Visos dienos

KMSO muzikos koncertas „Likimo galia“

Kauno miesto simfoninis orkestras balandžio 28 d., sekmadienį, 17 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje rengia koncertą, kuriame skambėsiančius kūrinius jungia vienas bendras motyvas ir tematika. Tai – likimas. Orkestro muzikos koncerte „Likimo galia“ arijas iš Dž. Verdžio, Š. Guno, V. A. Mocarto, Dž. Pučinio, U. Džiordano operų atliks charizmatiškoji, klasikinės muzikos mylėtojams puikiai pažįstama solistė Raminta Vaicekauskaitė. Orkestrui bei solistei koncerto dieną dirguos jaunosios kartos dirigentas iš Vokietijos Gregoras Biotcheris.

Paprastai, terminas „likimas“ reiškia, kad įvykiai žmogaus gyvenime yra iš anksto sudėlioti tam tikra tvarka. Operoje šis terminas vartojamas tada, kai pagrindinio veikėjo gyvenime įvyksta netikėti ir nenumatyti staigūs bei nekontroliuojami pasikeitimai. Pavyzdžiui, Dž. Verdžio opera „Likimo galia“ – keistas ir neįprastas, subtilus ir sudėtingas kūrinys. Opera pasižymi painiu siužetu, neįtikėtinomis situacijomis, herojų poelgiais. Viešpataujantis likimas iš anksto nulemia tragišką herojų baigtį, ir nors operos siužete, regis, nebėra nė kibirkštėlės vilties, ji jaučiama kompozitoriaus kruopščiai sudėliotoje muzikoje, kuri kaip visada pulsuoja gyvybe, putoja aistra, akina spalvomis, pavergia nuostabiausiomis melodijomis. Tai ir bandys klausytojui perteikti Kauno miesto simfoninis orkestras.

Antai, Š. Guno operoje „Faustas“ nuo gyvenimo ieškojimų pavargęs pagrindinis veikėjas svarsto apie savižudybę. Mefistofelis jam pažada patenkinti jo pačius ekstravagantiškiausius norus ir slapčiausias svajones, jeigu tik Faustas jam parduos savo sielą. Taip, visai netikėtai, tarp jų įvyksta susitarimas, kuris nulemia herojaus gyvenimo chaotiškumą ir netikėtą baigtį, kurio pats Faustas jau nebegali kontroliuoti. Soprano Ramintos Vaicekauskaitės atliekama arija iš Š. Guno operos pasakos, kaip sudėtinga atsispirti pagundoms ir kaip likimo galia yra didesnė nei žmogaus pastangos.

Kauno miesto simfoninis orkestras nusprendė klasytojams dovanoti vieną žymiausių simfonijų pasaulyje. Tai L. van Bethoveno V-oji simfonija. Kitaip dar vadinama „Likimo“. Ši simfonija savo pavadinimą gavo tik po kompozitoriaus mirties. „Taip likimas beldžias į duris“ – buvo pasakęs L. van Bethovenas apie per visą simfoniją besikartojantį motyvą. Dėl šių jo žodžių būtent taip buvo pavadintas šis nepaprastas kūrinys.

Atlikėjas

KAUNO MIESTO SIMFONINIS ORKESTRAS

Vyr. dirigentas Constantine Orbelian (JAV)

Vadovas Algimantas Treikauskas

Solistė

RAMINTA VAICEKAUSKAITĖ (sopranas)

Dirigentas

GREGOR BÖTTCHER (Vokietija)

Programoje

W. A. Mozart, L. van Beethoven, G. Verdi, P. Čaikovskij, Ch. Gounod, G. Puccini, U. Giordano kūriniai

18
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.