Visos dienos

Kaunas Jazz 2019: Joshua Redman Trio ir Ąžuolas Paulauskas

Neseniai Vilniuje sausakimšą salę muzikos gerbėjų pradžiuginęs jausmingu Salvadoro Sobralio koncertu, „Kaunas Jazz“ po Kalėdų eglute deda dar vieną gerą žinią. Šiandien paskelbta, kad kitų metų pavasarį festivalyje pasirodys vienas ryškiausių JAV džiazo saksofonininkų Joshua Redmanas. Su savo grupe jis balandžio 26-ąją muzikuos Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje.

Prieš 25 metus solisto karjerą pradėjęs Joshua Redmanas, vadinamas vienu geriausių praėjusio amžiaus pabaigoje išgarsėjusių džiazo muzikantų, į Kauną sugrįš po 14 metų pertraukos. Melomanai dar nepamiršo jo įspūdingo koncerto, „Kaunas Jazz“ įvykusio 2005-aisiais.

Dar labiau džiugu, kad į Lietuvą Joshua Redmanas sugrįžta, pasidabinęs dar viena, jau septintąja jo karjeroje, „Grammy“ nominacija. Pretendentai į šiuos prestižinius muzikos pasaulio apdovanojimus atskleisti vos prieš kelias dienas. Tarp jų įrašytas ir Joshua Redmanas – už pernai išleistą diską „Still Dreaming“, kuris pretenduoja tapti geriausiu instrumentinio džiazo albumu.

„Mintis į Kauną vėl pakviesti šį muzikantą sukosi jaune vienus metus. Pastarųjų metų jo koncertai ir įrašai – itin stiprūs ir įspūdingi. Džiaugiamės, kad tuo nesuabejojo ir „Grammy“ komisija – Joshua Redmanas tikrai vertas visų skambiausių įvertinimų“, – sako „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė.

Bilietus į JAV džiazo žvaigždės pasirodymą, kurio pirmojoje dalyje koncertuos ir talentingas Lietuvos džiazo muzikantas Ąžuolas Paulauskas, jau šiandien galima įsigyti visose BILIETAI.LT kasose ir internetu – www.bilietai.lt  Pažymėtina, kad koncertą VDU salėje galės pamatyti tik apie septyni šimtai džiazo gerbėjų.

Kur kas daugiau jų jau kišenėje turi bilietus į kitą neseniai paskelbtą „Kaunas Jazz“ koncertą – Kauno „Žalgirio“ arenoje balandžio 28-ąją vyksiantį JAV džiazo vokalo legendos Bobby McFerrino pasirodymą.

Daugiau 29-ojo festivalio „Kaunas Jazz“, kuris vyks balandį, žvaigždžių bus atskleista artimiausiu metu.

Nuo mažens muzika susižavėjęs Joshua Redmanas – legendinio saksofonininko Dewey Redmano sūnus. Būdamas vos devynerių, jis pradėjo groti klarnetu, vėliau į rankas paėmė saksofoną. Tačiau jo kelias į profesionalią muzikos sceną vedė įdomiais vingiais – trūko labai nedaug, kad Joshua būtų karjeros siekęs visai kitoje, su menu nesusijusioje srityje.

Tai viena įdomiausių džiazo istorijų – baigęs vidurinę mokyklą, Joshua Redmanas nusprendė, kad muzika jam bus tik pomėgis. Jis įstojo į prestižinį Harvardo universitetą, kuriame baigė socialinių mokslų studijas. Tada buvo priimtas į prestižinę Yale’o teisės mokyklą, tačiau nusprendė metus pailsėti. Tie metai aukštyn kojom apvertė jo gyvenimą.

Joshua Redmanas – „Jazz Crimes“: https://youtu.be/1ICJUFOJa2g

Nuvykęs į Niujorką aplankyti draugų, Joshua nusprendė šiame mieste pagyventi kelis mėnesius. Viskas baigėsi tuo, kad jis pradėjo groti miesto džiazo klubuose, kur išskirtinis jo talentas buvo akimirksniu pastebėtas.

Netrukus jis pradėjo groti su kylančiomis džiazo žvaigždėmis Roy Hargrove’u, Marku Turneriu ir kitais, po pusmečio laimėjo prestižinį Thelonious Monko saksofonininkų konkursą ir buvo pakviestas groti su garsiausiais džiazo meistrais – nuo Pato Metheny iki Charlie Hadeno, Elvino Joneso ir Jacko DeJohnette’o.

Mintis apie teisininko karjerą greitai liko pamiršta – prabėgus vos metams po persikraustymo į Niujorką, Joshua Redmanas išleido pirmąjį solinį albumą, už kurį iškart buvo nominuotas „Grammy“.

Joshua Redmanas – „Hide And Seek“: https://youtu.be/dnh6U_XLLsw

Kad prieš akis – neeilinis talentas, abejonių neliko niekam. Joshua Redmanas laimėjo svarbių muzikos pasaulio žurnalų „DownBeat“, „Jazz Times“ ir „Rolling Stone“ skaitytojų ir kritikų apklausas, leido vieną albumą po kito, grojo su B.B.Kingu, „The Rolling Stones“, Chicku Corea, Stevie Wonderiu ir kitais ryškiausiais muzikos pasaulio šviesuliais, filmavosi kine, tapo vienu džiazo supergrupės „SFJAZZ Collective“ įkūrėjų.

Jis pasižymėjo kaip kelių skirtingų sudėčių grupių lyderis. Apie pirmąją Joshuos suburtą grupę iki šiol sklando legendos – visi jos nariai, pianistas Bradas Mehldau, bosistas Christianas McBride’as ir būgnininkas Brianas Blade’as, tapo didelėmis džiazo žvaigždėmis.

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje Joshua Redmanas įrašuose ir koncertuose pasuko į trio formatą, kurį pristatys ir Kaune – koncerte, kurio neturėtų praleisti nė vienas tikras džiazo gurmanas.

Prieš svečio iš JAV pasirodymą pirmojoje koncerto dalyje naująjį savo albumą „4” pristatys vienas ryškiausių jaunosios kartos muzikantų – Ąžuolas Paulauskas.

Muzikantų šeimoje gimęs Ąžuolas groti mušamaisiais pradėjo būdamas vos ketverių. Po metų jis jau grojo su Vladimiro Čekasino vadovaujamu jaunimo bigbendu, o „Kaunas Jazz“ debiutavo būdamas šešerių – kartu su Kauno bigbendu.

Dar po metų Ąžuolas jau muzikavo su grupe „Oktava“ ir pripažintais džiazo meistrais – Dainiumi Pulausku, Rimantu Brazaičiu, Valerijumi Ramoška ir kitais. Į Lietuvos rekordų knygą jis įrašytas kaip jauniausias šalyje profesionalus būgnininkas.

Nuo pirmojo pasirodymo Kaunas Jazz praėjus 25-eriems metams, Ąžuolas yra tarptautinių konkursų laureatas, ne kartą kaip solistas koncertavęs su simfoniniais orkestrais, o džiazo scenoje muzikavęs su Bobu Mintzeriu, Jukka Linkola, Nabiliu Khemiru ir kitais tarptautiniu mastu žinomais menininkais.

Prieš ketverius metus mūsų festivalyje jis pristatė projektą „Evoliucija“, kuriame debiutavo ne tik kaip solistas ir lyderis, bet ir kaip muzikos kūrėjas. Šįkart jis su tarptautine muzikantų komanda pristatys naujų savo kompozicijų albumą „4”, kuriame groja net keturiais instrumentais.

„4“-tai skaičius , be kurio neįmanomą muzika. Tai paralelė tarp muzikos ir gamtos. Ne veltui turime keturis metų laikus metuose, kaip ir labiausiai žmogui suprantamą ir artimą 4/4 metrą muzikoje“, – sako Ąžuolas Paulauskas, naujame projekte supynęs džiazo, fanko, soulo ir šiuolaikinės popmuzikos stilius.

19
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.