Visos dienos

Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis „ROTŠILDO SMUIKAS“

Režisierius: Marius Cemnickas

Vienos dalies pjesė

Vertė: Stasė Matulienė

Trukmė:  1 val. 20 val.

Premjera: 2014 m. gruodžio 11 d.

 

Inscenizacijos autorius: Romualdas Urvinis

Scenografija: Algimanto Bareikio

Muziką parinko:  Ramunė Kudirkienė

Šviesų dailininkas: Ugnius Zutkis

 

Režisierius MARIUS CEMNICKAS: „Rotšildo smuikas“ – spektaklis apie giluminius dvasinius išgyvenimus .

„Kiekvienam aktoriui, yra didelė laimė ir neįtikėtinas įvykis akis į akį susitikti su Antono Čechovo kūryba scenoje. Spektaklis „Rotšildo smuikas“ – tai kūrinys, kuris suteikia galimybę aktoriui atlikti viešą išpažintį pačiam sau. Jokiu būdu nesakau, kad Jakovas Matvejičius Ivanovas yra mano alter ego (antrasis Aš), bet teoretinėje plotmėje aš puikiai suprantu, ką noriu pasakyti šiuo vaidmeniu žiūrovui. Tikiuosi, kad spektaklio metu tai supras ir žiūrovas. Kiekvienas žmogus gyvenime patiria nuklydimų, iš kurių pasimoko. Kokie būtume žmonės jeigu nemokėtume klysti, o klydę tai suprasti?“, – tvirtina Jakovo vaidmenį kuriantis aktorius Albinas Kėleris.

Šalia patyrusio aktoriaus A. Kėlerio netikėtai atsiskleidžia Autorių vaidinantys jaunosios kartos aktoriai Jonas Čepulis bei Gintautas Žiogas. Jauna prigimtis, įgimtas šmaikštumas ir spontaniškumas atsveria senojo Jakovo liūdesį dėl prabėgusio gyvenimo ir padarytų klaidų. Aktorių duetas atskleidžia dviejų kartų – jaunosios ir senosios – požiūrį į gyvenimą.

„Nepaisant skirtingo amžiaus ir patyrimo, visiems anksčiau ar vėliau ateis lemtinga valanda, ir išpažinsim, kas mus slėgė per gyvenimą. Vieni kalbėsim kitiems, kiti – gal tik savo vienatvei“, – mano spektaklio režisierius.

„Rotšildo smuikas“ – tai didelis pojūčių etiudas, kuris apvalo nuo kasdienybės apnašų, sulėtina gyvenimo tempą, padeda susikaupti ir išgirsti. Spektaklyje skamba smuikas, nors išvengiama griežimo juo, kai savo vaidmenį atlieka personažai, kurie realiai scenoje nepasirodo. Čia nepasislėpsi už scenografijos, kostiumo ar muzikos, – kiek aktorius pajėgs įtikinti publiką, tokį įspūdį žiūrovas išsineš po spektaklio iš Mažosios teatro salės, kur atstumo tarp scenos ir žiūrovų beveik nėra.

ANTONAS ČECHOVAS – realistas nelaužęs tradicijų

Antonas Čechovas – vienas žymiausių rusų rašytojų, prozininkas, rašęs apysakas, apsakymus, pjeses. A. Čechovo kūryba pasižymi vidiniu psichologiniu konfliktu, lyriškumu, raiškiomis replikomis ir mizanscenomis. Objektyvaus gyvenimo vertinimas derinamas su poetišku svajingumu, pašaipumas – su švelniu lyrizmu. Pastaroji A. Čechovo apysaka „Rotšildo smuikas“ iš autoriaus knygos „Namas su mezoninu“ pasakoja apie žmogaus dramą, apie slogią kasdienybės naštą, apie galutinai nutrūkusį ryšį tarp artimų žmonių, apie būtinybę išsaugoti orumą, žlugus ateities viltims, apie dalykus, kurie, anot Tomo Venclovos, „svarbesni už viltį“.

28
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
×
Kovas
P A T K Pn Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SVARBU: LR Vyriausybės informacija dėl atšauktų/nukeltų masinių renginių ! Daugiau.