Visos dienos

Tarptautinis nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“

TREČIASIS FESTIVALIS „LAUKSNOS“ –

TRADICIJOS VEIDAS

Trečiasis tarptautinis nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“ (birželio 23–26 d.) kviečia į 4-ių dienų „kultūros suktinį“, kuriame bus pristatytos 7 užsienio ir 2 Lietuvos tradicinės vertybės, įrašytos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. O taip pat dar 12 Lietuvos tradicinių vertybių, įtrauktų į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Pagrindiniai festivalio veiksmai vyks Danės skvere prie paminklo „Arka“, Klaipėdoje. Festivalyje dalyvaus lietuviai, svečiai iš Graikijos, Sakartvelo, Ukrainos, Čekijos bei Zimbabvės, kurie birželio 23 d. 18.00 val. prisistatys festivalio atidarymo koncerte.

Per „Lauksnas“ į Jonines

Žavu, jog birželio 23 d. 19.00 val. „Lauksnos“ ir Joninės „sumainys žiedus“ ir pakvies švęsti drauge trumpiausią naktį metuose. Na, o koks gi Joninių vakaras be gyvo garso, įdomaus vaizdo, ugnies ir žalumynų? Todėl vakarinio koncerto metu klausysimės „Kamanių Šilelio“, projekto „DOVIS“ (Larion Dyakov, Michail Kolodeznyj, „Kuršių ainių“) folkloro interpretacijų. Programos metu pasirodys tradicinio folkloro ansambliai: „Ratilio“, „Alka“, „Alkiukai“, „Kuršių ainiai“, „Senoliai“. „Lauksnų“ Joninių vakarą turėsime galimybę sudalyvauti įvairiose edukacijose: pradedant etnopramogomis, žaidimais vaikams bei baigiant žolynų pynimu. Šventę apvainikuos efektingas „Ugnies šokio“ fakyrų pasirodymas.

 

„Lauksnų“ spindesys

Ar žinote, jog žodis „lauksna“ prūsų kalboje reiškia žvaigždę, dangaus šviesulį? Manome, kad įvairių pasaulio tautų saugomos, skleidžiamos ir perduodamos tradicijos šviečia kaip lauksnos. O kiekviena tradicija turi veidą. Veidą, kurį sukūrė žmogus, su savo autentiška išmintimi, pasaulio suvokimas. Veidas, kurį verta išvysti. Tarptautinis nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“ unikalumu išsiskiria iš bendro Lietuvoje organizuojamų tarptautinių folkloro festivalių konteksto. Jis reprezentuoja UNESCO saugomus tradicinės kultūros elementus – įvairių tautų tradicinės žodinės, muzikinės kultūros, liaudies meno šedevrus. „Lauksnoms“ suteiktas Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos patronažas.

Nuo šiaudinių sodų elegancijos iki imtynių

Kiekvieną festivalio dieną nuo 11 val. ryto iki vėlaus vakaro Danės skvere (prie „Arkos“) veiks „Amatų miestelis“, kuris džiugins tradicijas tęsiančių Lietuvos meistrų dirbiniais. Galėsime stebėti jų drožimo, kalimo, pjovimo, rišimo, audimo, siuvinėjimo procesus. O koks festivalis be kulinarinio paveldo meistrų! Birželio 23, 24 d. nuo 11 iki 13 val. ir nuo 15 iki 17 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks edukacijos šeimai – šiaudinių sodų dirbtuvės. Festivalio dienomis taip pat bus galimybė savo rankomis pasigaminti eglutės dekoracijų iš pūstų stiklo karoliukų. Jų gamybos paslaptis atskleis meistrai iš Čekijos. Kas dieną vyks ir unikalių lietuvių tradicijų pristatymai: Mažosios Lietuvos delmonų; lietuvininkų dainavimo tradicijos; kryždirbystės ir jos simbolikos Lietuvoje; muzikavimo cimbolais tradicijos Ignalinos ir Švenčionių kraštuose; pintinių juostų; vilnietiškų verbų tradicijos ir dar daug kitokių šviesulių. Pagrečiui šventės metu turėsime galimybę susipažinti ir su iš užsienio atvykusių svečių tradicijomis: gruzinų polifoniniu dainavimu (Sakartvelas); čidaoba ir chridoli imtynėmis Gruzijoje (Sakartvelas) (lietuvišką ritinį pristatys Plungės rajono ritinio sporto klubas „Plateliai“); taip pat meno kurti ir groti tradiciniu pirštais skambinamu muzikos instrumentu mbira / sansi Malavyje ir Zimbabvėje tradicija. Ne kiekviename kultūros festivalyje tarpusavyje sudera sportas ir muzika, o juk derinys nekasdieniškas, patrauklus bei vertas dėmesio.

 

Didieji festivalio koncertai

Birželio 24 d. 16.00 val. planuojamas jaukus koncertas, kurio metu vyks „Aukso paukštės“ įteikimas šios nominacijos laureatams – Klaipėdos m. savivaldybės etnokultūros centro vaikų folkloro ansambliui „Alkiukai“. O birželio 25 d. 18.00 val. laukia didysis festivalio koncertas „Tradicijos veidas“, kuriame festivalio svečiai galės kiek detaliau pristatyti savąją tradiciją (koncertą taip pat tiesiogiai transliuosime internetu – @etnocentras.lt; @onLithuania). 20.30 val. persikelsime į Laikrodžių muziejaus kiemelį (liepų g. 12), kur susitelksime į magišką sutartinių rato skambesį su ansambliais – „Ratilio“, „Labingis“, „Trys keturiose“, „Siulingėla“ (Vilnius), „Sasutalas“ (Kaunas), „Saulala“, „Siaudela“, „Žemyna“ (Biržai).

Festivalio kinas ir parodos

Mieliau vaizdą stebintiems ekrane paruošėme vaizdo medžiagos apie nematerialaus paveldo tradicijas, kurių nėra galimybės gyvai pristatyti festivalio metu. Birželio 26 d. 11 val. taip pat išvysime ir dokumentinių filmų ciklo „Nykstantys Klaipėdos krašto kaimai“ pristatymą (režisierė dr. Dalia Kiseliūnaitė). Festivalio metu (bei po jo) veiks net 3 Jūsų dėmesio vertos parodos:

„Sakralumo jungtys. Kalviškoji kryždirbystė ir šiaudiniai sodai“ (Etnokultūros centro salė (Daržų g. 10). Atidaryta IV–VII 11.00–18.00).

„Delmonų siuvinėjimo tradicija“ (Meno kiemas. Delmonų galerija (Daržų g. 10). Atidaryta IV–VII 11.00–18.00);

„Lietuviškas sodas pasitinka ir palydi“. Autorė Margarita Macijauskienė (Klaipėdos miesto autobusų stotis (Butkų Juzės g. 9). Atidaryta kasdien 05.15–21.00).

Šiemet trečią kartą Klaipėdoje vyksiantis tarptautinis festivalis „Lauksnos“ visiems skelbia gerą žinią, jog kiekviena tradicija turi savo unikalų veidą, į kurį kviečiame pažvelgti iš arčiau.

***

Festivalio renginiai gali būti filmuojami ir (arba) fotografuojami, o medžiaga viešinama. Esant blogam orui, galimi nežymūs programos pakeitimai. Visi renginiai nemokami.

DAUGIAU – WWW.LAUKSNOS.LT

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.