Visos dienos

Migruojančios tapatybės – dešimtame Pasaulio lietuvių vienybės dienos minėjime

Kirtimų kultūros centras liepos 17 d. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje kviečia švęsti jubiliejinę, jau dešimtą, Pasaulio lietuvių vienybės dieną.

 

Šios šventės minėjimas siejamas su S. Dariaus ir S. Girėno skrydžiu per Atlantą. Lakūnų žūties diena – liepos 17-oji – simboliškai sujungė bei suvienijo Lietuvos išeiviją su tėvynėje likusiais lietuviais. 2019-ieji paskelbti Pasaulio lietuvių metais, todėl šiais metais skiriamas ypatingas dėmesys lietuviams gyvenantiems ir garsinantiems Lietuvą pasaulyje. Atliepiant šiuolaikinės migracijos kontekstą, programoje bus akcentuojama lietuviškosios tapatybės formavimosi ir kitimo tema.

 

Pasaulio lietuvių vienybės dienos programoje – platus renginių spektras: diskusija, parodos atidarymas, filmo peržiūra bei koncertas.

 

„Migruojanti tapatybė: lietuvybė kaip pasirinkimas“ – Pasaulio lietuvių vienybės dieną atidarysianti diskusija, kurią moderuos žurnalistė Berta Tilmantaitė iš šiuolaikinių medijų agentūros „Nanook“. Diskusijos dalyviai – trečiosios lietuvių išeivių bangos atstovai iš JAV ir Pietų Amerikos – Andrėja Šiliūnas, Vladas Oleinikovas, Dovas Lietuvninkas ir Rimantas Leonavičius.

 

Skirtingą patirtį turintys pašnekovai dalinsis savo mintimis apie tai, ką jiems reiškia gyventi ir kurti Lietuvoje, kokią reikšmę šiandien turi tautinė tapatybė, kaip mes nuolatos formuojame savo tapatybę bei kokią įtaką jai turi kontekstas, kuriame gyvename. Diskusijos pašnekovai – įvairias mokslines veiklas Lietuvoje tęsiantys ir turintys platų kultūrinį akiratį – tarp jų – Harvardo ir Kembridžo universiteto absolventai, aktyviai veikiantys Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungoje, Fulbright stipendijos alumnas, Lietuvos Nacionalinio Simfoninio Orkestro atlikėjas. 

 

Po diskusijos vyks jaunosios kartos fotomenininkės Ievos Baltaduonytės parodos „Stay Gold“ atidarymas. Menininkės darbuose persipynusios migracijos ir tapatybės paieškų temos. Ieva būdama 16 metų su šeima persikraustė į Airiją, kurioje fotomenininkė gyvena iki šiol. Būtent gyvenimas ne gimtojoje aplinkoje, susidūrimas su kitu kultūriniu kontekstu ir mentalitetu natūraliai pastūmėjo ją domėtis identiteto tema.

 

Vėliau Adomo Mickevičiaus bibliotekos Didžiojoje salėje vyks Ramunės Rakauskaitės filmo „Kelionės namo“ peržiūra. Naudojantis Čikagos lietuvių filmų archyvo medžiaga sukurtas dokumentinis filmas jautriai ir nuotaikingai perteikia mažai kam žinomas pirmąsias Amerikos lietuvių patirtis grįžus aplankyti okupuotą tėvynę. Ką jautė ir matė atvykstantys – šiandien jau sunkiai suvokiama bei keista. Karo metais priverstų palikti šalį filmo herojų atmintyje įstrigo romantiški ir net kiek naivūs tėvynės vaizdiniai. Atvykus jų laukė gerokai pasikeitusi realybė, kontrastuojanti su nostalgišku, legendomis apipintu Lietuvos įvaizdžiu. Ši grįžimo namo istorija atskleidžia praėjusios epochos dvasią, dviejų civilizacijų sandūrą ir netikėtas spalvingų herojų patirtis ir yra labai svarbi Lietuvos istorijos dalis.

 

Šventės metu visi norintieji galės nemokamai išsiųsti dizainerio Pijaus Burako kurtą atvirutę bet kurioje Pasaulio šalyje gyvenantiems draugams, giminaičiams ar pažįstamiems, bei įsiamžinus prie specialios foto sienelės su S. Dariaus ir S. Girėno lėktuvu „Lituanica", nemokamai gauti momentinę Polaroid nuotrauką.

 

Renginį užbaigs lotyniško eletrofolk grupės „Planeta Polar“ koncertas, vyksiantis bibliotekos kiemelyje. „Planeta Polar“ neseniai pakeitė pavadinimą iš „Parranda Polar“, ir į muzikinį skambesį įtraukė daugiau elektroninių garsų.

 

Detali renginio informacija Facebook platformoje:

https://www.facebook.com/events/456379674939296/

 

Visi renginiai nemokami.

Renginio vieta: Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešoji biblioteka, Trakų g. 10, Vilnius

Renginio pradžia: 16 val.

 

Renginio organizatorius: Kirtimų kultūros centras

Rėmėjas: Vilniaus miesto savivaldybė

Partneriai: Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, šiuolaikinių medijų agentūra Nanook

Taip pat rekomenduojame
28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.