Visos dienos

Grafiko Žydrūno Šlajaus personalinė grafikos darbų paroda

Jei gerai nusiteikęs, gražią gegužės pavakarę, atsidūrėte Kauno senamiestyje ir ieškote potyrių ar netikėtų atradimų, apsilankykite "Remis Tattoo" galerijoje (M. Daukšos g. 16). Čia  Gegužės 10 dieną 18 val. atidaroma Žydrūno Šlajaus grafikos darbų paroda. Kurioje grafikas pristato nepelnytai primirštą portreto žanrą.

Šioje ekspozicijoje pasijusite tarsi šaunioje, atpažįstamoje kompanijoje. Tarpe garbių amžininkų, nuostabių šarmingų moterų ar Džeimso Bondo įvaizdį primenančių vyrų (kūriniuose atskleidžiant personažų gyvenimiškas aistras ir pomėgius), švelnių mergaičių portretų (jaunatvišką melancholiją) kalbančių apie autoriaus meistriškumą. Visi suburtieji į parodą paveiksluose gyvena savo gyvenimą, kurį autorius mums atskleidžia per grafines raiškos priemones, spalvą, šriftą. Nuspėjamai šmaikštus žodžių žaismas, skirtingos technologijos, įvairių epochų ir laikotarpių detalės, kartais perimama komikso stilistika, rodo išlaikytą meistro jumoro jausmą, pateikiamo žanro išmanymą ir patirtį.

Kalbėdamas apie portreto žanrą Ž. Šlajus teigia: „Europoje atsiradus, o po kurio laiko ir Lietuvoje pasklidus eurams, pastebėjau kad portreto žanras dingsta „iš apyvartos“ net pinigų kupiūrose. Tada ir kilo mintis - kuriamus žmonių portretus išpildyti portretavimą kupiūruose primenančia maniera. Kartu norėjosi didesnio mastelio, formato. Įspūdžio. Todėl ėmiausi simuliuoti (imituoti) giliaspaudės išraiškos specifiką kompiuterio pagalba. Tai suteikė galimybę įgyvendinti bet kokį kūrinį neapsiribojant formatu ir nenukenčiant spaudos kokybei.“

Tai pirmoji autorinė grafiko Žydrūno Šlajaus paroda, tačiau autorius pilnas naujų sumanymų ir kryptingai artėja link antrosios autorinės parodos. Juolab, kad menininkas puikus piešėjas, gavęs klasikinės grafikos pagrindus Kauno dailės gimnazijoje (tuometinėje J. Naujalio vidurinėje meno mokykloje) pas maestro Romualdą Čarną,  1996 m. baigė Vilniaus dailės akademiją. Architektūros ir dizaino katedroje įgijo taikomosios grafikos specialybę. Į parodinę veiklą įsijungė, dar būdamas studentas. Žydrūnas Šlajus drauge su grupės Post ars nariu Aleksu Andriuškevičiumi dalyvavo performansuose kaip kūrėjas ir kaip bendraautorius. Vieną įsimintiniausių performansų Ž Šlajus grupėje su kolegomis studentais sukūrė 1992 metais. Tai buvo šalia M. Žilinsko dailės galerijos esančios P. Mazūro skulptūros “Žmogus“ aprengimo akcija. Šis renginys sulaukė dėmesio ir žiniasklaidoje. Nuo 1993 metų Žydrūnas Šlajus dirba grafinio dizaino srityje. Jo kūrybos sritys apima piešimą ir grafiką. Kūrinis išpildo įvairiomis technikomis: lino raižiniai, šilkografija,  skaitmeninė spauda, kompiuteriniai piešiniai. Jo žinios ir gebėjimai kompiuterinės grafikos srityje yra vertinamos grafikos bei grafinio dizaino specialistų, dažnai kreipiamasi pagalbos. Paroda veiks iki birželio 30 dienos.

Parodos rengėjai VšĮ “ Gabrielės meno galerija“ ir Remis Tattoo Gallery.

 

29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.