Visos dienos

Diskusija: Inovacijos, šiuolaikinis menas, kultūrinis planavimas

Kauno menininkų namai šiemet jau 21-ąjį kartą organizuoja „Įsimintiniausio Kauno miesto menininko rinkimus“, kuriuos, tęsiant praėjusių metų tradiciją, lydi atvirų diskusijų ciklas, siekiantis aptarti aktualią kultūros lauko problematiką, iššūkius bei ateities vizijas.

Pirmoji ciklo diskusija „Inovacijos, šiuolaikinis menas ir kultūrinis planavimas“ vyks sausio 24 d. 18 val., moderuojama menotyrininkės Skaidros Trilupaitytės. Diskusijoje dalyvaus Lietuvos šokio informacijos centro direktorė, tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ vadovė Gintarė Masteikaitė ir architektūrologė, VDU MF docentė, Kaunas 2022 dizaino programos kuratorė Jūratė Tutlytė.

Kultūrinio gyvenimo planuotojai jau ne pirmą dešimtmetį kalba apie kultūros išteklius ir jos sukuriamas vertes. Siekiama surinkti patikimus duomenis, kurie galėtų pasitarnauti įrodymais grįstos ir į ateities pokyčius nukreiptos kultūros politikos kūrimui. Akivaizdu, jog optimistinius lūkesčius išduodančios įvairios strategijos negarantuoja kultūros ir meno dinamikos bei kokybės. Tačiau oficialiai patvirtintos orientacinės gairės daro įtaką valstybinio finansavimo politikai, o nustatytieji kriterijai kreipia institucijų ir kultūros vertintojų dėmesį į vienus, o ne kitus kūrybinio gyvenimo aspektus. Pvz. pažangos sinonimu tapusi inovacijos sąvoka jau įsitvirtino mokslo pasaulyje ir versle. Savo ruožtu, kultūros produktų ar paslaugų inovacijos pastaraisiais metais tapo svarbiu kultūros ir meno projektų vertinimo prioritetu.

„Šioje diskusijoje aptarsime kokiais būdais skatinimas diegti inovacijas skverbiasi į kultūros sritį. Ar įmanoma planuoti ir „apskaičiuoti“ technologines naujoves šiuolaikiniame mene, kai jau tradicine tapusi tarpdiscipliniškumo sąvoka tampa savotiška atgyvena? Kaip inovacijos gali sužadinti kokybinius kultūros vartojimo pokyčius? O galbūt pats kultūrinis planavimas ir strategijos pirmiausiai turėtų kratytis prėsko biurokratinio žargono ir tapti inovatyvesne nei ligi šiol metodologine kultūros politikos priemone?“, klausia S. Trilupaitytė.

S. Trilupaitytė yra Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja, menotyrininkė, kultūros politikos tyrinėtoja. Lietuvos kultūros tarybos narė.


Šiemet tapti įsimintiniausiu Kauno menininku pretenduoja tapti režisierius Gildas Aleksa, elektroninės muzikos ir vizualaus meno duetas „Bionics“, dirigentas Jonas Janulevičius, choreografė Birutė Letukaitė, poetė Tautvyda Marcinkevičiūtė, dailininkas Eimutis Markūnas, dailininkė Audronė Petrašiūnaitė, architektai Asta ir Gintaras Prikockiai bei aktorius Sigitas Šidlauskas.

Iš pateiktų kandidatų laureatą (-ę) rinks komisija, kurią sudaro teatro, architektūros, dailės, muzikos, literatūros ir šokio ekspertės: teatrologė doc. dr. Rūta Mažeikienė, architektūrologė doc. dr. Jūratė Tutlytė, menotyrininkė prof. dr. Rasutė Žukienė, kompozitorė ir 2015 m. Įsimintiniausia Kauno menininkė Zita Bružaitė, literatūrologė Elžbieta Banytė, Lietuvos šokio informacijos centro vadovė, kultūros vadybininkė Gintarė Masteikaitė.

Šiais metais KMN taip pat kviečia publiką dalyvauti ir „Įsimintiniausios Kauno miesto kultūros iniciatyvos“ rinkimuose, rengiamuose pirmą kartą. Kandidatus siūlo plačioji publika, nominacijų sąrašas sparčiai pildomas – jų laukiama iki š.m. sausio 16 d. Nominacijos forma: bit.ly/KultūrosIniciatyva2018

Daugiau informacijos: http://bit.ly/ĮKMM2018

18
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
×
Balandis
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.