškai reflektuoti miesto ir žmogaus santykį. Kiekvienas savaip bienalės dalyviai plėtojo pasirinktas temas bei savo išraiškos priemones: kas bepiločiu aparatu (dronu) kildamas į padanges, kas kaip tik priešingai – makrorežimu fotografuodamas grindinį, kas akių lygyje vartydamas fotoaparatą, taip iki abstrakčių konstruktyvistinių kompozicijų transformuodamas regimybę, reflektavo įprasčiausias ir jau seniai Panevėžio simboliais tapusias vietas.

Greta fotografų kūrybinių dirbtuvių vyko bienalės renginiai visuomenei: paskaitos, diskusijos, dalyvių kūrybos pristatymai. Bienalės lektoriai supažindino su skirtingais fotografijos raidos aspektais. Dr. Zita Pikelytė pasakojo apie atvaizdo ir žodžio sąveiką istorinėje fotografijoje, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis atskleidė labai skirtingus spalvos taikymo tikslus fotografijoje ir sukūrė labai platų ir aktualų ekskursą į fotografijos raidą. Apie miesto motyvus mados fotografijoje kalbėjo doc. dr. Remigijus Venc-kus, o filosofas Marius Markuckas nagrinėjo žmogaus ir miesto, kaip vienas kitą kuriančių ir nuolat veikiančių jėgų, suvokimo ir vertinimo klausimus.

Projekto formatą praplėtė miesto literatės, su-rengdamos kūrybinį Panevėžio pristatymą tekstais. Poečių Elvyros Pažemeckaitės, Solveigos Ska, publi-cistės Gretos Ratkutės „Ekskursija, atrakinanti miestą“ tapo kūrybinio vyksmo įžanga ir suteikė bienalei tarpdiscipliniškumo. Prasiplėtė ir bienalės renginių erdvė: ankstesnių Panevėžio tarptautinių fotografijos bienalių retrospektyva surengta istorinėje miesto vietoje – tarpukario šviesuolio Juozo Čerkeso-Besparnio sodyboje Skaistakalnio parke.

Bienalės dalyvių darbus vertino komisija. kuriai vadovavo žinomas fotomenininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Algi-mantas Aleksandravičius. Joje kartu taip pat dirbo galerijos meno tarybos narys, dailininkas Egidijus Radvenskas ir projekto vadovas Sigitas Laurinavičius. Komisijos sprendimu pirmoji vieta skirta foto-grafui iš Latvijos Vilniui Auzinšui, antroji Valentinui Pečininui, o trečiąją pasidalino Evaldas Ivanauskas ir Andrius Repšys. Aukščiausią parodos lankytojų įvertinimą pelnė Valentinas Pečininas.

Panevėžio tarptautinės fotografijos bienalės „Žmogus ir miestas 2017“ kūrinių paroda žiūrovams buvo pristatyta Panevėžio miesto Dailės ir Fotografijos galerijose, Alytaus tarptautiniame fotografijos festivalyje, o netrukus iškeliaus ir į kitus miestus.

Projekto vadovas Sigitas Laurinavičius

 ......................................................................................

2-ojo Alytaus tarptautinio fotografijos festivalio

„Foto Fest Alytus 2019“ vadovas, kuratorius Evaldas Grinius

Organizatoriai:

Alytaus dailės galerija; VšĮ „EGARTA“

Konsultuojantis kuratorius Adolfas Klastaitis; koordinatorius Matas Grinius.

Partneriai:

Alytaus miesto savivaldybė; Alytaus miesto teatras; Alytaus kultūros ir komunikacijos centras; Alytaus Šv. Kazimiero parapija; Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filialas.

Rėmėjai:

UAB, „NAIL-WEB“.LT; Foto studija „Joki“; Alvydo verslas, UAB; „Ado Galera“.

Informaciniai rėmėjai:

Alytaus regiono naujienų, skelbimų ir reklamos portalas AlytusPlius.lt; Alytaus turizmo informacijos centras; Alytaus krašto informacinis portalas „Alytaus.info”; informacinis portalas „Dzūkijos veidas“; interneto dienoraštis „Alytaus laikas“; Alytaus krašto laikraštis „Alytaus naujienos“; savaitraštis „Dainavos žodis“; Dzūkijos naujienų portalas AlytausGidas.lt; Dzūkijos TV; radijo stotis „FM99“.

2-asis Alytaus tarptautinis fotografijos festivalis „Foto Fest Alytus 2019” yra vienas iš tęstinio kultūros projekto „Vizualus menas Alytus 2019” programinių renginių.

 

 

https://www.facebook.com/menas.alytus/media_set?set=a.2372586642862512&type=3

https://www.facebook.com/alytusfotofest/

https://www.facebook.com/menas.alytus

alytusfotofest@gmail.com

egarta.lt@gmail.com

Tel.: +370 8 607 11735

Taip pat rekomenduojame
22
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.