Visos dienos

LNDT performansas „Borderline Queen. Kerštas“

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) birželio 5, 6 dienomis pristatys intriguojančią premjerą „Borderline Queen. Kerštas“, kuri bus rodoma festivalio „Baltic Pride“ metu ir vyks ne teatro patalpose, bet klubinėje aplinkoje.

Koncepcijos autorius ir režisierius – Maciej Gośniowski-Gąsiu
Dramaturgas – Łukasz Gazur
Atlikėjai:
Gytis Ivanauskas, Brigida Gruodytė, Denisas Kolomyckis, Ka Katharsis (Lenkija), Twoja Stara (Lenkija)

Ryškų, teatrališką performansą kuria queer kultūros atstovas Maciejus Gośniowskis-Gąsiu. Iš Lenkijos kilęs aktorius, šokėjas, queer grupės „Glitter Confusion“ atlikėjas ir tekstų bendraautoris yra puikiai žinomas gimtojoje šalyje, kūręs su garsiais teatro kūrėjais.

Jo naujasis kūrinys yra LNDT vykdomos Jaunųjų kūrėjų programos dalis. Vaikino pasiūlyta idėja sužavėjo šių metų konkurso komisiją ir jis tapo vienu iš nugalėtojų. LNDT konkursui jis pasiūlė performatyvaus žaidimo idėją. Kūrybinės grupės, kurią sudarys queer scenos atstovai iš Lenkijos ir lietuvių menininkai, nariai kvies žiūrovus dalyvauti ryškiame vakarėlyje, leistis į netikėtą nuotykį, atsikratyti mąstymo stereotipų, pažinti įvairialypę ir be galo spalvingą drag kultūrą, kelti klausimus apie lyties raiškos formas, praplėsti individo laisvės sąvokos supratimą. Ekscentriškų idėjų kupinas Maciejus ketina surengti išskirtinį reginį Lietuvos žiūrovams ir sustiprinti queer bendruomenę mūsų šalyje. Į performansą kviečiami visi tolerantiški, atviri žmonės, norintys plačiau suprasti lyties ir lytiškumo sąvokas, laisviau žvelgti į pasaulį.

Semdamiesi įkvėpimo iš Edwin A. Abbott knygos „Plokščiažemė“, performanso „Borderline Queen. Kerštas“ kūrėjai kalbės apie queer individo tapatybę ir vietą nusistovėjusiose hierarchinėse struktūrose, kad ir kokios jos būtų: kultūrinės, socialinės ar seksualinės. Ar kito, kitokio pasirodymas visuomenėje kelia grėsmę, ar, priešingai, gali skatinti naujus teigiamus procesus, visuomenės evoliuciją, atvirumą ir toleranciją? Antra vertus, ar tokio individo gyvenime dažnai nerastume analogijų su ekstremofilais lėtūnais (pagrindiniais performanso plakato herojais) – sausumos ir vandens gyvūnais, išgyvenančiais pačiomis ekstremaliausiomis sąlygomis: bedeguonėje kosmoso erdvėje, esant milžiniškai radiacijai, bemaž absoliutaus nulio ar, kaip tik priešingai, labai aukštai temperatūrai?

Performanso kūrėjai teigia: NE rasizmui, seksizmui, homofobijai, transfobijai, ksenofobijai, ableizmui, diskriminacijai dėl amžiaus, socialinės padėties, kūno sudėjimo, NE neapykantai.

****
Maciej „Gąsiu“ Gośniowski – vienas garsiausių queer kultūros atstovų Lenkijoje. Baigė Krokuvos scenos menų akademijos šokio teatro fakultetą, dalyvavo tarptautiniuose meno projektuose Tel Avive, Niujorke, Veimare, Sofijoje, Zalcburge, atstovavo Lenkiją tarpautiniuose drag festivaliuose Stokholme, Amsterdame ir Berlyne. Jo drag personažą galima apibūdinti kaip „genderfuck drag“ arba „club kid“. Kaip atlikėjas ir tekstų bendraautorius taip pat priklauso vienoms radikaliausių queer grupių Lenkijoje „Glitter Confusion“, „Whatever“ ir „Queer Explosion“. Teatre yra dirbęs su lenkų teatro režisieriumi Krzysztofu Warlikowskiu, choreografe ir performanso menininke Marta Ziółek, šoko garsaus lenkų choreografo Jaceko Łumińskio režisuotuose spektakliuose, tarp jų ir lenkiškoje Jerome’o Bello „Gala“ versijoje.

Spektaklio rėmėjas Kultūros ministerija
Spektaklio informacinis rėmėjas LGL

19
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.