Visos dienos

Festivalio „Baterija“ uždarymas: Baltoji trispalvė

Festivalio 'Baterija' uždarymas spalio 27 d. vyks poetiškai – tai lyg atsvara karinei tvirtovės prigimčiai. Renginys „Baltoji trispalvė“ pakvies į Linkuvos įtvirtinimus (Kėdainių g. 23).

Prasminga vieta paskutinei BATERIJOS įkrovai / ir paskutiniam šių metų festivalio susitikimui.

PROGRAMA
Susitikimo metu vaišinsime arbata, bačkose degs laužai, klausysimės poezijos ir kelsime „Baltąją trispalvę“, toks bus simbolinis didžkario šimtmečio paminėjimas ir maginis susibūrimas lemiamam festivalio atodūsiui šiais metais.
Vyks trumpas pokalbis apie paslaptingą vietą – Linkuvos įtvirtinimus (kitoje ruožo vietoje – VIII-ojo forto tunelyje dar šį pavasarį vyko Pož(i)eminiai skaitymai, pritraukę nemažą būrį smalsuolių pasiklausyti poezijos). Džiaugiamės, jog šį rudenį poetizuosis ir ši vieta. 

„Atsisakant militaristinės materinės terminologijos, bei ikonografijos apie pralaimėjimą, virš karinių objektų sodrios psichologinės - istorinės juodai raudonos rustikos iškeliamas didžiulis baltas, švarus ir naujas laukas kaip mistinis balto vėjo kūnas ar Baltoji trispalvė. Ta, kuri dar nepatyrė prizmės lašo lūžio, o talpindama pirminę grynos idėjos galią neša neužrašytus ir nespalvintus, bet tikrus burtus į eterį, bei skelbia kitokios pergalės metą“, – taip savo idėją pristato architektas, tapytojas Mantas Maziliauskas.

Renginio metu savo kūryba dalinsis Aistis Žekevičius, Simonas Bernotas, Tadas Greičiūnas.

Renginio metu savo veiklas pristatys ir asociacijos "Kauno tvirtovė", VIII forto ir Linkuvos įtvirtinimų įgula. Tai - savanoriška įgula, kurios narius vienija ne vien entuziazmas domėtis Kauno tvirtovės istorija, tačiau ją tvarkyti ir įveiklinti. 

KONTEKSTAS
Kaip jau minėjome ne kartą, kiekviena renginio vieta tampa baterija. Tačiau šią vietą galime „beveik“ laikyti kuo tikriausia baterija, nors X-oji Kauno tvirtovės baterija neišlikusi ir buvusi Piramidės papėdėje, tačiau kalne esantis Linkuvos įtvirtinimų redutas dažnai vadinamas tiesiog X-osios baterijos redutu. Čia prieš keletą metų vyko ir filosofijos diena BATERIJOJE (galbūt, čia ir buvo užuomina ir visą būsimą festivalį pavadinti tiesiog BATERIJA). Esama ir neesama vieta, baterija x – tai ir dešimtoji baterija kaip įtvirtinta artilerijos pozicija, ir baterija x – nežinomoji x vieta, metafora slepianti, jog visame mieste tokių vietų gausybė, paslaptingų požemių ir neatrastų perspektyvų, vis kitaip atveriančių miestą. 
Tam, jog vieta būtų aktyvuota reikalinga energija – tam tikras judėjimas, arba kitaip performatyuvus veiksmas. Tad, kviečiame čia - atrasti Kaune besislepiančią Kauno tvirtovės Piramidę. Piramidės viršūnėje jus pasitiks ir artilierijos sandėlis. Tarsi pats mažiausias Parko ir Centrinių sandėlių broliukas (tie, kas lankėsi ankstesniuose festivalio renginiuose – supras, apie ką kalbame). 
Kitas svarbus šios vietos aspektas – tai riba tarp Vilijampolės ir Šilainių, tad nenuostabu, jog naujai besiformuojantys Šilainiai čia susitikdavo su Vilijampole ir „aiškinosi“ kalno priklausomybę. 

#europeanfortressday #eych2018 #europeforculture #effortseurope
#yearofheritage #silainiai #poezija

Taip pat rekomenduojame
28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.