Visos dienos

Muzikinis spektaklis vaikams "Būtybės"

Kotrynos Zylės knygos „Didžioji būtybių knyga“ motyvais

 "Būtybės"

Muzikinis spektaklis vaikams nuo 5 m.

Būna tai, ko nebūna

Režisierė Eglė Kižaitė

Dramaturgė Monika Baranauskaitė


Scenografijos ir kostiumų dailininkė Justė Kondratė


Kompozitorius Arūnas W Blažys


Kompozitorius Pijus Narijauskas



Vaidina: Dominyka Budinavičiūtė, Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė, Inga Mikutavičiūtė, Tomas Erbrėderis, Rokas Lažaunykas, Dominykas Vaitiekūnas

Paprastuose paprastos mergaitės Medos namuose dedasi nepaprasti dalykai. Vėlų žiemos vakarą ten susirenka keturi vėjai – Rytys, Vasaris, Vakaris, Žiemys – ir pasakoja įvairiausias keistas istorijas. Paprasta virtuvė virsta pasakiška erdve, kurioje galima sutikti daug paslaptingų sutvėrimų iš Kotrynos Zylės „Didžiosios būtybių knygos“. Šios būtybės ir dievybės, garbintos senovės lietuvių, šiandien vaikams beveik nepažįstamos ir negirdėtos. Spektaklio „Būtybės“ kūrėjai atveria spalvingą ir įdomų lietuviškos mitologijos pasaulį, supažindina su pagrindiniais dievais, jų galiomis bei pomėgiais, jų įtaka mūsų gyvenimui ir leidžia įsivaizduoti, kaip jie gyventų šiandienos pasaulyje. Gabija, ugnies deivė, anksčiau gyvenusi krosnyje, įsikūrė šiuolaikinėje viryklėje, rauginimo dievas Rūgutis moka ne tik surauginti kopūstus, bet ir pagaminti kvepalus „Raugo dvelksmas“, bičių deivė Austėja gali padėti susirasti draugų, Perkūnui siautėti trukdo žaibolaidžiai, o Baubas visiškai neberanda tamsaus kampo, nes visus namus apšviečia elektra. Bet, kaip seniau, taip ir dabar, didžiausią siaubą visiems kelia mirties deivė Giltinė. Jos mirtini nuodai gali amžiams nusiųsti į dausas. Meda ir jos draugai nutaria surasti Giltinę ir nukirpti jos nuodingąjį liežuvį, tačiau pagaliau supranta, kad mirtis yra neišvengiama kiekvieno gyvo sutvėrimo gyvenimo dalis, kad Giltinė tik dirba savo darbą, ne mažiau reikalingą ir prasmingą, nei kitų dievų veikla.

Kotrynos Zylės „Didžioji būtybių knyga“ 2016 metais Knygos meno konkurse išrinkta gražiausia metų knyga vaikams. Joje rašytoja ir dailininkė aprašė ir pavaizdavo 26 mitines būtybes ir padarus, kurie visi į spektaklį netilpo. „Mūsų etninę kultūrą skleisti patrauklia ir pagaulia forma – nelengvas uždavinys. Esu neapsakomai laiminga matydama tokią smagią ir skoningą savo kūrinio ir, bendrąja prasme – tautosakos, interpretaciją.  Tauta sekė senovėje, tauta seka ir dabar, tik vis naujais būdais. Svarbiausia – nesustoti pasakoti svarbių dalykų. Visai nesvarbu – knygomis ar spektakliais “, – sakė K. Zylė.

Spektaklio režisierė Eglė Kižaitė mano, kad esame linkę dairytis anapus tvoros, užmiršdami, ką turime patys bei turėjo mūsų protėviai. Vaikai puikiai žino, kokių galių turi Spaidermenas ir kiti populiarūs herojai, tačiau, kai jie sužino, ką sugeba Perkūnas, Gabija arba Rūgutis, atranda ne mažiau įdomų ir vertą dėmesio mūsų etninės kultūros pasaulį.

Jauna dramaturgė Monika Baranauskaitė sukūrė patrauklią istoriją, kurioje mitinės būtybės išlaiko savo paslaptingas galias ir tuo pačiu tampa jaukia mūsų pasaulio dalimi. „Rašydama pjesę,  daugiausiai galvojau apie nepelnytai primirštas mūsų būtybes. Labai norėjau Gabiją, Perkūną, Giltinę, Rūgutį ir kitus personažus pavaizduoti nežemiškus, bet tuo pačiu prijaukinti – šiek tiek komiškai, buitiškai parodyti, kad jie gyvena savo gyvenimą, turi savo rūpesčių ar džiaugsmų“, – teigė dramaturgė.

„Būtybės” – muzikinis spektaklis vaikams nuo 5 metų, kuriame žaismingai ir šiuolaikiškai supažindinama su pagrindiniais lietuvių mitologijos personažais.

Spektaklis kuriamas kartu su „Vėjų teatru“.

PREMJERA – 2018 m. gruodžio 1, 2 ir 8 d.

Trukmė – 1val.

Spektaklyje naudojama ryški blyksinti šviesa – stroboskopas.

Mažoji scena.

Bilietai galioja arba juos galima grąžinti įsigijimo vietose nuo 2020 04 23 iki 2020 05 07.

 

19
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.