Visos dienos

„Netikėtasis Dali”

Beprotybė, minkšti laikrodžiai… – skandalingiausias siurrealistas iš visų.

„Vienintelis skirtumas tarp siurrealistų ir manęs yra tas, kad aš esu siurrealistas.” (Salvador Dalí)

Dailininkas, skulptorius, autorius, režisierius ir pramogų salonų liūtas Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech gimė 1904 m. Ispanijoje ir yra vienas didžiausių XX a. ekshibicionistų ir ekscentrikų. Jis vienas pirmųjų panaudojo Freudo psichoanalizės atradimus mene ir išgarsėjo už savo siurrealistinius darbus. Salvadoras Dalí garsėjo tuo, kad sugebėjo sukurti neaiškiausius ir intriguojančius visų laikų paveikslus. Todėl jis sukūrė ekscentriškiausius ir pripažintus kūrinius, kokius kada nors matė meno pasaulis. Ankstesniems paveikslams, kuriuose vaizduojami tirpstantys laikrodžiai ir ilgi, smailiomis kojomis drambliai, degančios žirafos jo paaiškinimas buvo toks: „Vien todėl, kad nežinau savo meno prasmės, dar nereiškia, kad jis neturi jokios reikšmės...“. Ikoniniai vaizdai, tokie, kaip minkštasis laikrodis ar omaro telefonas, dabar yra laikomi siurrealizmo ir modernaus par excellence simboliais. Dalí savo paveikslėlius dažnai vadindavo „rankomis pieštomis svajonių nuotraukomis“. Susižavėjimas ir tik jam būdinga vidinė įtampa kyla iš tikslaus keistų elementų ir nenuoseklios struktūros vaizdavimo. Dalí piešė, kaip pats sakė, „tiksliai su imperialistiniu įsiūčiu“, tam, kad „susistemintų painiavą ir taip visiškai diskredituotų tikrovės pasaulį“.

Į viršų riesti galuose išplonėjantys ilgi Dalí ūsai, dailininko įvaizdžio susiformavime suvaidino išskirtinį vaidmenį, akivaizdžiai poliarizuodami jo pasirodymą visuomenėje ir sukurdami atspaudą mados, reklamos, literatūros ir filmų pavidalais, kur jis buvo vaizduojamas ne tik tarsi ant galerijos sienos, bet ir vartojamas įvairiausiais būdais. Spalvos, perspektyva ir gylis, sekant menininko pėdomis, palieka realų pasaulį ir nuveda mūsų vaizduotės pasaulį.

Nors Dalí dažniausiai prisimenamas už savo tapybišką kūrybą, jis per savo ilgą karjerą, sėkmingai bendradarbiaudamas su Luisu Buñueliu ir Alfredu Hitchcocku, sėkmingai įvaldė skulptūrą, grafiką, madą, reklamą, rašymą ir, ko gero, garsiausią – filmų kūrimą. Dalí garsėjo savo liepsnojančia asmenybe ir išdykusio provokatoriaus vaidmeniu bei neginčijamu techniniu virtuoziškumu. Ankstyvasis organinės morfologijos panaudojimas yra jo kolegų ispanų Pablo Picasso ir Joan Miró antspaudas. Dailininko paveikslai taip pat atskleidžia, parodo klasikos ir Renesanso meno žavesį, aiškiai pastebimą per jo hiperrealistinį stilių ir religinę vėlesnių darbų simboliką.

Parodą „Netikėtasis Dali“ Kauno rajono muziejuje sudaro 76 eksponatai iš privačios originalių Salvadoro Dali darbų kolekcijos: litografijos, keramika, darbai iš bronzos, sidabro, aukso. „Netikėtasis Dali“ išryškina pagrindinius menininko darbo aspektus.

Parodos tikslas – padėti visuomenei pamatyti ir suprasti, kaip Dali įgyvendina savo fantazijas ir atskleidžia požiūrį dėka savo ypatingos meninės kalbos – vaizdų, kurie dažnai būna nematerialūs, bet aiškiai jaučiami žiūrovo. Be to, ką mato akis, visada yra kažkas nepaaiškinamo ir daug svarbiau už tai, ką matome. Ši dėlionė ir paslaptis pritraukia ir verčia susimąstyti apie pagrindinius gyvenimo klausimus.

Dali kūrybiškumas yra daugiau „mąstyti“, „įsivaizduoti“, o ne „pamatyti“.

Parengė Zigmas Kalesinskas

Parodos atidarymas kartu su modernaus šokio teatro AURA performansu 2019 m. rugpjūčio 16 d., penktadienį, 18 val. Kauno rajono muziejuje, Raudondvario pilyje.

Renginio metus bus filmuojama ir fotografuojama. Parodos atidarymo renginys nemokamas.

         

 

19
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.