Visos dienos

Fotografijų paroda „Brazilka“

Kviečiame į festivalio „Kaunas Photo“ rezidentės italų fotomenininkės Emanuelos Colombo parodos „Brazilka“ atidarymą, kuris vyks lapkričio 28 d. 18 val. Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Z. Kuzmickio padalinyje, Raseinių g. 26.

Brazilka vadinamas nedidelis rajonas Žaliakalnyje, esantis tarp Jonavos, Varnių, Žemaičių gatvių ir Savanorių prospekto. Šiam kvartalui būdingos mažos erdvės ir nedideli mediniai namukai, kuriuos šiuo metu keičia naujai statomi šiuolaikiški mūriniai namai. Vasaros pradžioje, festivalio „Kaunas Photo“ rezidecijos metu, fotomenininkė Emanuela Colombo dokumentavo šios Žaliakalnio dalies savitą ir sparčiai kintantį kraštovaizdį. Šia paroda pristatomas menininkės darbo rezultatas. Kaip teigia „Kaunas Photo“ vadovas Mindaugas Kavaliauskas, džiugu, kad paroda atrado savo vietą būtent šioje bibliotekoje – arčiausiai Brazilkos, kaip įmanoma.

Parodos atidaryme dalyvaus ir apie Brazilkos ir Argentinkos fenomeną išsamiau papasakos istorikė Austra Meidutė, VDU atlikto tyrimo apie Brazilką ir Argentinką autorė.

Paroda bibliotekoje bus eksponuojama iki 2019 m. sausio 31 d.

Informacija telefonu: (8 37) 22 56 47

***

Daugiau apie parodą:

Kiekvienas miestas ar vietovė dažnai apipinta legendų ir mitų gausa. Viena iš Kauno miesto legendų byloja apie dar XX a. pradžioje emigracijos iš Lietuvos mastus – esą žmonės iškeliaudavo ištisais kaimais. Kartais jie būdavo apgauti kelionių organizatorių ir nuplukdomi ne į Šiaurės, o į Pietų Ameriką. Kitas iš pasakojimų teigia, kad žemiau pusiaujo lietuviai keliavo, nes JAV dar 1908-aisiais kiek apribojo imigrantų srautus. Taip Žaliakalnyje atsirado nedidelis rajonas pavadinimu „Brazilka“. Esą visi jo gyventojai apleido ir taip varganus savo gyvenimus ir, geresnių patraukę ieškoti už Atlanto, atsidūrė Brazilijoje. Tačiau šaltiniuose sakoma, kad „Brazilkos“ vietovardžio kilmė atkeliavo su gyventojais – Pietų Amerikos „svajonių šalies“ kavos plantacijose pabuvojusiais ir į tėvynę sugrįžusiais emigrantais. Jie turtu nepasižymėjo ir rajoną iškildino tiesiog plikuose laukuose, o visai greta buvo ir panašaus likimo kvartalėlis pavadinimu „Argentinka“. Giliau į archyvų stalčius įsirėžė būtent „Brazilka“, su savo „tėvyne“ susijusi ne tik etimologiniu, bet ir urbanistiniu požiūriu.

Pastaruoju metu „Brazilkos“ rajonas labai sparčiai kinta: senus pastatus ir būstus keičia nauji, modernūs ar prabangūs apartamentai. Kartu su besikeičiančia urbanistika, gyventojais, jaunėjančia karta senajame Kauno rajone pradėjo nykti ir „Brazilkos“ mito pojūtis. Tad italų menininkė Emanuela Colombo festivalio „Kaunas Photo“ rezidencijos metu dokumentavo būtent šią Žaliakalnio dalį: Jonavos, Varnių, Žemaičių gatvių ir Savanorių prospekto ribojamas rajono dalis. Kurdama fotografijas iš romantiškų vaizdų, gyventojų portretų, ar netikėtų kontrastų kasdienėse gatvėse menininkė, bendradarbiaudama su vietos gyventojais sukūrė įstabių kadrų ir į atmintį grąžino bei įamžino likusius „Brazilkos“ fragmentus, primindama miesto istoriją bei mus nuolat supančius pokyčius.

Emanuela Colombo įgijo komunikacijos mokslų išsilavinimą ir dešimtmetį dirbo pardavimų srityje. 2007 m. ji nusprendė pasiduoti savo didžiausiai gyvenimo aistrai – fotografijai. Įgijusi fotografijos ir vizualiųjų menų magistro diplomą pradėjo dirbti fotografe su keliomis viešosiomis įstaigomis. Emanuela Colombo kuria įvairialypes istorijas apie žmonių gyvenimą Italijoje ir užsienyje, savo fotografijos studijoje fiksuoja gyvūnų ir žmonių portretus. Menininkės darbai buvo publikuoti nacionaliniuose žurnaluose.

Taip pat rekomenduojame
29
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.